Trump: liever een verre vriend dan een goede buur

De top met Kim Jung Un geeft een rare nasmaak. De Noord-Koreaanse dictator is een ‘honourable leader’, premier Trudeau van Canada kan branden in de hel. Beter een verre vriend dan een goede buur, luidt blijkbaar het mantra van Donald Trump.

Op de terugweg uit het Canadese Charlevoix liet Trump de G7 mislukken. Hij was al weg, de overige G6 waren er nog. Opmerkingen van Trudeau (‘we laten niet met ons sollen’) was reden voor Trump om zijn handtekening onder het weinig voorstellende communiqué vandaan te halen.

En zijn adviseurs Larry Kudlow en Peter Navarro mochten ondertussen los gaan op de Canadese premier. Volgens de eerste had de Trudeau Trump ‘verraden’. En volgens de tweede was er ‘een speciaal plekje in de hel voor iedere wereldleider die Donald J. Trump op weg naar de uitgang een dolksteek in de rug toebrengt’.

Blijkbaar is ‘sollen’ een nogal dramatische belediging. Maar vanuit het standpunt van Trudeau natuurlijk volkomen logisch. Trump had ingestemd (toen nog wel) met de gezamenlijke verklaring waarin de G7 vrije handel bepleit. Maar ondertussen zijn de Verenigde Staten een steeds feller wordende handelsoorlog aangegaan met Canada, Mexico en de EU. En mogelijk nog met China.

Hoezo vrijhandel? Trump maakt zich alleen druk om zijn handelstekorten. Andere landen krijgen er de schuld van dat de VS zoveel importeert uit buitenlanden. Hij mag dan blijkbaar slaan, maar terugslaan is een persoonlijke belediging.

Op deze manier bereikt Trump niet wat hij wil. Toen zijn opzet richting een handelsoorlog nog vooral uit dreigementen bestond, leek hij op zijn onorthodoxe manier te bereiken wat hij wilde. Hij dwong de EU en China aan de onderhandelingstafel om beloftes te doen om meer Amerikaanse waar te kopen en minder naar de VS te exporteren. Trump had ze zo ver dat ze zijn spelletje meespeelden.

Met het laten mislukken van de G7 schiet hij zichzelf in zijn voet. Waarom zouden de G6 toegeven aan een president die het spel zó speelt?

Blijkbaar interesseert het Trump helemaal niets. De man die er prat op gaat zulke goede deals te kunnen sluiten, gooit gewoon zijn eigen glazen in. Hij zoekt liever zijn heil in dealen met Noord-Korea. Eén van de weinige landen waarmee Amerika géén handelstekort heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *