We wisten het – het falende europroject

euroDe vraag of de euro voor de lange termijn nu een houdbare munt is of niet houdt me al een tijdje bezig. Eerlijk gezegd niet bij de start van de euro, want toen was ik met heel andere onderwerpen bezig.

Maar er zijn genoeg economen en andere experts die al ruim voor het begin van het europroject waarschuwden voor de mankementen in de constructie. Weeffouten noemen we die tegenwoordig liefkozend. (Ik mag dat woord niet meer gebruiken, want dan wordt @jvkup heel erg boos.)

Luc Soete, econoom en rector magnificus van de Universiteit van Maastricht, was een van de 70 ondertekenaars van een manifest tegen de euro. Het is een zeer inhoudelijk stuk waarin wordt gewaarschuwd voor het gammele project. Geen spoortje populisme te bekennen. Wel is opvallend dat het een allegaartje is, die groep van 70. Monetair economen van naam en faam ontbreken gek genoeg. De mainstream was: kritisch maar wel voorstander.

Diezelfde Soete heb ik bevraagd voor een artikel in de Financiële Telegraaf vanmorgen. Hij nam deel aan een enquête die ik hield onder 20 economen over de levensvatbaarheid van de muntunie. Ik vind hem in het bijzonder interessant omdat hij destijds al waarschuwde.

In de mailwisseling die met hem ontstond over mijn enquête kwam uiteraard zijn eerdere verzet tegen de euro ter sprake. Vooral ook omdat hij zich nu niet meer bij de eurosceptici schaart. Volgens Soete is er inmiddels geen weg meer terug. Wel wees hij me er nog even fijntjes op dat hij ook na de invoering van de euro is blijven waarschuwen:

“Dus voor mij en vele collega-economen hier (samen met Joan Muysken en Klemens Cool hebben we hier ook nog een artikel in het FD over geschreven waarin U ook al verwijzingen vindt naar vorige publicaties zie hier) was de eurocrisis voorspelbaar. Ik heb zelf toen de euro het bijzonder goed deed begin dit millennium aangegeven hoe het probleem zich vooral zou voordoen in Zuid-Europa (zie b.v. hier).”

Het is interessant leesvoer. Dit staat bijvoorbeeld in het artikel ‘De euro: kalverliefde of SM‘ van 3 januari 2002, vlak nadat Gerrit Zalm vrolijk de eerste euroflappen uit de muur trok:

“Maar de plotse euroliefde kan ook snel keren, bij voorbeeld wanneer de wat mindere karaktertrekken van de gemeenschappelijke Europese munt komen boven drijven. De echte populariteitstest van de euro komt dan ook pas later, veel later. Wanneer bij voorbeeld de groei in Europa hapert en de vaste euro wisselkoers in sommige van de armere Zuid-Europese landen, de nationale overheden onder zware sociale en politieke druk komt te zetten.”

(De antwoorden van alle 20 economen zijn hier te vinden.)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *