Tout les animaux sont égaux mais certains animaux sont plus égaux que d’autres

De Europese Commissie heeft gesproken. Nadat Nederland als de Europese gekke Henk zich drie slagen in de rondte heeft bezuinigd, nadat Griekenland de ultieme vernedering is aangedaan (‘afspraak is afspraak’), krijgen de Franse twee jaar uitstel. Alweer.

Frankrijk hoeft niet in 2015 te voldoen aan de begrotingsnorm van 3% maar pas in 2017. De gegronde onderbouwing van de Europese Commissie stond geruime tijd na de persconferentie op de website:

“The Commission also recommends that France be given until 2017 to correct its excessive deficit. The recommendation includes strict milestones for the fiscal adjustment path that will be assessed regularly, starting in May. This is meant to give France sufficient time to implement ambitious structural reforms.”

Daar is toch niets tegen in te brengen? Sterke zaak.

Dat de Fransen hun tekort dit jaar niet meer onder de 3% konden krijgen, was te verwachten. Het was dan ook onwaarschijnlijk dat dat alsnog van hen zou worden verwacht. Opvallend is echter dat ook amper extra maatregelen worden gevraagd.

In de persconferentie zeiden eurocommissarissen Valdis Dombrovskis en Pierre Moscovici (hé, een Fransman) dat Frankrijk dit jaar wel de afgesproken reductie van 0,5 procentpunt van het structurele begrotingstekort moest realiseren. Er moet dit jaar nog een klein tandje bij, van maar liefst 0,2% van het bbp.

Maar wacht even, de Fransen moesten het structurele tekort dit jaar toch met 0,8 procentpunt terugdringen? Dat vond de Commissie in november in ieder geval nog:

“The Commission is of the opinion that the Draft Budgetary Plan of France, is at risk of non-compliance with the provisions of the SGP. Taking into account the additional package presented on 27 October, the adjustment in the structural balance is expected to be 0.3% of GDP, compared to the 0.8% of GDP recommended by the Council in 2013. The Commission therefore invites the authorities to take the necessary measures within the national budgetary process to ensure that the 2015 budget will be compliant with the SGP.”

Oftewel: de Fransen ontlopen een boete, krijgen twee jaar uitstel én ze hoeven amper extra te bezuinigen dit jaar om enigszins op het afgesproken pad te blijven. Coulance op coulance op coulance.

Formeel beslissen de lidstaten hier over. Die kunnen dit besluit van de Commissie nog terugdraaien. Maar helaas, dankzij de Nederlandse inzet is dat veel moeilijker gemaakt. Om handjeklap tussen de grote landen te voorkomen, moet tegenwoordig 2/3e van de lidstaten tegen het voorstel van de Commissie zijn.

Die drempel was ooit goed bedoeld, in de veronderstelling dat daarmee de onafhankelijkheid van de begrotingscommissaris was gewaarborgd. Alleen rekende Nederland toen buiten de komst van types als Moscovici en zijn baas Jean-Claude Juncker. Het marchanderen gebeurt nu niet in de raad van lidstaten, maar in de Commissie zelf.

Blijkbaar bedoelde Juncker dit toen hij zei dat hij de Europese Commissie politieker zou maken.

Een gedachte over “Tout les animaux sont égaux mais certains animaux sont plus égaux que d’autres

  1. Herman Frank

    Op zich is er geen vergelijking te maken met NL & GR die zich aan de afspraken moeten houden. Waar het op aankomt is om FR te zeggen dat ook zíj zich aan de afspraak moeten houden. Kleine kinderen discussies van “Zij wel en ik niet” moetes niet hoeven, want dan krijg je alleen maar zandbak-gevechten. Het enige wat nodig is is een ruggegraat bij de vertegenwoordigers van de lidstaten. De heren Juncker en Moscovici mogen dénken dat ze hun FR vrienden weer even hebben “gematst”, maar ze hebben tegelijkertijd alleen maar wéér aan de reputatie-poten van het EU-instituut gezaagd. Die reputatie schade is vele keren groter dan het tijdelijk gemak voor FR. En zo wordt de EU van binnen uit uitgehold door politici met blinde egoistische waanideeen. Wie denkt dat er nog een positief referendum of een positieve stembusuitslag vóór een EU-gedachte tot stand kan komen is los van de werkelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *