Waar is Varoufakis?

1varoufakisDe werkweek is nog niet ten einde. Maar het heeft er alle schijn van dat we nu de eerste Yanis Varoufakis-vrije week meemaken sinds de Griekse verkiezingen. Ik mis ‘m nu al.

De afgelopen weken stond de outspoken Griekse minister van Financiën in het centrum van de belangstelling. En daar droeg hij stelselmatig zelf toe bij door steeds maar weer nieuwe interviews te geven.

Maar als je nu op Google zoekt naar ‘Varoufakis’ vanaf afgelopen maandag, dan krijg je een paar schamele hits. Geen interviews te vinden, hooguit een bijdrage aan Project Syndicate, maar dat is een bewerking van een blog van een week eerder.

Geen stekelige opmerkingen, geen middelvingers, geen opruiende quotes, geen glamourreportages. Waar is Varoufakis?

Zou premier Alexis Tsipras echt zo wijs zijn dat hij de Griekse crisis nu zelf gaat oplossen? Hij arrangeerde vorige week een minitopje. Hij reisde maandag af naar Berlijn. Mijn voorzichtige voorspelling is dat als Tsipras de leiding houdt en Varoufakis in de coulissen blijft deze netelige kwestie zomaar met een sisser zou kunnen aflopen.

3 gedachten over “Waar is Varoufakis?

  1. Juan

    Ik veronderstel dat Varoufakis de laatste hand legt aan een plan tot uittreding uit de Euro (en dan ook de EU, want schijnt dan ook te moeten) en de invoering van de New Drachme. Daar doet hij dan goed aan als hij het beste met het Griekse volk voor heeft. Op korte termijn zal het (extra) pijn doen, maar daarna zal Griekenland er met een gedevalueerde munt alleen maar op vooruit gaan. Er zijn talloze voorbeelden dat dit een goed werkend economisch recept is. De huidige schulden? Afboeken tot een houdbaar niveau. Voor de (jonge) Grieken zal er weer perspectief groeien. Maar ze ontkomen er niet aan het land te moderniseren, op hun eigen manier. Het vereist lef, leiderschap, creativiteit en doorzettingsvermogen.

    Het huidige ‘medicijn’ is een gifpil, die het voor de financiële aasgieren gemakkelijker maakt het land en de bezittingen voor een habbekrats op te kopen. Het zadelt het Griekse volk met steeds meer ellende op. Het is schandalig dat, dat beleid door de Europese ‘vrienden’ is uitgedragen en opgelegd. En ja, en daar op in te gaan was ook niet erg snugger van de voorgangers van de huidige regering, evenmin om überhaupt tot te treden tot een te dure muntunie.

  2. Juan

    Nog een aanvulling: maak er vooral geen ‘Euro holiday’ van. Eens uitgetreden, blijft uitgetreden. Stort het land niet weer in de financiele en sociale ellende. Een Griek is nl. geen Duitser of Nederlander en dat wordt ie ook niet, gelukkig maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *