Junckers dubieuze rol bij onderhandeling met Grieken

dijss varouDe onderhandelingen met de Grieken moesten nog beginnen of de Süddeutsche Zeitung wist al te melden dat dit Chefsache was geworden. Geen idee wie dit verhaal had ingestoken zo vlak na Jeroen Dijsselbloems bezoek aan Athene, maar het was duidelijk in het nadeel van Dijsselbloem en in het voordeel van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

Dijsselbloem had een ongelukkige persconferentie met Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, achter de rug. Meteen was het beeld gezet: Dijsselbloem bakt er niks van. De foto van de ongelukkige handdruk moest dat beeld nog eens bevestigen.

Eerlijk gezegd heb ik deze spin niet goed begrepen. En zeker niet toen Juncker in Brussel de Griekse premier Alexis Tsipras ontving. Was dit dan de manier waarop je onderhandelingen moest voeren? Door hand in hand te gaan lopen met een premier? Alleen als het Junckers bedoeling was Tsipras zich zeer opgelaten te voelen door deze wonderlijke manier van omgang was de opzet geslaagd. Het was een ronduit gênant moment.

Het idee dat Griekenland Chefsache was en dat der dús een rol voor de grote Juncker was weggelegd, was van meet af aan heel merkwaardig. Griekenland krijgt steun van de eurolanden en dus waren de onderhandelingen vooral een zaak voor de lidstaten. Juncker speelt daarin als Commissie-voorzitter op zijn best een bijrol. Hij is immers geen Chef.

De voorspelling van de Süddeutsche kwam dan ook niet uit. Dijsselbloem kwam, zag en overwon. Het duurde even, het vergde een paar chaotische en spannende vergaderingen, maar uiteindelijk kreeg Dijsselbloem zijn zin: de Grieken tekenden bij het kruisje. (Of dat zo blijft, valt nog te bezien. Het huidige akkoord is niet meer dan een beginnetje.)

Fascinerend leesvoer is het transcript dat de Financial Times online zette van het interview met eurogroepvoorzitter Dijsselbloem. Natuurlijk is dit Dijsselbloems versie. Het zou interessant zijn een vergelijkbaar relaas te lezen van bijvoorbeeld Tsipras of Varoufakis. Maar dit interview bevestigt wel veel van wat tijdens die spannende dagen al uitlekte.

En hier komt opnieuw de Europese Commissie om de hoek kijken. Tijdens een van de mislukte eurogroepvergaderingen dacht Varoufakis een deal te hebben met Europa. De Grieken riepen ach en wee toen Dijsselbloem een heel strenge tekst op tafel legde. Varoufakis zei toen bijna een akkoord te hebben met de Commissie dat zomaar door Dijsselbloem terzijde werd geschoven.

Het is een dubieuze gang van zaken. Eurocommissaris Pierre Moscovici is die dagen voortdurend in contact met Varoufakis. Ze stellen conceptteksten op. Teksten die voor de achttien ministers van Financiën veel te vrijblijvend zijn. Maar dat realiseert Varoufakis zich dan nog niet, want de Commissie doet dit geheel buiten de eurogroep om.

Het relaas van Dijsselbloem tegenover de FT:

“I don’t know everything about it. I think what happened over the weekend was the Commission tried to help the Greeks in some drafting. The Greeks made a draft, and the Commission, and I’m not sure which cabinet, whether it was Juncker’s cabinet or Moscovici’s cabinet, maybe it was some guys in Ecfin [the Commission’s Economic and Financial Affairs directorate], they did some proposals to change and sent it back the Athens. The Greeks then thought they had an agreement with the Commission, in other words they had an agreement with Europe, Brussels. I was not involved in that, and that’s not very smart. If you want to get an agreement with the eurogoup, it would help to inform me of what you’re trying to do.”

Not very smart indeed. Moscovici (en Juncker?) bemoeien zich met de onderhandelingen. Maar ze ‘vergeten’ om de hoofdrolspelers in te lichten. Is dat de manier waarop de Commissie denkt dat een Chefsache werkt? Of speelt hier oud zeer tussen Juncker en Dijsselbloem (zie mijn eerdere blog hierover)? Eerder was Juncker ook niet te beroerd om Dijsselbloem te bekritiseren om diens aanpak van de Cypriotische crisis – een stinkende zaak die Juncker zelf als eurogroepvoorzitter maanden- en maandenlang had laten sudderen.

In het interview met de FT laat Dijsselbloem zich niet verleiden tot bovenstaande insinuaties. Dat hoeft ook helemaal niet. Hij heeft het spel immers gewonnen, dankzij de steun van een massief blok van zeer kritische euroministers:

“So there was obviously some misunderstanding about their own drafts and their contacts with the Commission. I’m sure there were no false intentions. The Commission was trying to help them, advise them.”

2 gedachten over “Junckers dubieuze rol bij onderhandeling met Grieken

 1. Herman Frank

  Ik lees net dat de Franse minister zijn zegje heeft gedaan “De eurolanden werken aan een nieuw steunprogramma voor Griekenland ter waarde van 30 à 50 miljard euro. Dat zei de Spaanse minister van Economische zaken Luis de Guindos maandag tijdens een bijeenkomst in Pamplona.” De voorwaarden schijnen losser te zijn dan die van het “vorige” programma. Maar was dat niet het programma waarmee we voor Euro 240 mld de boot in zijn gegaan, omdat de Grieken doodleuk vertelden “dat ze failliet zijn”. Waarom zouden we dan wéér water naar die zee gaan dragen?! Zodat de Grieken wéér “dank je en doei!” kunnen zeggen?
  Het moet nu toch echt over en uit zijn! Óf de Griekse burocratie wordt vervangen door een Euro/IMF legertje van ambtenaren die heel Griekenland organizeren naar Westerse transparante wetgeving (waarbij van het kadaster tot en met belastingsystemen álle bestanden aan elkaar gekoppeld zijn) óf een aantal Europese regeringen wordt vervangen door “onderbuik van de burger”-politici en dan gaan we een GROTE stap terug zetten van de EU naar de EEG-soort verbintenis.
  En Schengen “ploft gewoon” zodra de eerste 10,000 vluchtelingen, voorzien van een Grieks paspoort, hun heil ergens anders in Europa gaan zoeken.
  Beste Brusselaren, “zegt u maar hoe u het geserveerd wilt krijgen!”

 2. Herman Frank

  “Het failliet van de idee van Schengen en de Europese Unie” is gisteren nogmaals door een lid van de Griekse regering bevestigd. De opmerkingen van Tsiprias, Varoufakis en nu Kammenos kunnen niet meer met de mantel der liefde van “Mediterrane emoties” worden afgedaan. Het is tijd om de rotte appel uit de mand te nemen! Grensbewaking rond Griekenland aanscherpen, daar het nu als “buitengrens” moet worden gezien.
  — quote “uw Krant van vandaag” —
  Athene dreigt Europa met IS-terroristen
  ATHENE – De Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos, dreigt de vluchtelingensluis naar Europa open te draaien als de Europese Unie zijn land niet onder zijn voorwaarden helpt. Onder de mensenstroom zullen zich ongetwijfeld ook terroristen van Islamitische Staat bevinden, waarschuwde hij zondag. „Als ze (de EU-lidstaten) uithalen naar Griekenland, dan moeten ze weten dat de migranten papieren krijgen en naar Berlijn zullen gaan”, hield hij partijgenoten zondag voor.
  — unquote —

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *