Varoufakis geeft Duitsers de vinger

fingerWaarom stopt niemand Yanis Varoufakis? Hij geeft het ene interview na het andere. En daarmee maakt de Griekse minister van Financiën het alleen maar erger en erger.

Voor zijn fotoshoot voor Paris Match heeft hij sorry gezegd. De luxueuze fotoreportage viel in Griekenland niet zo goed. Het was toch Varoufakis zelf die stelt dat Griekenland een humanitaire crisis doormaakt. Dan is zo’n dandy-interview niet zo handig.

Het échte probleem op dit moment is de dramatische relatie met Duitsland. Dat is niet geheel aan Varoufakis alleen toe te schrijven. Ook andere Griekse politici doen vrolijk mee om de Duitsers hoger en hoger in de gordijnen te jagen.

Vanavond gaf Varoufakis opnieuw een interview. Deze keer live voor de Duitse zender ARD. Ongetwijfeld was dit interview bedoeld om de gemoederen weer een beetje te laten bedaren. Zo nam hij afstand van uitlatingen van zijn collega-minister op Defensie die Europa dreigde te zullen overspoelen met radicale moslims. Puntje voor Varoufakis.

Maar toen ging het mis. Alweer. Varoufakis werd geconfronteerd met een video uit 2013. Daarop is te zien hoe hij in Zagreb een lezing houdt en vertelt hoe Griekenland had moeten reageren in 2010. Hij vindt dat Griekenland destijds failliet had moeten gaan en daarmee de eurozone en Duitsland met het schuldenprobleem had moeten opzadelen. In plaats van het accepteren van een torenhoge noodlening.

“My proposal was that Greece should simply announce that it is defaulting within the euro in January 2010 and stick the finger to Germany and say: well, you can now solve this problem by yourself.”

En huppakee, daar gaat de middelvinger. (Video bij 1.45.)

Maar wat zegt Varoufakis live op de Duitse tv over deze twee jaar oude video? (Quotes van Bild.)

“Lassen Sie mich etwas ganz einfach sagen. Das Video ist montiert! So etwas habe ich nie gemacht! Das ist getürkt. Das wussten Sie sicher nicht.”

(En wie Bild niet gelooft, leest hier live verslag bij Focus, bij 22.08.)

en:

“Das habe ich nicht gemacht – mit dem Finger. Nehmen Sie es einfach so hin!”

Inmiddels hebben zender ARD en talloze Duitse journalisten aangekondigd dit te gaan uitzoeken. Met mijn boerenverstand zeg ik dat deze video zeer echt lijkt. Ik kan me niet voorstellen dat het een gemonteerde video is.

Lekker handig, van meneer Varoufakis. Leert hij het dan nooit? GEEN INTERVIEWS MEER GEVEN!

tweet pignal

3 gedachten over “Varoufakis geeft Duitsers de vinger

 1. Herman Frank

  OK dames en heren, we zijn even bij elkaar om het laatste Grieks evenement door te nemen. Jean-Claude, Jeroen, Christine, Martin, Pierre, en op de speaker Angela, Mario en Janet. Goedemorgen allen! Het is mij over het weekend duidelijk geworden dat we nu snel moeten gaan schakelen om verdere schade met onze Griekse partners te vermijden. Het charme offensief van Jean-Claude heeft geen effect gehad, we moeten nu doorgaan met de lijn die Jeroen, Christine en Mario hebben uitgezet, en wel een gecoordineerde quarantaine van Griekenland met gevolg een uittreden binnen 2 maanden. Mario, geef jij aan de Griekse Centrale Bank door dat er verder geen krediet meer kan worden verstrekt? Christine, Jeroen, Pierre en Mario, stel de markten gerust dat wij de wens van de Grieken om hun eigen boontjes te doppen eerbiedigen en het inderdaad aan hun overlaten om orde op zaken te stellen. Mario, ALLE steun aan de andere landen en hou de Euro in de gaten, je hebt QE ter beschikking om recht te trekken wat krom dreigt te gaan! “Geen wilde dingen!” Janet, de Dollar zal iets versterken, maar we zullen zien dat de Euro aantrekt zodra de markt doorheeft dat wij alleen maar sterker worden. Hou rente verhogingen voor volgend jaar. Pierre, zorg ervoor dat de grenzen met Griekenland en al het verkeer daarvandaan komende in alle Schengen-staten wordt gecontroleerd. We zeggen hun Schengen-lidmaatschap vannacht op. Jeroen, vertel je vakbroeders van financiën dat hun budget van ontwikkelingshulp waarschijnlijk zal moeten worden aangewend om humanitaire steun aan Griekenland te gaan verlenen. We kunnen geen oplopende tekorten hebben, dus dat lijkt me de geeigende plek om fondsen vandaan te halen. Jean-Claude, spreek met François en zeg hem dat om kosten te besparen de EU per volgend kwartaal niet langer van Strasbourg gebruik zal maken. Verder reken ik erop dat het EU ontwikkelingshulp-potje óók voor Griekse humanitaire hulp gaat worden gebruikt. Alléén te gebruiken voor aankopen via uitschrijvingen, géén baar geld naar Griekenland! Jeroen, géén financieringen via Grieks Cyprus, sluit die weg af. Afsluitende, we gaan veelbewogen uren en dagen tegemoet, maar we zullen sterker dan ooit uit deze periode komen!

 2. Juan

  Wat dit betreft heeft de heer Varoufakis wel wat weg van onze eigen meneer Rutte. Die zei voor de verkiezingen ook hele andere dingen dan daarna. Verder is het natuurlijk zo dat Rutte weliswaar geen middelvinger opsteekt, maar die roept dan weer dat ie polderjihadisten liever ziet sneuvelen…

  Verder ben ik het eens met Varoufakis als hij zegt dat Griekenland in 2010 failliet had moeten gaan.
  Een te lopen risico hoort daar, waar het aangegaan wordt, net als bij de rest van bedrijfsleven.
  Maar ja, dat mocht niet. De Franse en Duitse banken hadden zich volgeplemd met Griekse ‘waardepapieren’, die toch niet zoveel waard bleken te zijn. Een complete verkeerde risico inschatting dus daarin te beleggen, van deze ‘moneymakers’ of…..wellicht toch bewust gedaan in de wetenschap dat de laffe politici wel het puin zouden ruimen, ten koste van de belastingbetaler, als het mis zou gaan. Ja en bleek inderdaad het geval. Je reinste diefstal van publieke gelden door ‘volksvertegenwoordigers’. Anders geformuleerd: kapitalisme voor de burger en socialisme voor de banken.

 3. Fons

  allemaal leuk en aardig gezegd van Varoufakis, maar dat had betekend dat Griekenland van de ene op de andere dag zijn begrotingstekort van meer dan 10 procent had moeten wegbezuinigen, aangezien Griekenland geen toegang meer had tot de kapitaalmarkten. Het is waar dat er veel te weinig aandacht is geweest voor het uit de brand helpen van Europese banken (mn de Franse en Duitse), maar er lijkt bij veel Grieken nog steeds te weinig het besef te zijn dat Griekenland er toch echt zelf een enorme puinhoop van heeft gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *