Hoe herken je het Griekse eindspel?

grecitAl maandenlang zeggen wij van de media dat het D-Day is, 5 voor 12, het eindspel, de laatste deadline. Maar hoe herken je eigenlijk het eindspel als het echt daar is?

Als de Grieken en de geldschieters zo’n beetje zijn uitgepraat, als de tijd dringt en ze willen de ander nu echt tot een compromis forceren, als de onderhandelingspartijen het helemaal met elkaar hebben gehad en als ze beide in de afgrond turen, dan…

…dreigen zowel Griekenland als de eurolanden met een Grexit.

Uiteindelijk komt het daar op aan: wie kan het meest geloofwaardig met een Grexit dreigen?

De Grieken doen alsof ze niets meer te verliezen hebben. Alsof de verantwoordelijk voor een Griekse tragedie volledig aan Europa ligt.

De Duitsers doen alsof het ze niets mee kan schelen. Alsof ze een Grexit wel kunnen hebben. (En alsof ze nu juist niet tientallen, honderden miljarden in Griekenland gestoken hebben om zo’n Grexit juist te voorkomen.)

Eerder deze week lekte al uit in de Duitse krant Bild dat bondskanselier Merkel zich op een Grexit voorbereid. En in de Financial Times van vandaag viel me een zinnetje op naar aanleiding van uitlatingen van de Griekse premier Tsipras:

“Alexis Tsipras, the Greek prime minister, vowed not to give in to demands made by his country’s international creditors, accusing them of “pillaging” Greece for the past five years and insisting it was now up to them to propose a new rescue plan to save Athens from bankruptcy.”

De boodschap van Tsipras is: nu zijn de Europanen aan zet om óns te redden. Zo niet, dan raken we in default en is het einde verhaal voor ons in de euro. Wat bedoeld was als doemscenario voor de Grieken, gebruiken de Grieken nu als doemscenario tegen de geldschieters.

Hieraan herken je het Griekse eindspel.

7 gedachten over “Hoe herken je het Griekse eindspel?

 1. Herman Frank

  Het is alsof we met een verwarde persoon te maken hebben die “toevalligerwijze” een revolver in handen heeft gekregen en nu constant Russische Roulette speelt.
  “Jullie móeten van me houden en me alles geven anders druk ik af!” Maar we hébben je alles al gegeven en nu vragen we je om die revolver weg te leggen!
  Kets!
  “Zie je wel, nú is het nog goed gegaan maar de volgende keer lig ik om! Gééf me wat ik vraag en laat me met rust!” Maar we willen voor je zorgen, er samen uitkomen, leg die revolver weg!
  Kets!
  “Het is allemaal júllie schuld! Ik kan niets meer doen, jullie hebben me in de steek gelaten en laten verkommeren!” We hebben je geld en advies gegeven en willen alsnog voor je zorgen, geef die revolver nou aan ons en dan gaan we een koppie koffie drinken en komen er heus wel uit! Toe nou!
  Kets!
  “Júllie zetten me onder druk; júllie willen alles; júllie bepalen alles en jullie willen alleen maar mijn revolver!” We zijn héél bezorgd over je en willen er samen met je uitkomen, die revolver van je maakt ons echter heel bezorgd, want daar kunnen ongelukken mee gebeuren. Leg die revolver dus even op de grond en dan gaan we daar staan, ik laat koffie komen en dan kunnen we erover praten hoe we deze situatie sámen het hoofd kunnen bieden.
  “Ik geloof er niets van! Jullie willen me aan banden leggen, laten opnemen, weer alleen achterlaten, aan de dokters overhandigen, in een dwangbuis vangen en gevaarlijke medicijnen geven. Ik wil niet!”
  Kets!

  1. Martin Visser Bericht auteur

   ik kan me nog altijd niet voorstellen dat de Europese leiders het op een groot Grieks ongeluk laten aankomen. dan is alle moeite van 2010 tot nu voor niets geweest. maar de vraag is of de onderhandelaars rationeel kunnen blijven of dat emotie de overhand krijgt.

 2. Juan

  Even wat ‘voor de vuist weg’ punten op een rij die Tsipras en de zijnen verder zouden kunnen ‘uitnutten’. Bij elkaar geharkt door een geïnteresseerde krantenlezer.

  In DWN stond vandaag een artikel met de strekking dat Mutti Merkel en Pinguin Hollande het zich niet kunnen veroorloven de geschiedenisboeken in gaan als ‘verspillers’ van 160 miljard Euro belastinggeld.

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/06/16/merkel-muss-griechen-retten-bei-crash-groesste-verliererin-der-geschichte/

  Evenzeer zullen ze niet de geschiedenis in willen gaan als politici die het begin van het einde van de ‘onomkeerbare euro droom’ hebben ingeluid.

  Verder heb je nog ‘eurocraten’ in de talloze eu-instituties die hun vette baantjes graag in stand houden. En natuurlijk al die landelijke politici die azen op een Brussels baantje. Het zou voor hen erg pijnlijk zijn als door de loop van de gebeurtenissen die opportuniteiten in rook opgaan.

  Ook is er nog een ‘Big Brother Barack’, die iets roept over de zuidoost flank.

  De Grieken schijnen volgens de ‘verdragen’ helemaal niet uit de eu en de euro gezet worden.
  Volgens De Duitse econoom Sinn heeft Varoufakis de strategie van ’halen wat er te halen valt’ en ‘zoveel mogelijk tijd rekken’ Griekenland al een heleboel opgeleverd. Zolang de onderhandelingen voortduren, worden de Griekse banken met noodliquiditeit (ELA) van de ECB overeind gehouden. Volgens Sinn hebben de Grieken op deze manier al 142 miljard euro naar binnen gehaald. (En wie gaat dat betalen?) Zolang dat mechanisme instant blijft…..

  Niet te vergeten, de Grieken hebben historische banden met de Russen (en achter hen staan de Chinezen)

  Griekenland kan natuurlijk failliet gaan, maar wat betekent dat dan? Nou dat betekent dat de binnen- en buitenlandse schulden (rente en aflossingen) niet meer betaald kunnen worden. Als er dan een keuze gemaakt zou moeten worden, dan worden natuurlijk eerst de binnenlandse verplichtingen ingelost.

  Ook zullen kapitaal controles ingesteld worden, geen eurocent mag meer over de grens. De Grieken kunnen waarschijnlijk een periode niet of beperkt bij hun geld. (Zou er nu nog een Griek zijn met deposito’s op een Griekse bank?)

  De schade voor Griekenland zou verder tamelijk beperkt (kunnen) zijn door de relatieve zelfvoorzienendheid van het land, las ik deze week in een Duits opinieblad.

  Het enige wat nog ontbreekt, is dan een parallelle eigen munt introduceren voor de afhandeling van binnenlandse betalingen. Toeristen betalen natuurlijk in euro’s.

  Ik heb niet de pretentie dat ik hier volledig ben en ik kan het natuurlijk helemaal mis hebben, maar ik denk dat Griekenland er prima voorstaat op het schaakbord.

  Een mogelijk gevaar is een politieke moord o.i.d., waar een destabiliserend effect van uit kan gaan.

 3. Sarah Toestra

  Een doordenkertje in De Tijd van gisteren: Geert Noels over GR.

  Citaat 1: ‘Toppolitici van weleer geven vandaag toe dat de intrede in de eurozone onder zware druk van de Verenigde Staten gebeurde.’
  ‘Onder zware druk’: tegen de wil van Europa dus. De Eurokraten wisten dus dat GR niet aan de toelatingsvoorwaarden beantwoordde, wat ze nu ook beweren. Dit wordt trouwens in het artikel herhaald: ‘Griekenland kwalificeerde nooit voor de Maastrichtcriteria, en de Europese politici wisten dat’

  Citaat 2: ‘De intrede van Griekenland in de eurozone had minder met economie dan met (geo)politiek te maken’
  Als de VS in 2001 zware druk uitoefende, is er dan reden om te veronderstellen dat ze dat in 2015 niet zouden doen (om GR in de euro te houden) ? Eerder meer druk dan minder zou men denken. Het spel lijkt dus gespeeld. Wachten op de volksmisleiding.

  http://www.tijd.be/dossier/Griekenland2015/De_echte_prijs_van_het_bedrog_over_Griekenland.9646931-7960.art

 4. Juan

  Zolang de rede, de logica en het humanisme achteraan in de rij mogen aansluiten of worden ontkent en daartegen de belangen van grote marktpartijen, hun gekochte politici en andere big brothers de boventoon voeren, zal het allemaal niks worden. Voor niemand uiteindelijk, ook niet voor hen die er hun werk van hebben gemaakt elk ‘voordeel’ naar de eigen achterban te schuiven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *