…we hebben ongelofelijke haast…

agendaNa de zomer ging eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem de boer op met een groeiplan. In een interview met De Telegraaf werd het “plan” vager en vager. De elementen waren wel duidelijk: bezuinigen, hervormen én investeren. Maar van een plan bleek amper sprake.

Op de eurozonetop van 24 oktober waren de conclusies dan ook nogal vaag:

“[The euro summit] invited the President of the Commission, in close cooperation with the President of the Euro Summit, the President of the Eurogroup and the President of the European Central Bank, to prepare next steps on better economic governance in the euro area.”

Tot zover het “plan”.

In Nieuwsuur toonde Dijsselbloem twee dagen later opnieuw ambitie. Dat plan zou er zeker komen, en wel in december:

“Mijn belangrijkste prioriteit is om die groeiagenda op gang te krijgen. We hebben de opdracht gekregen van de regeringsleiders om dat plan uit te werken. Dat moet er in december liggen, zodat de regeringsleiders er dan een klap op kunnen geven.”

Bij die heldere deadline bleef het niet. Dijsselbloem gaf ook alvast historisch gewicht aan het “plan”:

“Het is eerder gebeurd dat de vier presidenten, zoals dat in Brussel wordt genoemd, gezamenlijk de opdracht kregen om een plan te maken. Dat is een aantal jaren geleden gebeurd. Dat was toen ook de bijdrage aan de ommekering van de eurocrisis. Nu hebben opnieuw de vier presidenten opnieuw de opdracht gekregen: maak een groeiplan met een nieuwe ambitie voor de eurozone. En dat is dringend nodig.”

Inmiddels ligt er de investeringsvervijftienvoudiger van voorzitter Jean-Claude Juncker. Maar verder is er van het “plan” weinig meer vernomen. Deze maand wordt er wel een EU-top gehouden, maar over een speciale eurozonetop heeft niemand het.

Zou de ambitie wel gehaald worden? Komt dat plan er überhaupt? Volgens goed ingevoerde bronnen wordt er keihard gewerkt. Maar een “plan” ligt er in december niet.

Vanavond zei Dijsselbloem na de eurogroep:

“We also talked about incentives to strengthen investment as well as structural reforms. More general discussion on how to strengthen our growth throughout the Eurozone, preparing for debates later, perhaps beginning of next year, on the 4 president’s reports.”

en:

“It has been a useful debate guiding the work on the forthcoming 4 president’s report and we will come back to it at the beginning of next year.”

Ken je trouwens die mop van dat plan?

2 gedachten over “…we hebben ongelofelijke haast…

  1. Pingback: Growth plan | Vissers voetnoot*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *