Rechtse kerk

current_970x1292“Het is een uitdagend en uiteindelijk ook een zeer belangrijk boek.” Dat boek is Kapitaal in de 21e eeuw, de bestseller van Fransman Thomas Piketty. En de uitspraak komt niet van een linksradicaal, niet van een socialist, niet van een econoom van de WRR. Maar van de hoofdredacteur van de Financial Times, Lionel Barber.

Hij zat de jury voor van de uitverkiezing van het Business Book of the Year van de FT en consultancyfirma McKinsey. Bepaald geen linkse kerk.

Opmerkelijk, want het was uitgerekend de FT die eerder dit jaar de frontale aanval op de econoom Piketty inzette omdat zijn statistieken niet zouden deugen. Ongelofelijk sportief dat de krant desondanks zo’n prijs wil geven aan dit boek dat ontegenzeggelijk zeer invloedrijk is, want je er ook van vindt.

Piketty waarschuwt de westerse wereld voor toenemende ongelijkheid en wijst daarbij vooral naar vermogensverschillen. Ook in Nederland leidde zijn verhaal tot felle debatten, waarbij 700 pagina’s nuance werden gereduceerd tot een paar stevige oneliners.

En over tot de orde van de dag, zal menig Piketty-hater in Nederland nu denken. Maar zo snel zal deze hype niet overwaaien. De FT constateert terecht dat Piketty met de economische ongelijkheid in de wereld een serieus thema te pakken heeft. In welke mate het relevant is voor Nederland is betwistbaar, maar dat zijn analyse nog het nodige los zal gaan maken in de VS en in Europa is wel zeker.

Vanmiddag maakte ik nog een filmpje voor DFT TV over de onverwachte medestanders die Piketty inmiddels heeft. Rijkaards als Bill Gates zijn zeer geïnteresseerd in Piketty’s analyse en steunen zelfs zijn pleidooi voor hogere vermogensbelasting. Tal van internationale organisaties zijn ook druk doende de ongelijkheid verder te onderzoeken.

Piketty-verfoeiers zijn voorlopig nog niet van hem af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *