The Varoufakis Show is over

varouf micro“Het is alsof ik ontwaak uit een lange droom, een heel lange droom.” Yanis Varoufakis – of moeten we Giorgios Plastá zeggen? – moet nog altijd bijkomen van de schrik. Al zijn hele leven gaat hij als de rebelse Varoufakis door het leven, totdat hij ruw werd wakker geschud.

“Het was een ongelofelijk spannend avontuur”, zegt tv-producent Giánnis Tyflopóntikas. “We hebben jarenlang een fictieve wereld rondom Giorgios Plastá gebouwd. Hij geloofde er werkelijk in. En onze televisiekijkers kregen zo een real-life soap die écht real life was.” Pas deze week zagen de tv-makers zich gedwongen Varoufakis, die dus eigenlijk Plastá heet, de waarheid te vertellen.

Het tv-experiment begon zoals ook de film The Truman Show laat zien. Plastá leefde in een gecreëerde werkelijkheid en groeide op tussen acteurs. “Maar toen in 1998 die film uitkwam, voelde ons concept achterhaald”, stelt Tyflopóntikas. “We wilden meer. En toen werd het pas echt spannend.”

truman showDe real-life show rondom de opstandige Griek was inmiddels uitgegroeid tot een enorme tv-hit. Om dat succes vast te kunnen houden, besloot Tyflopóntikas om de show nóg echter te maken. “We stopten met die fictieve setting en lieten ons karakter Varoufakis toe in het echte Griekse leven. In het begin was dat even spannend. Want zou onze opzet niet verraden worden? Gek genoeg speelde iedereen dit spelletje mee. Varoufakis had niets in de gaten.”

Gaandeweg werd de econoom niet alleen een gevierde ster in zijn eigen soap, hij werd ook een graag geziene commentator in televisieprogramma’s. Tyflopóntikas: “Soms was het bijna eng, omdat we zelfs ook niet meer wisten wat echt was en wat niet. Dat culmineerde in zijn ministersschap (Tyflopóntikas maakt met zijn vingers aanhalingstekens in de lucht, red.)”

varr8Buiten Griekenland kende niemand Varoufakis. Daar hoefde men dus niet mee te spelen met dit ragfijne spel van de tv-makers. Voor Europese collega’s als Jeroen Dijsselbloem en Wolfgang Schäuble was Varoufakis écht echt. Tyflopóntikas: “We vonden dat de Grieken ook wel eens een verzetje mochten hebben. De crisis heeft er hard in geslagen. Met deze gimmick hadden we er toch nog een beetje lol aan.”

En het werkte. Dijsselbloem en consorten hapten. Vanaf het eerste moment namen ze Varoufakis bloedserieus. Hoe konden ze ook anders. Iedereen in Griekenland speelde het spel prachtig mee, tot de premier aan toe. “Je moet maar eens videobeelden van premier Tsipras terugkijken”, zegt tv-producent Tyflopóntikas. “Soms zie je dat hij zijn lachen bijna niet kan inhouden.”

De mediatycoon formeerde een groepje ‘adviseurs’ rondom de ‘minister’. Zij gaven hem de wildste adviezen en die volgde hij allemaal op. “We gingen echt van hoogtepunt naar hoogtepunt”, blikt Tyflopóntikas terug. “Al die interviews, al dat trappen tegen de Duitsers, het was echt hilarisch. Het hielp natuurlijk dat Duitsers geen humor hebben, daardoor namen ze alles even serieus.”

varoufakis-inexplicably-poses-for-paris-match.w_lVoor hem op tafel ligt een exemplaar van Paris Match, het Franse tijdschrift. “Dit was echt geweldig”, zegt Tyflopóntikas, als hij naar het blad wijst. Varoufakis, die naast hem zit, kijkt er echter nog wat bedremmeld bij. “We lieten jou deze fotoshoot doen en je genoot er echt van.” Varoufakis knikt. “Ik vond dat ook echt leuk”, zegt de ontmaskerde minister. “Ik snapte alleen niet waarom mijn adviseurs dit voor me geregeld hadden.”

De glamourfoto’s zorgden tot een golf van verontwaardiging in Europa. “Ha ha ha ha ha.” Tyflopóntikas giert het uit. “En niemand had door dat dit allemaal opgezet was.” Varoufakiskan nu toch ook een glimlach niet onderdrukken. “Maar die middelvinger vond ik níet leuk”, zegt hij ineens streng. “Nee”, erkent Tyflopóntikas. “Daarmee gingen we net te ver. Dat deed ons programma uiteindelijk de das om.

De tv-producent had een oude video-opname van Varoufakis laten bewerken. Midden in een toespraak stak de minister daardoor ineens zijn middelvinger op, naar de Duitsers. “Het borrelde en giste bij ons steeds van de nieuwe ideeën. Met dit opzetje was het helaas einde oefening”, verzucht Tyflopóntikas.

varoufakis fingerAls Varoufakis in een Duits interviewprogramma met ‘zijn’ middelvinger wordt geconfronteerd, realiseert hij zich dat er iets niet klopt. Stellig ontkent hij op live televisie dat hij daadwerkelijk die middelvinger heeft opgestoken. “Ik wist zeker dat die video nep was”, zegt Varoufakis. “Ineens begon ik mij te realiseren dat er iets niet klopte.”

Het fictieve kaartenhuis van Tyflopóntikas stortte daarmee in. “We hebben nog een laatste poging gedaan om de boel te redden”, vertelt hij. “We hebben nog een video laten maken door een satirisch programma dat claimt dat zij de video hebben vervalst. Maar het werkte niet meer. Plastá (hij wijst naar Varoufakis, red.) begon te twijfelen en al snel was er geen houden meer aan.”

Koestert Varoufakis geen wrok? Hij is toch zijn leven lang voor de gek gehouden? “Nee, gek genoeg niet”, antwoordt hij. “Ik moet het allemaal nog verwerken. Ik ben er nog steeds beduusd van. Maar ik heb er toch ook van genoten. Vooral die laatste paar weken waren geweldig. Ik heb nog even overwogen om tegenover de Europese collega’s het spelletje te blijven volhouden.”

Uiteindelijk hakken Varoufakis en Tyflopóntikas de knoop door. Het real-life-programma stopt. Als Varoufakis echt moet gaan acteren, dan werkt het niet meer. Varoufakis: “Het zal wel even wennen zijn, geen tv-ster meer, geen minister mee. Maar ik denk dat je op je hoogtepunt moet stoppen.”

Een gedachte over “The Varoufakis Show is over

  1. Herman Frank

    In plaats van “huilen van het lachen” wordt het nu dus “gewoon janken”. Komt ervan als je met de onderbuikgevoelens van je geldschieters speelt.
    “Duitsers geen humor”?! Misschien dat Nederlanders de enige mensen zijn die er om kunnen lachen om “in de zeik te worden genomen”. Moet je met een Brit, een Fransman, een Italiaan, of welke andere Europeaan dan ook proberen. Doe je niet, want dan kan je wat meemaken, slaat meteen je hersens in. Maar een Duitser, die gedraagd zich écht gekwetst, dus “die heeft geen humor”.
    Ondertussen weet Griekse-Konstantinos-met-de-pet allang waar dit naartoe gaat en heeft zijn geld van de bank gehaald in keiharde Euros. Veilig thuis in de kluis, met een grote hond die het erf bewaakt. De storm komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *