QE-dag: valt er nog nieuws te verwachten?

20130426_raining_moneyVoor de financiële markten en financiële media draait het vandaag maar om één ding: QE.

Lange tijd was QE (quantitative easing) een heimelijke hobby van analisten en nerds, maar inmiddels dringt het tot steeds meer krantenlezers en televisiekijkers door dat er vanuit Frankfurt iets staat te gebeuren. Populair gezegd: de geldkraan gaat open.

Het is 99,99% zeker dat de Europese Centrale Bank tot deze stimuleringsactie besluit door vanaf maart staatsobligaties te gaan opkopen. En er is de afgelopen dagen al veel uitgelekt. Valt er nog wel iets nieuws te verwachten?

Ik denk het wel. Ik ga vanmiddag op de volgende dingen letten:

* hoe groot wordt het programma?
Gisteren lekte uit dat het om € 50 miljard per maand gaat. Als de ECB in maart begint en de opkoopactie van staatsobligaties tot eind 2016 volhoudt, dan telt dat op tot € 1.100 miljard. Bronnen zeiden gisteren dat dit inclusief de reeds lopende programma’s is. Als dat waar is, pakt QE beperkter uit dan de financiële markten hopen. De vraag is dan ook: wat zegt president Mario Draghi over de totale omvang en hint hij stiekem alvast op de mogelijkheid van een QE2 en QE3?

* wat koopt de ECB op?
Gaat de ECB staatsobligaties opkopen van alle 19 eurolanden? Of sluit de centrale bank de riskantste landen uit? En welke zijn dat dan? Vorige week leek het er nog op dat Grieks, Cypriotisch en misschien zelfs Portugees papier zou worden uitgesloten. In recente berichten dook alleen nog Griekenland op als land dat wordt overgeslagen. Wat besluiten de centrale bankiers uiteindelijk?

* wie koopt er eigenlijk op?
Lange tijd leek het erop dat het een echte ECB-actie zou worden. Maar tegenstanders in het ECB-bestuur, waaronder de Nederlander Klaas Knot, hebben er moeite mee dat de ECB dan de risico’s van al die landen gaat poolen. Aan dit bezwaar kan Draghi tegemoet komen door niet de ECB te laten kopen maar de nationale centrale banken. In die variant koopt elke centrale bank alleen staatsleningen van haar eigen overheid. Zo loopt DNB dan slechts risico over Nederlands papier en niet meer over Spaans, Frans en Italiaanse staatsobligaties. In het voorstel dat de ECB-bestuursleden gisteravond voorgeschoteld kregen, lag dit nog open. Is de meerderheid in Frankfurt bereid de kritische minderheid tegemoet te komen?

Dit alles zal bepalen hoe beleggers reageren op het nieuws? Wordt het shock and awe of valt de actie toch tegen? Belangrijker dan de markten is natuurlijk het effect voor gewone economie. Maar om te zien of die effecten er zijn, zullen we nog een hele tijd geduld moeten hebben.

2 gedachten over “QE-dag: valt er nog nieuws te verwachten?

 1. Weimar

  Als reporter zou ik ook letten op de volgende andere zaken:
  – wat voor een papier wordt er gekocht. Staatsobligaties, covered bonds, bedrijfs- en bankenobligaties?
  – risk sharing over potentiele verliezen
  – unanimiteit in stemmen of ook tegenstemmers. Wat doet Klaas Knot of Jens Weidmann?
  – opmerkingen over plan Z voor Griekenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *