Junckers toverstokje

magieHocus pocus pilatus pas. Zie Jean-Claude Juncker eens driftig met zijn toverstafje zwaaien. Zou het werken?

Woensdag komt de nieuwe baas van de Europese Commissie met zijn beloofde groeiplan. Hij heeft in de race voor het Commissie-voorzitterschap beloofd met 300 miljard euro aan nieuw investeringsgeld op de proppen te komen. Naar verluidt presenteert hij overmogen slechts een magere 20 miljard.

Maar zij daar in Europa laten zich niet zó snel uit het veld slaan. Als er geen geld is, wordt het geld getoverd. Het magische middel heet: hefboom.

Steeds als de Europese Commissie of de lidstaten er niet uit kwamen, werd de hefboom van stal gehaald. De ingewikkeldste variant daarvan was noodfonds EFSF. Deze pot van 440 miljard euro was eigenlijk leeg. En toch kon de EFSF de noden van Griekenland en andere noodlijdende lidstaten lenigen. De pot was namelijk gevuld met garanties.

Later werd noodpot EFSF gecomplementeerd met het ESM waar wel een beetje kapitaal in zat. Maar toen de leencapaciteit van 500 miljard euro in deze stroppenpot ook te klein leek, verzonnen onze Europese leiders hefboomconstructies die het ESM een cosmetische omvang van 1000 miljard bezorgde.

Vraag niet hoe het kan…

Die ouwe truc haalt Juncker nu ook weer van stal. Want hij kan dan wel mooie dingen beloven, als de lidstaten niet thuis geven, blijft de Luxemburger met lege handen achter. Hij is dan wel een hoge ome, maar eentje zonder fatsoenlijk budget (niet dat dat heel erg is overigens, maar dat is weer een andere discussie).

Met wat oud bijeengesprokkeld Europees geld en wat vage first loss-garanties denkt Juncker maar liefst 300 miljard euro aan private investeringen los te wrikken. Je zou denken dat iedereen in Europa deze ballon doorprikt, maar de lidstaten hebben er alle belang bij in deze magie te geloven. Dan hoeven ze tenminste zelf de portemonnee niet te trekken.

Dus woensdag zal de Juncker-show wel los gaan. Dames en heren, hooggeëerd publiek! Hier is Jean-Claude met zijn toverstok! Applaus!

2 gedachten over “Junckers toverstokje

  1. Pingback: Hosanna | Vissers voetnoot*

  2. Pingback: Growth plan | Vissers voetnoot*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *