Hoeveel risico loopt Nederland nu?

nineHet was stevig aanpoten gistermiddag en -avond om het nieuwe van de Europese Centrale Bank te verwerken. En in dergelijke hectiek en nerveus deadlinewerk kan ik me desondanks verliezen in details. Zo ook gisteravond weer.

Ik wilde graag weten hoeveel risico’s van de opkoopoperatie van de ECB nu gedeeld wordt. Er circuleerden drie percentages: 8, 9 en 20. Wat is het nu? Denktank Brueghel zit op 9%, dus ik was geneigd die te geloven, maar ik kwam er maar niet uit.

De tekst van de ECB is hierover niet echt duidelijk:

“With regard to the sharing of hypothetical losses, the Governing Council decided that purchases of securities of European institutions (which will be 12% of the additional asset purchases, and which will be purchased by NCBs) will be subject to loss sharing. The rest of the NCBs’ additional asset purchases will not be subject to loss sharing. The ECB will hold 8% of the additional asset purchases. This implies that 20% of the additional asset purchases will be subject to a regime of risk sharing.”

Appeltje-eitje zou je denken. Het is 20%. ECB-president Mario Draghi wilde die suggestie ook graag wekken. Want 20% van de risico’s delen is nog redelijk wat.

Het debat ging de afgelopen dagen echter heel specifiek over de aankoop van staatsobligaties en die 20% slaat op meer. De ECB gaat namelijk niet alleen staatspapier op, maar ook obligaties van de Europese Investeringsbank (EIB), noodfonds ESM en mogelijk van het investeringsvehikel van de Europese Commissie. Dat alles bij elkaar opgeteld, leidt tot een risicodeling van 20%.

Even afpellen dus om bij de risicodeling van staatspapier uit te komen. In tweede instantie lijkt dat die 8% te zijn. Maar dat staat er toch niet. “The ECB will hold 8% of the additional asset purchases.” Dat is iets anders dan: de ECB loopt 8% van de risico’s.

De oplossing zit hem erin om naar die 20% toe te rekenen. Ik hoop dat ik te volgen ben, maar hier gaat ie dan:

[TOTAAL risk sharing 20%] = [EIB/ESM risk sharing 100%] + [staatsobligaties risk sharing ??%]

Even vertalen naar bedragen. Stel dat de ECB maandelijks € 50 miljard aan deze obligaties gaat kopen (circa € 10 miljard is dan eerder aangekondigde asset backed securities en covered bonds). Dan koopt de ECB € 6 miljard aan EIB/ESM (12%) en € 44 miljard aan staatsobligaties (88%).

Die eerste € 6 miljard is volledige risk sharing en die € 44 miljard voor een nog onbekend percentage. Maar totaalbedrag van € 50 miljard is 20% risk sharing, oftewel voor € 10 miljard risk geshared.

Dan wordt de som:

[TOTAAL € 10 miljard risk sharing] = [EIB/ESM € 6 miljard risk sharing] + [staatsobligaties € 4 miljard risk sharing]

Oftewel: € 4 miljard van de aangekochte staatsobligaties zijn risk geshared. Op € 44 miljard aangekochte staatsobligaties is dat 9,1%.

Oftewel: DNB gaat 9,1% risico lopen op de aankoop van Italiaans, Portugees, Spaans, Frans en ander staatspapier.

2 gedachten over “Hoeveel risico loopt Nederland nu?

  1. Martin Visser Bericht auteur

    1) geen idee. ECB gaat nu EU-brede bonds kopen, maar hoe ze dit gaat aanpakken, is nog onduidelijk
    2) jazeker. ECB wil geen blokkerende minderheid in staatsobligaties verwerven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *