Krijgt Frankrijk eindelijk de Nederlandse behandeling?

Het kabinet had nog geen enkele onderbouwing gezien, maar ging gisteravond toch al akkoord met het besluit van de Europese Commissie om Frankrijk alweer twee jaar uitstel te geven van de begrotingsafspraken. Premier Mark Rutte kan er prima mee leven en voelt geen enkele onrechtvaardigheid:

“De vraag is of de Commissie het Stabiliteits- en Groeipact op de juiste manier toepast. Mijn overtuiging is dat zulks het geval is. Er was natuurlijk wel zorg over in de afgelopen maanden of dat zou gebeuren, maar met de uitspraken die vandaag zijn gedaan door de relevante Commissarissen wijst alles erop dat de Commissie dat doet. Ik betreur het dat Frankrijk dit nodig heeft. Ik zou wensen dat Frankrijk zelf het belang ziet om deze dingen te doen en niet door de Commissie daartoe moet worden aangespoord.”

Rutte gaat zich in Brussel dus niet verzetten tegen de opmerkelijke aanpak van Frankrijk. Dat het land twee jaar uitstel krijgt en voor dit jaar slecht 0,2 procentpunt van het bbp extra moet bezuinigen, vindt Rutte allemaal prima. 

De vraag is of Nederland en Frankrijk wel gelijk zijn behandeld. In 2013 kreeg Frankrijk al twee jaar uitstel en Nederland kreeg er slechts eentje. Uiteindelijk werd Nederland gedwongen om € 6 miljard extra te bezuinigen (1% van het bbp!) wat toen net onvoldoende leek om in één jaar de achterstand in te halen. Daarmee had Nederland uiteindelijk de facto ook twee jaar gekregen. (Uiteindelijk ontwikkelde het Nederlandse tekort zich dermate positief dat we later ontdekten alsnog in 2013 binnen de 3%-norm te zijn gekomen.)

Minister Jeroen Dijsselbloem reageerde gisteravond in de Tweede Kamer ook op de behandeling van Frankrijk. Ook volgens hem gebeurt er niets onrechtvaardigs. Nu niet, tenminste:

“Wat er nu gebeurt, is echt anders dan de vorige keer, en dat stelt mij juist gerust.”

Dijsselbloem heeft zich de vorige keer geërgerd aan de verschillende manieren waarop Frankrijk en Nederland werden aangepakt:

“De vorige keer kreeg Frankrijk twee jaar zonder voorwaarden, zonder dat men per direct of in het lopende jaar meer moest doen. Nederland wel en dat was de oneerlijke behandeling toen. Nederland kreeg een jaar, maar moest per direct 6 miljard extra bezuinigen. (…) Maar Frankrijk is toen anders behandeld en daar zat mijn vasthoudendheid in, ook in de eurogroep. Ik wil niet spreken van verbetenheid, maar het kan niet zo zijn dat grote landen en kleine landen anders worden behandeld. Mijn casus daarbij was steeds dat Nederland en Frankrijk allebei meer tijd kregen en dat Frankrijk dat zonder voorwaarden kreeg, terwijl Nederland per direct 6 miljard moest bezuinigen. Ik heb dat ook een paar keer expliciet in de eurogroep gezegd. Dat kan niet nog een keer gebeuren. En dat gebeurt ook niet. Wat er nu gebeurt, is dat Frankrijk de Nederlandse behandeling krijgt: zij kunnen meer tijd krijgen, maar dan moeten zij voor mei van dit jaar 4 miljard extra bezuinigen bovenop de extra dingen die Frankrijk in de afgelopen maanden al had geleverd.”

Okee, dus Frankrijk krijgt nu alsnog “de Nederlandse behandeling”, aldus Dijsselbloem. Dan is het toch wel opvallend dat Frankrijk slechts 0,2 procentpunt extra moet bezuinigen tegenover de 1 procentpunt die Nederland destijds opgelegd kreeg. Je ziet dat verschil terug in de reductie van het structurele tekort, een cijfer dat is geschoond voor conjuncturele effecten.

structureel saldo

Frankrijk moest aanvankelijk het structureel begrotingssaldo komend jaar met 0,8 procentpunt verbeteren. Nu is dat plots versoepeld en resteert slechts een inspanning van 0,5 procentpunt. Omdat er al 0,3 procent in de pijplijn zit, blijft die vereiste extra bezuiniging van 0,2 procentpunt over.

Nog even een vergelijk. Met hoeveel procentpunt is het Nederlandse structureel saldo verbeterd en met hoeveel de Franse?

structureel saldo verbetering

Nederland heeft in 2012 en 2013 al veel meer gedaan dan Frankrijk. En je kunt niet volhouden dat Frankrijk nu alsnog de Nederlandse behandeling krijgt. De Europese Commissie betoont zich echt een zachte heelmeester.

Een gedachte over “Krijgt Frankrijk eindelijk de Nederlandse behandeling?

  1. Herman Frank

    De heren Rutte en Dijsselbloem leuteren recht wat krom is. Met een glimlach op de koop toe – want het is tóch al gekookt en geserveerd. “En vreten zal die burger!” Jammer, héél jammer, want men leeft in politico-land blijkbaar zo los van de werkelijkheid dat men nog steeds denkt dat er geen sociale media fora zijn die haarfijn uitleggen hoe de vork in de steel zit. Dus dan staan de heren opeens daar in hun naakte verdraaiing. “In pek en veren werd hun reputatie de stad uitgedragen!” Er is iets héél fouts gegaan in de politieke cultuur om dat niet in te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *