ING: van passie kun je niet leven

hamersDe crisis is voorbij, de economie draait weer, de huizenmarkt loopt goed: hoogste tijd om de topbeloningen in de bankensector te verhogen. Gisteren mocht ING het blijde nieuws bekend maken, vandaag was de beurt aan ABN Amro.

In een prettig pittig interviewtje met RTL-verslaggever Hella Hueck mocht ING-topman Ralph Hamers uitleggen waarom deze verhoging volstrekt normaal is. (Zijn vaste salaris stijgt van €1,27 mln naar €1,63 mln. En hij maakt kans op een bonus van 20%.)

Nou, meneer Hamers, het is nu volstrekt duidelijk.

De ING-topper begrijpt heel goed dat er wat maatschappelijke onrust is over de salarisverhoging: “Ik heb daar begrip voor, het zijn grote bedragen waar we het over hebben.”

Dat is alvast een goed begin. Van wederzijds begrip moeten we het hebben.

“Uiteindelijk kijken wij, en kijkt de raad van commissarissen van ING want die gaan hierover, die kijken naar wat stelt ING voor, hoe groot is het bedrijf. Wat voor talent hebben wij nodig in de toekomst. Dat is niet beperkt tot Nederland. Dus we moeten ons ook richten op talent van buiten Nederland. Dat zit ook bij ons overal in de top. We hebben veel buitenlanders voor ons werken. En dan moet je attractief zijn, concurrerend zijn met heel veel spelers. Niet alleen financiële spelers, maar ook niet-financiële spelers in de wereldmarkt. En dan moet je je proberen een beetje aan te passen. Als je kijkt naar het niveau dat er nu staat, zijn we nog lang niet daar waar heel veel andere concurrenten zijn.”

Dus als ik het goed begrijp, heeft ING zich nog ingehouden. De bank loopt ook na deze salarisverhoging nog achter bij de wereldspelers. Het is nog een wonder dat het grote talent Hamers bij de ING werkt. Maar gelukkig heeft ING meer te bieden dan poen:

“Maar we denken dat we iets extra’s meenemen qua passie.”

Passie? Ja passie. Dankzij die passie voor ING kan de bank het voorlopig nog wel even redden in de jacht op talent. Maar, van passie kun je niet leven.

“Passie heeft wel te maken met motivatie. En een stuk financiële beoordeling en beloning en passie die je bij ons kunt gebruiken, dat is de mix. Het zijn hoge bedragen. Nogmaals, daar gaat de raad van commissarissen over.”

Hella Hueck vraagt of dit wel goed is voor de uitstraling van de bank. Ja hoor, heel erg goed, antwoordt Hamers.

“Je moet een goede uitstraling hebben naar de concurrerende markt voor talent. Dan moet je ook de beloning navenant kunnen inregelen.”

Ehm…dat is niet precies de uitstraling waar we het over hebben, meneer Hamers. Gelukkig was, is en blijft Hamers een ingetogen bankier. Bescheidenheid staat hoog in zijn vaandel.

“Dat (bescheidenheid, mv) zit zeker in een goede bankier. Maar dat wil niet zeggen dat daar waar je concurreert voor die goeie bankier dat daar niet ook een deel mede bepaald wordt door het beloningspakket dat je kunt aanbieden.”

Hamers raakt niet uitgepraat over maatschappelijk verantwoord bankieren. We hadden al 1) passie, 2) bescheidenheid. Maar dan krijgen we ook nog 3) moreel kompas. Ook al “heel belangrijk”.

“Het is zo dat dat morele kompas voor ons heel belangrijk is als het gaat om het bouwen van de bank van de toekomst. En over hoe je met klanten omgaat en hoe je zaken inzichtelijk maakt voor die klant. Dat is de belofte die we hebben met betrekking tot dingen makkelijk maken, begrijpbaar maken en beschikbaar maken. En die belofte blijven we geven.”

Het blijft echter sappelen met het publieke imago van de bank. Maar Hamers werkt naar een groot doel toe en eens zal iedereen inzien waarom dit toch allemaal zo nodig is.

“We gaan met kleine stappen vooruit. En soms doe je één klein stapje ook achteruit. Maar uiteindelijk gaat het erover: gaan we met z’n allen echt vooruit. En dat zien we zeker over de afgelopen vijf jaar en dat zullen we ook in de komende vijf jaar weer zien. Als u het heeft over de discussie in de media kan ik me heel goed voorstellen waarom die discussie er is. Maar het is één van de ingrediënten om te zorgen dat we in de toekomst ook een succesvolle bank hebben.”

Voorzichtige voorspelling op basis van dit kraakheldere betoog van de ING-man: dit was niet de laatste salarisverhoging aan de top.

 

4 gedachten over “ING: van passie kun je niet leven

 1. Juan

  Moreel kompas…..en het meest ernstige ..of treurige.. is dat ie het waarschijnlijk allemaal nog echt geloofd ook, deze meneer Hamers met zijn raad van bestuur van de ing.

 2. Elmer

  Helder stukje Martin, dank hiervoor ik vrees dat je gelijk hebt.

  Ik denk dat Jeroen Pauw in zijn programma gisterenavond de spijker op de kop sloeg. ‘Je ziet toch dat ze je uiteindelijk gewoon allemaal uitlachen. Je ziet een Jeroen Dijsselbloem en die zegt I’m not amused of wat hij ook precies zei maar uiteindelijk gebeurd het gewoon allemaal. En jij kunt je erover opwinden aan tafel, en jij en jij maar het gaat gewoon door (…) en nog steeds.’

  De raden van bestuur van de grote banken hebben er gewoon compleet lak aan en het ergste is (hoe moeilijk dit ook te begrijpen is als je niet een ‘topper’ bent) is dat ze echt geloven dat ze niets verkeerd doen. Precies zoals Juan in zijn reactie aangaf.

  Het doet me een beetje denken aan een uitspraak van de Russische schrijver Leo Tolstoj:
  The most difficult subjects can be explained to the most slow-witted man if he has not formed any idea of them already; but the simplest thing cannot be made clear to the most intelligent man if he is firmly persuaded that he knows already, without a shadow of doubt, what is laid before him.

  Overigens denk ik dat dit hele gedrag pas gaat eindigen door marktkrachten. Ik ben zeer sceptisch over de capaciteit van de Nederlandse overheid om dit van bovenaf te managen (kijk maar hoe gemakkelijk banken de bonuswetgeving hebben gekraakt). In theorie kan de politiek er iets aan doen als ze banken dwingen om een hoger eigen vermogen aan te houden (vrijwillig zullen ze dit niet doen want bij de uitgifte van nieuwe aandelen verwaterd de waarde van de andere aandeelhouders en dat willen ze niet ). Daarnaast zou de politiek de toetredingscriteria van nieuwkomers op de bancaire markt moeten verlagen zodat er meer marktdeelnemers kunnen komen. Grote banken worden namelijk niet echt gehinderd door reguleringen (hebben er eerder voordeel bij) want zij hebben het geld om daar een batterij juristen op te zetten. De starters hebben dit voordeel niet. Hopelijk kom je door het verlagen van de toetredingscriteria tot meer marktdeelnemers in de bancaire sector. Zo kunnen banken gemakkelijker failliet gaan zonder dat ze het hele systeem meetrekken. Maar goed dit zie ik allemaal niet gebeuren, heel erg jammer.

  We krijgen denk ik in de toekomst (weet niet wanneer) nog zo’n financiële crisis als 2008 en deze zal vele malen erger zijn (onder andere omdat de schuldposities hoger zijn, de complexiteit is toegenomen en de prijs van risico totaal uit balans is geraakt door massale interventies in de prijs van geld door de centrale banken). Ik betwijfel of de overheid dan nog de financiële ruimte heeft om deze banken te redden (er van uitgaande dat je dit zou willen) en dan gaan banken zoals ING en ABN AMRO failliet. Dat kan desastreuze effecten hebben op onze samenleving en ik hoop ten zeerste dat deze beperkt blijven. Desalniettemin troost ik me met de gedachte dat de bonus ‘toppers’ in dit scenario hun baan verliezen en in hun eigen zwaard vallen.

  1. m.vucht@upcmail.nl

   Wie gaat nu starten om hun banktekeningen bij abn en ing te stoppen. Wanneer is genoeg nu eindelijk eens genoeg. Zijn er medestanders of blijven we aan de kantlijn toekijken.

 3. Juan

  De ABN ‘top’ ziet af van de extra graai, is vanavond bekend geworden. Nu is het wachten of meneer Hamers van de ing
  met zijn raad van bestuur bij zinnen komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *