Outcast Griekenland dreigt nog één keer

failliet1Zelfs het eindspel kan dus eindeloos lang duren. Tal van media hintten er deze week op dat er vrijdag een deal met de Grieken móest zijn. Anders zou Griekenland failliet zijn. Anders werd Angela Merkels G7 overschaduwd door die vermaledijde Grieken.

Maar niets van dit alles. Griekenland wacht gewoon even met het terugbetalen van €300 mln aan IMF-leningen en gaat vandaag nog eens rustig in eigen politieke geledingen overleggen. Woensdagavond nog rekenden voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en eurogroepvoorman Jeroen Dijsselbloem erop hun overleg vandaag te hervatten. Dat is nu uitgesteld tot mogelijk dinsdag.

Terwijl Griekenland inmiddels het Zambia van de eurozone is geworden (dat land bundelde als laatste zijn IMF-terugbetalingen) lopen de emoties in Athene op alsof de Grieken nog wat te eisen hebben. Een onderminister ‘dreigt’ met verkiezingen. Ook gaan er geruchten over een referendum.

Laat de Grieken dat doen. Want nu houden ze zichzelf en de eurozone in een klem. Ze stemden voor een premier die van de bezuinigingen en hervormingen af wilde. Maar tegelijkertijd houden ze wel hun hand op bij geldschieters die deze bezuinigingen en hervormingen eisen. En dan wil een meerderheid ook nog eens niet de euro uit. Dit kan niet allemaal samengaan.

Heel erg veel tijd hebben de Grieken echter niet meer. Als ze eind deze maand het IMF niet terugbetalen, zijn ze niet meer het Zambia van de eurozone, maar het Zimbabwe (dat land ging failliet op IMF-betalingen). En als een faillissement leidt tot een Grexit, dan is Griekenland zeg maar…het Griekenland van de eurozone. Ik weet inmiddels niet meer wat erger is.

7 gedachten over “Outcast Griekenland dreigt nog één keer

 1. Lemon

  Grieken zijn geboren pokeraars. Ze hebben al lang dewinnende hand in bezit dwz het hele Europroject staat
  nogin de kinderschoenen en de Grexit. verstoord de verdere opbouw. De partners cq tegenstanders in het spel weten dat ze hun inleg daarmee kwijt zijn, maar houden voor de bühne de kaarten nog maar in de hand. Is er een Deus ex machina in dit toneelspel ?

 2. Daan

  Hm, is het voorstel nu om de Grieken net zo vaak naar de stembus te laten gaan – evt. dagelijks – tot ze eindelijk eens vóór bezuinigingen kiezen?

  Het lijkt op een filosofische ‘strijd’ tussen de vrije wil (van de democratie) en het determinisme (van de economische wetten). En ook hier zien we, net als in de filosofie, dat de eerste een feitelijkheid is, en de laatste een bedenksel. Hoezeer biologen en economen dat ook anders mogen zien. Bedenk echter dat paradigma’s altijd zullen verschuiven, juist onder invloed van de wil.

  Waarmee ik maar gezegd wil hebben dat dit hele Griekse ‘drama’ opgelost zal worden met behulp van wat goede wil. Wij willen de Grieken niet loslaten, zij willen niet kapot worden bezuinigd. Wel, vul de uitkomst maar in…

 3. Juan

  Wat zou voor de Grieken beter uitpakken: failliet gaan en opnieuw beginnen met een eigen (parallelle) munt invoeren of het land nog verder degraderen als een economisch protectoraat van Brussel?

  Het ‘medicijn’ dat de eurocraten voorschrijven is een giftige pil. Financiële bloedhonden zullen voor een habbekrats het tafelzilver van het land verder opkopen. Het land is economisch al op sterven na dood.

  Dat zogenaamde Europese ‘vrienden’ volharden in het uitdragen van het ‘bloedhonden beleid’ en de rekening steeds opnieuw bij de gewone Grieks in de straat neerleggen, grenst aan misdadigheid. Zijn de eurocraten wellicht blind en/of doof voor de gevolgen voor de bevolking van deze economische uitbuiting? Tel je knopen maar: Het overnemen van bankschulden door de belastingbetaler heeft niet gewerkt en ga dat die belastingbetaler maar uitleggen.

  Of kan het zo zijn dat Syriza geen kwijtschelding gegund wordt, omdat andere zwakke landen dat ‘oneerlijk’ vinden? Of moet Syriza wellicht ‘gestraft’ worden vanwege het behalen van de verkiezingsoverwinning? Zijn de eurocraten niet gewoon bang dat de eigen kiezers in opstand komen en dat hun eu/euro speeltje omvalt?

  Tegenwoordig valt mij iedere dag weer op wat een geweldig ‘onweerlegbaar succes’ die eu met zijn euro en eurocraten toch zijn. De meerderheid van de Europese burgers wilde de constellatie van het 4e Rijk helemaal niet. De burgers hebben goed voorzien dat die eu gewoon een ordinair gratis graaibuffet voor de elite is, waarbij het woord ‘elite’ het beste vervangen kan worden door het woord ‘parvenu’s’.

  Na het doordrukken van die grondwet, pardon verdrag, blijven die parvenu’s, met ‘Lügenmeister’ Juncker voorop, maar roepen dat dit zogenaamde ‘democratische vredesbouwwerk’ onomkeerbaar zou zijn. We zullen zien, de voorstelling is nog niet afgelopen.

 4. Sarah Toestra

  Martin, kan niet meer volgen. Enkele weken geleden luidde het nog: een Grexit is best verteerbaar. Waarom hakt de EU de knoop dan vandaag niet door ? Daarom mijn vraag: wat is de reden van dit getreuzel ? Is het een Befehl van de VS om GR niet te laten vallen of is het de vrees voor het onbekende vanwege de EU ?

  1. Martin Visser Bericht auteur

   Beste Sarah,
   ik denk dat die speculaties over een Grexit alleen bedoeld waren als dreigement. Merkel wil per se een Grexit voorkomen (VS dringen daar ook op aan). Getreuzel is alleen bedoeld om langzamerhand Griekenland tot uiterste compromissen te dwingen.

   Martin

 5. Sarah Toestra

  In Die Welt (http://www.welt.de/politik/deutschland/article142298974/Warum-Merkel-die-Griechen-Rettung-zur-Chefsache-macht.html) pobeert men opnieuw de D toegeeflijkheid te rationaliseren: ‘Deshalb muss im schlimmsten Fall ein sogenannter Grexit hingenommen werden, findet Schäuble. Für die Kanzlerin war ein Rausschmiss der Griechen hingegen nie eine ernsthafte Option.’ Maar het artikel zegt niet waarom dat geen optie is. En zelf als dat zo is: waarom zijn verstandige mensen zoals Schäuble dan mordicus tegen ? Deze hele zaak is voor Merkel in de hoogste graad beschamend.

 6. Juan

  Het is hoog tijd dat die euro fanatici eindelijk eens gaan doen wat noodzakelijk is. Voor de korte termijn is dat, de Griekse regering ondersteunen met het gecontroleerd invoeren van een eigen munt, de ‘New Drachme’, eventueel parallel aan de euro. Een nieuwe munt dus, realistisch geprijsd t.o.v. andere valuta. Vanaf dat moment zou de Griekse overheid ‘sturingsinstrumenten’ hebben op geldhoeveelheid, rente en wisselkoers, passend bij nut en noodzaak van het Griekse land. Daarnaast moet er een omvangrijke afboeking plaatvinden op de Griekse schuldenberg.

  Maar ik vrees, juist vanwege het blinde euro fanatisme, dat dit niet (meer) mogelijk is.

  In het geschetste scenario, gebaseerd op een vertrouwensrelatie, hadden de getergde Griekse broeders overtuigd kunnen worden om aanvullende zinvolle maatregelen door te voeren. En alleen dan, had en zou er weer perspectief zijn ontstaan voor de Grieken én voor Europa.
  Dit scenario is namelijk een oud en beproefd concept. Dat het niet heeft plaatsgevonden, kan natuurlijk te wijten zijn aan de situatie dat de euro fanaten dit concept gewoon ‘niet kennen’ of ‘zijn vergeten’. Het kan ook zijn dat het bespreken en uitvoeren van dit scenario alleen is voorbehouden aan échte Staatsmannen en Staatsvrouwen.

  Maar misschien ligt het nóg wel eenvoudiger: Het geschetste scenario is gewoon teveel gevraagd voor de euro fanatici (en hun big brother oboema).
  Ondanks de democratische keuze van de Grieken voor de Syriza regering, mag deze regering onder geen beding succesvol zijn, in welk opzicht dan ook. Daar moet men in Brussel, Berlijn en Madrid echt niet aan denken. Stel je voor dat het de Grieken (na enige jaren ploeteren) dan echt goed zou gaan. Wat zouden de bewoners van andere ‘zwakke’ eurolanden daar dan van vinden en wat zouden ze gaan doen? En wat zou er dan overblijven van die ‘onomkeerbare’ euro-droom?
  Nee, dan zouden Brussel en Berlijn liever nog erkennen dat de Krim gewoon Russisch gebied is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *