Laat de eindejaarsrally maar beginnen

Disclaimer vooraf. Ik heb de ballen verstand van beleggen. Ik kijk ernaar als een koe naar een trein. Ik zie het, maar begrijp het niet.

Toch intrigeert het wereldje me. Waar halen als die experts hun wijsheid vandaan? Hoe weten ze zo zeker hoe het gaat lopen op de beurs? En geven ze wel eens toe dat ze er faliekant naast zaten?

AEX2014 zou het jaar van het aandeel worden. Net als 2013 overigens. Een riskante voorspelling, zo bleek. Op 31 december 2013 sloot de AEX op 401,79 punten. In februari, maart, augustus, oktober én recent nog in december zat de AEX hier onder.

Vandaag staat de index op bijna 424 en lijken die optimisten met de schrik vrij te komen. Maar 2014 was eerder het jaar van de volatiliteit dan van de geheide rendementen.

Op 1 december wisten de experts het nog zeker: er komt een eindejaarsrally aan. Beursgoeroe Corné van Zeijl, fondsbeheerder bij Actiam, had de voorspelling uit een enquête getoverd: liefst 6 op de 10 beursprofessionals zag die rally aankomen.

Sindsdien ging het hard: omlaag.

Op die eindejaarsrallyvoorspeldag sloot de AEX op 423,47 punten. De dip die daarop volgde, zijn we pas vandaag te boven (als het allemaal goed blijft gaan, natuurlijk). De eindejaarsrally is fluks omgedoopt tot kerstrally. Hij móet en zál er komen.

Maar goed, niet getreurd. We zitten weer boven die eindstand van 1 december. Laat de eindejaarsrally maar beginnen!

PS In het DFT Beursdebat dat morgen online staat, is drie experts gevraagd naar hun voorspelling voor volgend jaar. De een voorziet een stand van 440 punten, de ander 450. Niemand zegt: ik heb werkelijk geen idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *