Jack Wouterse in zijn eentje

Jack Wouterse – De laatste

‘De laatste’ heet zijn stuk omineus. En er zijn zoveel overeenkomsten tussen de hoofdpersoon Jacob van Dam en acteur Jack Wouterse dat je haast zou denken dat dit ook zíjn laatste voorstelling zal zijn. Wat natuurlijk helemaal niet zo hoeft te zijn. Wouterse speelt op een slimme en behendige manier met die perspectieven.

Bij Radio Kunststof vertelde Jack Wouterse al uitgebreid over zijn laatste toneelstuk, dat hij helemaal in zijn eentje maakt. Echt in zijn eentje. Bij de credits staat: ‘Spel, tekst, regie, eindregie, muziek, dramaturgie, kostuums, kap & grime, decor, licht, techniek, chauffeur, fotografie, productie, publiciteit, producent & overall ondersteuning: Jack Wouters’. Alleen maar Wouterse dus.

Terug naar dat interview. Hij vertelde hoe hij na de ommekeer in zijn leven waarbij hij van zijn eet- en drugsverslavingen af is geraakt, veel wandelt, graag in zijn tweede huis in Spanje is, schildert; kortom een ander leven is begonnen. Al die elementen komen terug. In een terugblik op zijn carrière als acteur en clown heeft hoofdpersonage Jacob zich ook teruggetrokken in Spanje, daar wandelt en schildert. Je vraagt je steeds af of dit verhaal over een fictieve Jacob gaat of toch stiekem over Wouterse zelf. Die vraag hing ook over dat radio-interview en die vraag bleef daar hangen.

RO Theater

Dat Wouterse een fantastisch acteur is, wist ik al wel. Ooit genoot ik van een intense ‘Keefman’, een monoloog naar aanleiding van het boek van Jan Arends. Hij speelde dat destijds in kleine zaaltjes en zo zat ik op een klein bankje in een buurtcentrum in Rotterdam Crooswijk met mijn neus er bovenop hoe Wouterse een gek wordende man speelde. In dit stuk ‘De laatste’ blijkt hij ook een zeer begenadigd verteller te zijn. In een afwisselend intiem en avontuurlijk verhaal vertelt en speelt hij door elkaar. Daarbij hang je aan zijn lippen.

Het vertrekpunt is dan wel die oude acteur, al schilderend in Spanje. Maar het verhaal neemt een veel groteskere wending. Door het verhaal als een filmscript te presenteren springt Wouterse behendig door de verschillende scènes heen. Soms werd het verhaal mij wat al te driest, hij is op zijn sterkst als hij kleine, ontroerende anekdotes vertelt. En die zaten er gelukkig meer dan genoeg in.

Hans Anderson

Dat hij dit allemaal in zijn eentje doet, heeft enorme meerwaarde. Daarvoor moet hij heel creatief te werk gaan. Dat doet hij door met een webcam zijn stuk filmisch te maken. Zo laat hij zijn eigen decor van heel dichtbij zien, de rommelige verblijfplaats van Jacob in Spanje. Hij heeft een Macbook voor zich waarmee hij muziek afspeelt. Hij gebruikt zijn iPhone om filmpjes te vertonen. Verder moet je gewoon mee in zijn fantasie. Een nat gesproeid ruitje stelt regen voor, een pop een kind.

Het allermooiste is dat dit verhaal wordt verteld vanuit een weduwnaar. Jacobs overleden vrouw Laura is echter zeer aanwezig door haar foto. Zij heeft hem leefregels nagelaten die hem moeten helpen de tijd zonder haar door te komen. Die regels liggen als uitprint A4’tje klaar op de stoelen waardoor je betrokkenheid van het verhaal verder toeneemt. Het is zo liefdevol hoe zij die 10 regels voor hem heeft bedacht:

“1 Pillen nemen
Eerste wat je doet als je opstaat. Drink er genoeg water bij. Zondags bakjes bijvullen voor de hele week.
2 Wandelen
Wandel veel en lang. Net zo lang tot je der bij neervalt en vraag me niet waarom. Waarom is een kindervraag, soms moeten dingen gewoon.
(…)
7 Zing
Zing en je zegt altijd: ‘dat kan ik niet’ en dat is ook zo. Maar nou ik er niet meer ben, zal toch iemand het moeten overnemen. En uit volle borst.”

Enzovoort. De regels geven Jacobs leven structuur, zo krijgt hij zijn leven op de rit en heeft hij uiteindelijk zelf ook weer iets om door te geven.

Laten we hopen dat dit nog lang niet de laatste van Wouterse is. Want deze man is uniek. Hij geeft zich helemaal, je hangt aan zijn lippen. Het verhaal had wat minder grotesk gehoeven, maar er valt zoveel te genieten. Een avondje Jack Wouterse laat je die speciale magie van theater ervaren.

Trailer

De laatste van Jack Wouterse is nog in januari en februari te zien in talloze theaters in het land. Zie hier de speellijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *