Uur T voor Griekenland

5_voor_12Enkele dagen geleden schreef ik nog dat 24 april Uur U voor Griekenland was. Gelukkig schreef ik er toen al bij dat er al vele uren U zijn geweest en dat de tijd steeds rekbaar blijkt. Want inmiddels is 24 april, het informele beraad van Europese ministers van Financiën in Riga, niet meer Uur U maar Uur T.

“The April 24 meeting in Riga must not be a wasted moment; it must be a useful moment in which we see concrete progress in catching up with those reforms”.

Aldus Pierre Moscovici, de eurocommissaris voor economische en financiële zaken. En zo is de deadline weer handig verschoven. De meesters van het tijdkopen doen hun werk opnieuw uitstekend.

11 mei is het nieuwe Uur U, schrijft EU Observer:

“Forget the 24 April Eurogroup meeting in Riga. The new deadline to find an agreement between Greece and its lenders is now the next Eurogroup planned on 11 May.

”

Op die datum is er een reguliere vergadering van de eurogroep. Blijkbaar kan Griekenland het tot de tijd nog wel uitzingen voor het failliet gaat. De intentie van de eurogroep van 20 februari wordt daarmee echter niet bereikt:

“The Greek authorities will present a first list of reform measures, based on the current arrangement, by the end of Monday February 23. The institutions will provide a first view whether this is sufficiently comprehensive to be a valid starting point for a successful conclusion of the review. This list will be further specified and then agreed with the institutions by the end of April. “

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem suggereerde eerder nota bene dat die overeenstemming er wel eens eerder dan eind april zou kunnen zijn. Hij zei dat omdat er twijfels waren of Griekenland wel genoeg geld zou hebben om eind april te halen. Inmiddels weten we dat dat blijkbaar kan.

En zo blijkt het moment dat Griekenland geen geld meer heeft steeds verder in de tijd te liggen. En al die maanden dat het land niet het laatste partje van de noodlening van €7,2 mrd heeft gekregen zijn alle pensioenen en ambtenarensalarissen keurig uitbetaald. Aan financiële creativiteit blijkt geen gebrek.

Maar 11 mei is écht een spannende datum. Echt waar! De dag erop moet Griekenland namelijk meer dan €750 mln aflossen aan het IMF. Als Griekenland dan geen geld heeft gekregen, is het land echt bankroet.

Totdat blijkt dat er toch nog ergens in Griekenland een potje met geld is en het Uur U verder wordt doorgeschoven.

2 gedachten over “Uur T voor Griekenland

  1. Sarah Toestra

    Uit alles blijkt dat Europa (Duitsland ?) opnieuw met geld over de brug zal komen. Het feit alleen al dat men de knoop niet durft doorhakken bewijst de zwakte van de landen van de Eurozone. Hun belachelijke verwijten aan het adres van Varoufakis zijn typisch voor verliezers. Het staat in de sterren geschreven dat GR ten eeuwigen dage zal onderhouden worden. Nu, voor ons Vlamingen, die op ons eentje 4 miljoen Walen in leven houden, is dit geen nieuws. Ik zou enkel wensen in de toekomst van deze belachelijke vertoningen bespaard te blijven.

  2. Juan

    Nou Sandra, je hebt het goed gezien. Vandaag is er weer uitstel gekomen voor terugbetaling van de Griekse schuld en 4 mld. noodsteun voor Athene. Wat zullen onze Duitse vrienden gefrustreerd zijn…Ze moeten dit doen van de Amerikaanse ‘vrienden’ en ze mogen ook nog het grootste deel van de rekening betalen.

    De eu en de euro: Wederom blijkt maar weer wat een geweldigde strategische misser door onze eurobetweters is begaan vanaf het verdrag van Maastricht. Onder het voorzitterschap van Nederland, het is maar dat u het weet. Wat zijn wij, de burgers van Europa, er toch blij mee. Allemaal gelukkig in de eu heilstaat. Hoera, Hoera!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *