Is Cyprus een template voor Griekenland?

dijsselbloemWas Jeroen Dijsselbloem op BNR net zo lekker bezig. Als een ware diplomaat wilde hij niet ingaan op allerlei speculaties over een mogelijk vertrek van Griekenland uit de euro. En dan kan hij het tóch niet laten zelf ook een steentje aan speculaties bij te dragen.

“Ik vind dat je in de politiek zit om een doel na te streven. En dat doel is heel helder: Griekenland binnen de eurozone houden en de eurozone als geheel sterker maken. Dat laatste lukt op dit moment zonder meer.”

Kijk, hier gaat het nog goed. Behalve dan dat er een spoortje twijfel zit bij doelstelling 1, Griekenland in de eurozone houden. Maar dat is misschien spijkers op laag water zoeken.

Als BNR-presentator Paul van Liempt dan vraagt of er geen echt noodscenario’s op de plank liggen, gaat het mis:

“Al eerder is verkend wat er moet gebeuren als een land in grote problemen komt. Dat hoeft helemaal niet meteen een exit-scenario te zijn. Denk maar aan het scenario dat we hebben gehad met Cyprus. Daar hebben we ook ingrijpende maatregelen moeten nemen. Daar zijn de banken een tijdje dicht geweest. Capital controls, kapitaalstromen in het land en naar het buitenland zijn aan allerlei voorwaarden verbonden. Er zijn allerlei scenario’s denkbaar.”

Kijk aan, Cyprus als template voor Griekenland. (Voor wie het niet weet, een template is een blauwdruk, een model.) Natuurlijk zegt Dijsselbloem niet letterlijk dat het zo zál gaan lopen. Maar hij kan het toch niet laten mee te gaan in het vrijelijk filosoferen over mogelijke Griekse rampspoed.

Maar hij wil absoluut niet speculeren hoor:

“Maar mijn politieke inzet is om juist te voorkomen dat het zover komt. (…) Al te veel gespeculeer over wat ik allemaal wel of niet uitsluit, dient daarbij geen doel.”

Een gedachte over “Is Cyprus een template voor Griekenland?

  1. Pingback: Wat is de tactiek van de Grieken? | Vissers voetnoot*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *