Hosanna

hosannaJob Swank, de ramingenman van de Nederlandsche Bank, geeft de Nederlandse economie een 7. Bij DNB betekent dit dat de slingers uit kunnen. Het diepste dal ligt achter ons, de economie trekt aan, de woningmarkt staat in standje up.

Bij DNB zijn ze zo happy de peppy dat ze alleen nog maar in meevallers kunnen denken. Net als zes maanden geleden komen de rekenmeesters van het Frederiksplein met twee alternatieve scenario’s voor de ontwikkeling van de economie. En het kan niet op. Scenario 1: het gaat nog beter. Scenario 2: het gaat nóg beter.

Weg zijn de downside risks die de Europese Commissie krap een maand geleden nog zag:

“Downside risks to the growth outlook still dominate on the back of geopolitical tensions, fragility in financial markets and the risk of incomplete implementation of structural reforms. The risks to the inflation outlook remain balanced.”

Natuurlijk, dat ging over de hele EU. In Nederland is het echt volstrekt anders. Daar kan het vanaf nu alleen maar crescendo gaan. Zes maanden geleden vond DNB het nog nodig een tegenvallend scenario door te rekenen (Oekraïne-crisis), nu is daar blijkbaar geen enkele aanleiding toe.

In scenario 1 krijgt de luchtbel van Juncker vleugels. Nou ja, halve vleugels. Want tot een investeringsimpuls van € 300 miljard komt Juncker in deze uiterst prudente doorrekening niet. De tovertruc levert slechts de helft op. Wel veronderstelt DNB dat Duitsland plotseling grotelijks gaat investeren en stimuleren. Wat dit scenario doet? U raadt het al…alle indicatoren die omhoog moeten, gaan omhoog.

In scenario 2 doet de arbeidsmarkt het plots beter. DNB ziet een paar lichtpuntjes in het toegenomen uitzendwerk en verminderd aantal ontslagen (zijn de bankenreorganisaties al meegeteld?) en neemt voor het gemak even aan dat lichtpuntjes dikke lichtbundels worden. Wat dit scenario doet? U raadt het al…een sterkere opleving van de arbeidsmarkt leidt tot inderdaad tot een sterkere opleving van de arbeidsmarkt.

Je vraagt je af waarom DNB geen scenario heeft doorgerekend van een plots aantrekkende export. Of een scheutig hervormend Frankrijk. Of een scenario van een houdbare schuld in Griekenland. Of een scenario dat premier Mark Rutte onder zijn matras ineens de beloofde € 1000 belastingverlaging vindt.

De kille waarheid is dat de groeiprognoses voor 2015 en 2016 omlaag zijn bijgesteld. Voor 2016 overigens marginaal. Maar we hebben nog altijd tijd voor volgende revisies. En de boodschap is dat de werkloosheid in 2016 weer toeneemt. De groei is blijkbaar te mager om de werkgelegenheid een echt stevige zwengel te geven.

Het blijven maar voorspellingen. Maar van deze grafiek word ik niet vrolijk – ondanks de gemaakt vrolijke kop erboven:

werkloosheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *