Hans – rock ’n roll – de Boer

sting simonToen vorig jaar bekend werd dat Hans de Boer Bernard Wientjes zou opvolgen als werkgeversbaas, wist ik dat er een feestje voor journalisten zou aanbreken. De Boer is altijd goed voor gekke oneliners. En sinds hij VNO-NCW bestuurt, heeft De Boer nog niet teleurgesteld.

Het begon met acht (!) kennismakingsinterviews, waaronder in De Telegraaf, enkele dagen voor Wientjes’ afscheid. Hij stelde het sociaal akkoord ter discussie, schoffeerde de polder, gaf hier een trap en daar een knietje. Kortom: na de bezadigde toon van Wientjes was dit een verademing.

Eind juni troffen mijn collega en ik een trotse De Boer aan, die niet kon wachten om de belangrijkste lobbypost van Nederland te gaan betrekken. Over zijn benoeming:

“Ik was zeer vereerd. Ik had het niet verwacht. Ik was namelijk bezig met wat commissariaten die ik langzaam zou laten aflopen. En dan wat vissen of zo.”

Het debat over vermogensongelijkheid, aangezwengeld door de Franse econoom Thomas Piketty, werd meteen beslecht:

“Bij de cijfers over vermogensongelijkheid worden de pensioenen niet meegeteld. Dat niet meenemen en dan praten over vermogensongelijkheid? Dat lijkt gewoon nergens op. De domheid ten top.”

Kees van Dijkhuizen, nu topman bij ABN Amro, werd vakkundig in de hoek gezet vanwege zijn belastingadvies:

“Kees heeft daar gezeten als voorzitter en hij dacht: ik moet met een verhaal komen. Hij heeft een gekeken hoe de hazen lopen en dacht, ik ga een beetje die kant op. Water bij de wijn. Ik heb tegen hem gezegd: dat heb je niet goed gedaan, je had een beetje beter op moeten letten op de universiteit. Hij bezint zich nu op een antwoord aan mij.”

En het afgedwongen quotum arbeidsgehandicapten uit het sociaal akkoord zou híj nooit geaccepteerd hebben:

“Als de staatssecretaris van Sociale Zaken tegen mij had gedreigd met dat quotum voor
arbeidsgehandicapten, dan had ik gezegd: mevrouw, dit is pure chantage, zo doet Hansje
geen zaken.”

In januari ging hij los in de Volkskrant.

“Nederland moet je runnen als een onderneming. Het kabinet moet het exportteam zijn – de samenwerking met de bewindslieden van Buitenlandse Handel en Economische Zaken is heel goed. En de Tweede Kamer is de ondernemingsraad. Maar het parlement is lang niet altijd een goede ondernemingsraad. Ze missen wat de OR van een bedrijf wel heeft: betrokkenheid bij het wel en wee van de onderneming.”

En Nederland moet zich internationaal in de kijker spelen door in plaats van ontwikkelingshulp vooral rampenhulp te bieden. Goed voor ons imago:

“We zouden een kwart van de 4 à 5 miljard aan ontwikkelingssamenwerking voor noodhulp moeten aanwenden, met als uitgesproken doelstelling om er bij elke ramp als eerste te zijn. Defensie koopt een of twee transportvliegtuigen erbij, wat helikopters en dan vliegen we daar meteen naartoe met tenten en voedsel – de hele handel. Dat wordt ons handelsmerk: als er ergens ellende is, is Nederland er als eerste om te helpen.”

Maar wat is er met Hans de Boer gebeurd? Vanmorgen in het Financieele Dagblad leek de Bokito van de polder getemd. Hij antwoordde braaf en keurig. Zo keurig zelfs dat de verslaggevers er melding van maakten in hun interview.

“Toch klinkt in het zorgvuldig met zijn woordvoerder afgestelde verhaal zo nu en dan de echte Hans de Boer door, die het ‘shit, shit, shit’ vindt dat Griekenland met uittreden uit de eurozone dreigt, de zelfstandigenaftrek ‘een mirakel’ noemt en heus wel weet dat hij een ander profiel heeft dan zijn voorganger.”

En dan volgt alsnog een typisch Hans de Boertje:

“‘Dat wisten de leden toen ze me kozen. Bernard Wientjes en ik zijn twee verschillende personen: hij is van de klassieke muziek, ik van de rock-‘n-roll.’ Want: ‘Binnenkort ga ik met mijn vrouw naar Sting en Paul Simon.'”

Hans – rock ’n roll – de Boer dus. Oordeel zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *