Knotsgek compromis in ECB

drosteNeeee, gaan ze dat nou echt doen? Gaan voorstanders en tegenstanders van het opkopen van staatsobligaties in de Europese Centrale Bank elkaar nu echt halverwege tegemoet komen? Zowel de FT als Der Spiegel melden het. En in diezelfde Der Spiegel verdedigt Klaas Knot het.

Omdat tegenstanders van de opkoopoperatie (QE) niet willen opdraaien voor de risico’s van probleemlanden gaat niet de ECB staatspapier kopen, maar moeten de nationale centrale banken alleen hun ‘eigen’ staatsobligaties kopen. DNB koopt Nederlandsche waar, de Bundesbank Duitse bunds, de Spaanse centrale bank Spaans papier, de Italiaanse centrale…nou ja, je snapt het idee.

Om met de woorden van ABN Amro-econoom Nick Kounis te spreken: absurd.

“Taken to the extreme, this can be seen as each country being the guarantor of their own debt in case of their own default, which is more than a little absurd. Depending on the exact details, such a programme could increase sovereign risk, and could actually be bad news for peripheral bonds.”

Kounis

Maar Knot lijkt het wel een goed idee. Eerder zei hij in een kerstinterview dat hij erop tegen is dat de ECB landenrisico’s zou gaan poolen. Die beslissing is aan de politiek, niet aan onverkozen technocraten. Lijkt me een valide argument.

En nu lijkt hij bereid tot een compromis. Dit absurde nationale centrale banken-Droste-effect-compromis:

“Würde jede Notenbank nur die Papiere des eigenen Staates erwerben, wäre die Gefahr geringer, dass es zu einer unerwünschten Umverteilung von Finanzrisiken kommt.”

Even filosoferen: we laten Italië straks Italiaans papier kopen. Het risico dat de Italiaanse centrale bank daarop loopt, wordt gedekt door de Italiaanse overheid. Die heeft daarmee een schuld aan zichzelf (hoezo, geen monetaire financiering?).

Als beleggers, zoals Kounis vreest, uit Italiaans papier stappen en Duitse of Nederlandse bonds verkiezen, krijgt de Italiaanse overheid mogelijk een financieringsprobleem. Gaat de ECB vervolgens Italië dan redden met het whatever it takes-OMT-programma?

Beste Klaas Knot, Frankfurt is geen polder. In centralebankenland is een compromis niet altijd de beste uitkomst. Als u tegen bent, blijf dan tegen. En ga niet om de lievevredewil van die bizarre plannen creëren.

 

2 gedachten over “Knotsgek compromis in ECB

  1. Pingback: Dwaallicht Dijsselbloem juicht over ECB | Vissers voetnoot*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *