Italië krijgt een nieuwe munt

Italië krijgt een nieuwe regering bestaande uit de twee uitersten op het politieke spectrum: de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord. Het doet Brussel beven, en terecht. Wat deze combinatie op kan leveren? Veel euroscepsis en marchanderen met de Europese regels. Als deze combinatie een lang leven beschoren is, dan wordt het feest in Europa.

In de reeks aan nieuwe plannen valt eentje in het bijzonder op: de introductie van mini-BoT’s. Dat klinkt onschuldig (want technisch), maar dit plan zou kunnen leiden tot de invoering van een nieuwe munt naast de euro. Een BoT is kortlopend schatkistpapier, Buono ordinario del Tesoro, een treasury. Een variant op de staatsobligatie. Maar deze mini-BoT’s gaat de nieuwe regering inzetten als betaalmiddel. (Lees hierover onder andere de Financial Times, ZeroHedge en een eerder nieuwsbericht van Reuters.)

De regering geeft dit nieuwe schatpapier uit in kleine bedragen, in euro’s genoteerd. Als daarmee een bedrijf wordt betaald door de overheid, heeft dat bedrijf in de toekomst recht op een uitbetaling in euro’s. Het is dus een IOU. Deze schuldpapieren zijn er straks niet alleen electronisch maar ook op fysiek papier. De ontvangers kunnen er vervolgens weer anderen mee betalen. Zolang zij hun eigen overheid kredietwaardig genoeg vinden, zullen ze de BoT’s accepteren.

De koers van de BoT zal vermoedelijk geen 100%, maar iets onder de nominale waarde liggen. Die koers is dan feitelijk de koers van de Italiaanse parallelle munt ten opzichte van de euro. Zie hier stap één op weg naar een nieuwe munt. Niet voor niets waarschuwde de vertrekkende minister van Financiën Pier Carlo Padoan voor dit plan:

“Historical experience shows that, in these cases, a country that adopts a double currency drastically damages its public finances, growth potential and stability.”

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis wilde dit in eigen land ook al introduceren. En toen de Amerikaanse staat Californië failliet was, greep die ook terug op dit instrument. Het is dus een zeer slecht teken. Of de Italiaanse staat verklaart zichzelf min of meer failliet omdat die liever met dit papier aan de financiële verplichtingen voldoet dan met euro’s. Of de nieuwe regering zet hiermee de eerste stap op weg naar de uitgang, de euro-exit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *