Mister anti-democratie

junckerIn Nederland kennen we premiers die na hun termijn plots zo begaan zijn met de wereld. Die van de weeromstuit opkomen voor mensenrechten en het klimaat.

De Europese Commissie wordt sinds enkele dagen geleid door een politicus die nog tijdens zijn actieve loopbaan zo’n ongeloofwaardige draai maakt. Schaamteloos, is nog te zacht uitgedrukt.

Politics rears its ugly head.

Jean-Claude Juncker, want over deze ras-Europeaan heb ik het uiteraard, heeft het écht gedaan. Afgelopen week nog in de problemen vanwege de talloze geheime belastingdeals die in Luxemburg onder zijn verantwoordelijkheid met grote bedrijven zijn gesloten. En dit weekend riep hij bij de G20-top in Brisbane, zoals beloofd, op voor meer transparantie en fiscale afstemming.

Vermoedelijk heeft deze man geen spiegels in zijn huis en in zijn kantoor, zodat hij zichzelf nooit hoeft aan te kijken.

De man die mede Luxemburg groot maakte met de fiscale race to the bottom en met het bankgeheim, twee zaken die al sinds 2008 bovenaan de G20-agenda staan om te bestrijden, die man predikt nu namens honderden miljoenen Europeanen het evangelie van transparantie.

Het is ook de man die er prat op ging dat hij in Europa heimelijke besluiten durfde te nemen en er geen moeite mee had erover te liegen. Mister anti-democratie. Dat hij via een zogenaamde democratische procedure van het Europees Parlement tot baas van Brussel is uitgeroepen voelde al als een vieze fluim in het gezicht, nu lacht hij ons kiezer ook nog eens recht in het gezicht uit.

En hij komt er mee weg. Gek hè, die kloof tussen burger en Europa?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *