Wat kost een extra baan?

cpbHet Centraal Planbureau heeft een nieuw model in gebruik genomen. Die luistert naar de catchy naam MICSIM. Het aardige van dit model is dat het beter uitrekent wat de effecten van belastingmaatregelen zijn voor de arbeidsparticipatie.

Bij de presentatie vandaag vertelde CPB-onderzoeker Egbert Jongen vol trots dat dit model echt beter is dan de oude rekenmonsters van het planbureau. De CPB-rekenaars hebben oude belastingmaatregelen door het model gejaagd en de resultaten lagen dichtbij de werkelijkheid. Dat is altijd fijn.

Het CPB kan de politieke partijen nu een beter keuzemenu voorleggen als ze aan een nieuw belastingstelsel gaan bouwen. Die herziening moet op langere termijn immers 100.000 banen opleveren.

Als een eerste vingeroefening heeft het CPB al een paar opties door het model laten berekenen. Conclusie: generieke belastingverlagingen leveren weinig op, specifieke des te meer. Maar topper onder de banencreërende maatregelen blijft nog altijd het snijden in de bijstand.

Sommige maatregelen leiden ertoe dat andere overheidsuitgaven oplopen, met name voor kinderopvang. Wat wil je ook? Als meer mensen gaan werken of als mensen meer uren gaan werken, zal de vraag naar kinderopvang toenemen.

Voor de vier opties is te berekenen wat een extra baan kost. Als je bijvoorbeeld voor € 500 miljoen kort op de bijstand levert dat 40.000 banen op. De kosten van kinderopvang nemen € 660 miljoen toe. Per saldo kost dit de overheid € 160 miljoen, € 4000 per voltijdsbaan.

Wie het te bruut vindt om bijstandsuitkeringen te korten, kan altijd nog belastingkortingen verhogen. Met wisselende effecten. Hoe gerichter, hoe beter. Vooral het fiscaal prikkelen van moeders met jonge kinderen zet zoden aan de dijk.

Ik zou zeggen: beste politici, kiezen maar!

banen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *