Griekse nieren proeven

Jeroen Dijsselbloem stapt vandaag in het vliegtuig richting Athene. Hij ontmoet daar de kersverse premier Alexis Tsipras en minister van Financiën Yanis Varoufakis. Het is al heel wat dat de eurogroepvoorzitter naar Athene gaat. Als hij de heren zou ontvangen in zijn Haagse kantoor zou dat beter de afhankelijkheidsrelatie verbeelden. Hoe grote mond de Grieken ook opzetten zij zijn nog altijd de vragende partij.

De Grieken hebben een valse start gemaakt. Ze lonkten naar de Russen (nog altijd) en ze deelden meteen kadootjes uit. Prima dat ze iets van hun verkiezingsbeloften willen waarmaken, maar de verhouding is nog wel zo dat dat alleen na onderhandelingen met geldschieters IMF en eurozone kan.

Een lekker begin dus. In eigen land heeft dat voor onrust gezorgd. Dalende beurskoersen, onzekerheid onder spaarders. In de rest van Europa leidde het tot irritatie. De kansen op een schuldkwijtschelding waren al klein, die zijn nu alleen nog maar kleiner geworden. Deze dagen is duidelijk dat de kans op schuldkwijtschelding omgekeerd evenredig is aan de kans op een Grexit. Die laatste kans nam duidelijk toe.

Er is één manier waarop de Grieken een nieuwe start kunnen maken. En dat is door duidelijk uit te spreken dat ze hun regeringsplannen alleen in overleg zullen maken. Vervelend. En een inperking van de soevereiniteit. Maar daar heeft elk land die IMF-steun aanvraagt mee te maken. Ook buiten de eurozone.

Áls er te praten valt, is er voor Dijsselbloem ook wel iets te halen. De vorige Griekse regeringen waren goed in bezuinigen, maar het écht aanpakken van het Griekse systeem (politiek, economisch, fiscaal enz.) deden ze niet. Als dat niet gebeurt, verandert er wezenlijk heel weinig in Griekenland. Dan worden formele targets gehaald, maar is de basis nog altijd rot.

De opmars van Syriza is daarom ook een welkome ontwikkeling. Eindelijk zijn de Grieken verlost van de twee gevestigde partijen die al decennia de dienst uit maken. Met deze nieuwe partij zijn misschien wél afspraken te maken over het bestrijden van corruptie, het breken van de macht van gevestigde belangen en daarmee van het doorvoeren van echte hervormingen.

Daar ligt de winst voor de eurozone. Want alleen dan pakken de Grieken hun problemen fundamenteel aan. De schuldkwestie is dan bijna bijzaak geworden.

14 gedachten over “Griekse nieren proeven

 1. lamberth

  maar het écht aanpakken van het Griekse systeem (politiek, economisch, fiscaal enz.) deden ze niet
  Wat bedoelt u met echt aanpakken? Wat hadden de vorige Griekse regeringen (veel) beter moeten doen? En hoe hadden de Grieken er nu voor gestaan als ze wel echt hadden aangepakt?

 2. Martin Visser Bericht auteur

  Zoals ik beschrijf, corruptie is niet aangepakt, bestaande belangen zijn in stand gebleven. Of de economie dan beter had gedraaid, weet ik niet. Maar bekend is dat het huidige politiek-economische systeem niet goed functioneert. Naast corruptie gaat het bijvoorbeeld om beschermen van allerlei beroepen. Dat zou Syriza kunnen aanpakken.

 3. Frank Conijn

  Hr. Visser,

  Eigenlijk ben ik meer benieuwd naar de mogelijkheden en gevolgen van het Grexit-scenario. Is het mogelijk om Griekenland uit de EMU te zetten en wat zouden de gevolgen daarvan zijn voor de euro(zone)? Ik hoor daar alleen maar horrorverhalen over. Maar als zo’n klein landje eruit zou gaan, zou de euro dat toch makkelijk moeten kunnen overleven? Voor een bijkomende exit van Portugal en Spanje ben ik niet bang. Daarvoor gaat het daar nu te goed, relatief gezien. Hoe denkt u hierover?

   1. Frank Conijn

    Zeer gaarne. Een heleboel economische zaken zijn koffiedik kijken, en u bent een van de weinige economen die de zaken durft te benoemen en verstand van zaken heeft. Ik zal mijn laatste vraag nog even specificeren: wat zouden de gevolgen zijn voor de euro en wat voor de vorderingen die we nu op Griekenland hebben?

    Verder had ik uw blog ‘Op weg naar een Grexit’ al gelezen, maar ik vroeg me af of het ook mogelijk is dat de andere EMU-landen zeggen: “Jammer, maar dit gaat niet werken. Ga maar weer over op de drachme.” En of de Grieken daar dan akkoord mee moeten gaan. Daar hoor ik verschillende verhalen over.

 4. Burnitall

  We geven wel allemaal af op de grieken, maar de enige die dit drama hadden kunnen voorkomen waren de politici die de ratificatie hebben goed gekeurd om Griekenland toe te laten in de Euro. Als zij niet alleen naar de proEU economen hadden geluisterd maar ook naar de kritische , dan had Griekenland zeker niet in de Eurozone gezeten. Wij zitten nu met het probleem. Niet die politici die inmiddels allemaal weg zijn op Barosso na dan. Wat mij betreft knalt de hele EU nog vandaag dan morgen. Kast wel wat geld dan, maar de geld kraan staat nu open en de juiste loodgieter die het kan repareren is nog niet geboren.

  1. Frank Conijn

   @Burnitall:
   Als ik het me goed herinner waren het de Grieken zelf die hun cijfers qua staatsfinanciën hebben vervalst om mee te mogen doen met de euro. Dat hadden de overige EU-landen beter moeten controleren, maar de schuld ligt toch echt bij de Grieken zelf.

   Verder is er een wezenlijk verschil tussen de EU en de EMU. Zie GB en Denemarken: wel lid van de EU, niet van de EMU. De EU opheffen om de EMU-problemen op te lossen zou ongeveer hetzelfde zijn als het huis slopen omdat er gat in het dak zit. Daarbij worden de Europese landen dan economisch en politiek speelballen van de VS, China en Rusland. Dat moet je dus niet doen, dat zou ik heel dom vinden.

   1. Burnitall

    @Frank Conijn.
    Ieder land heeft het recht om te knoeien met zijn gegevens als zij dat willen. Het is aan de “ballotagecommissie” , laat ik het zo zeggen, om te bekijken of dat land sterk genoeg is om toe te treden. Zij hebben willens en wetens de informatie naast hun neergelegd die aangaf dat Griekenland aan het rommelen was. We zijn honderden jaren onafhankelijk geweest. En nu ineens zijn we te stom om mee te doen.Blijkbaar wel, anders hadden we onze soevereiniteit niet weggegeven aan landen die niets met Nederland hebben. De Griekse economie is maar 0,5% van het totaal van Europa.Dat heeft ons tot nu tot nu toe €67 miljoen gekost.Portugal,Ierland,Italië en Spanje staan er nog steeds slecht voor.Stel je eens voor wat ons dat gaat kosten als die de zelfde kant opgaat.Dan heb je aan €500 miljard niet genoeg.Dan moet je denken aan een veelvoud wat de ECB nu in de economie aan het pompen is.

    1. Frank Conijn

     @Burnitall:
     U stelt: “Ieder land heeft het recht om te knoeien met zijn gegevens als zij dat willen.” Daar ben ik het niet mee eens! En zelfs als men het daarmee eens zou zijn, maakt dat nog steeds dat de primair schuld bij de Grieken ligt.

     Ook stelt u: “De “ballotagecommissie” heeft willens en wetens de informatie naast zich neergelegd die aangaf dat Griekenland aan het rommelen was.” Willens en wetens? Dat zult u moeten onderbouwen. Ik hou me al jaren bezig met politiek en informeer me via diverse kanalen, van links tot rechts, maar pas ten tijde van de schuldencrisis hoorde ik voor het eerst over de cijfersvervalsing door de Grieken voorafgaande aan de introductie van de euro.

     Uw verdere betoog deel ik, en (ook) ik vind de euro de grootste financieel-economische mislukking aller tijden. Maar in reactie daarop nu de EU figuurlijk laten ontploffen is niet nodig en geeft veel meer bijwerkingen dan dat het de ziekte geneest. Opties die mij een beter gevoel geven zijn Griekenland verwijderen (meer dan één land gaat niet volgens mij), of samen met Duitsland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Zweden en Finland eruit stappen en samen overgaan op de noordeuro.

 5. jos van Veen

  Kijken we naar de rommel die ontstaan is na de invoering van EU en euro..de armoedegroei, de lakse/ontbrekende gerichtheid op de gewone bevolking van de lidstaten en de samenvoeging daarvan met dwang, financiele terreur,repressie en dreiging vanuit Brussel en IMF die alles in één en hetzefde economische model. cultuur willen/wilden brengen/drammen, zou je verwachten dat er toch ingezien zou worden dat een euro als munt en 1 uniforme economische cultuurdiscipline NOOIT zou kunnen verenigen/unificeren
  Maar de EU is geldblind en negeert menselijke cultuur.Ontkent deze zelfs,,EU als belastinginner en boekhouder..Macht en geld moeten het heil brengen..Helaas..
  dergelijke neoliberale visie(die niets met vrijdenkers te maken heeft maar alles met tunnelvisiedenkers-> geld, macht , status,markt)

  Munten unificeren niet..dat doen mensen. En als mensen van die munt van begin af aan nadelen ondervinden en opgescheept worden met dwang en extra lasten om die munt te redden-koste wat koste- dan gaat het geheid fout in de toekomst. armoede groei. De bewuste crisis als shock to the system en introductie van het Amerikanisme.Heers en domineer..elk middel is toegestaan..zelfs als er hele culturen om zeep worden geholpen.Vernietig elke concurrent en gebruik geld overal als breekijzer om afhankelijkheid te brengen. de revitalisering van het Herrenvolk en Untermenschen..
  Oorlogen om vrijheid,democratie en veiligheid te beginnen..mensen als collateral damage..zo te vervangen….paradoxen, leugens en politieke pathologie
  Mensen moeten nu de economie dienen ipv andersom.
  Een van de kernpunten van de eurofiel neoliberale religie/sekte.

  De verschillen over hoe mensen met hun economie omgaan, met fiscale regels,met ontduiken van belastingen , de ongelijkheid,etc etc maken de onderlinge verschillen binnen de EU VEEL te groot om te kunnen overbruggen.Welke trucs je ook gebruikt.Een cultuurkwestie. En die cultuurverschillen vlak je niet even weg met een centrale incasso of hetzelfde gekleurde bankbiljetje.
  Er is niet eens een gemeenschappelijke taal..te beginnen bij het primaire onderwijs..dan kunnen we elkaar tenminste ook nog ene beetje begrijpen in de toekomst. (nu wordt Engels genoemd..omdat het gemakkelijk voor de Amerikanen is..)
  Een munt als unificeerder was een absolute blunder! Zeker een munt die iedereen bij de start al armer maakte.(was vast de bedoeling..)

  Zeker als daar discutabele mediators, banken,GrooGeld- een rol in gaan spelen en de gewone bevolking gene enkele zeggenschap krijgt.Nu niet en in de toekomst niet.
  Iedereen voorziet ene totalitaire politiek..alle signalen wijzen er op.Ook in onze landelijke NL politiek.

  Daar ontstaat niet te vermijden narrigheid . Bbij de mensen hoef je niet meer over geld aan te komen.De gewone bevolking wordt straatarm,heeft niks meer te verliezen en zien GrootGeld steeds rijker worden( oh heerlijk Amerikanisme)…en iedere keer het laffe gebral ende babbel dat er nog meer “hervormd”moet worden omdat alles moet worden afgemeten aan een buitenlandse, eisende moraal omtrent landelijke economie waar de gewone mensen niet om zitten te gillen en er ook niets mee opschieten

  En dat geldt vrijwel voor ELKE lidstaat, een EU als een nazi-achtige bezetter met sektaische partijen als executers.

 6. Frank Conijn

  @Assur Banibal

  In hetzelfde artikel staat te lezen: “De enige verantwoordelijke instelling op EU-vlak die de betrouwbaarheid van de Griekse statistieken kan en moet bevestigen is Eurostat. De beslissing over de toetreding van Griekenland tot de eurozone was dan ook uitsluitend gebaseerd op cijfers van Eurostat, die op dat moment door niemand werden aangevochten of konden worden aangevochten.”

  Meteen daarna staat weliswaar te lezen: “Achteraf zijn bepaalde cijfers nog aangepast, ook al waren ze al bevestigd. Een paar keer heeft Europa geweigerd de door Griekenland verstrekte cijfers te bevestigen. Iedereen wist dat er een probleem was, maar deed al het mogelijke om de cijfers te verbeteren, onder de verantwoordelijkheid van Eurostat”, maar dat was pas nadat Griekenland al officieel lid van de EMU was geworden.

  En de malversaties betroffen niet de (overgrote som van) de Griekse staatsschuld, maar de relatief zeer kleine credit swap deal met Goldman Sachs ( https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422579428&v=V2SyP6rmJ1Y&x-yt-cl=85114404&feature=player_detailpage#t=1547 ) in 2001, en de latere begrotingstekorten.

  Verder, bekijk de grafiek ‘Ontwikkeling overheidsschuld’ op http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_staatsschuldencrisis . Daarin kun je zien dat de staatsschulden van Frankrijk en België (nog) hoger waren dan van Griekenland, voorafgaand aan de introductie van de euro. (Ik denk overigens inmiddels wel anders over de noordeuro n.a.v. die grafiek.)

  Op die grafiek is ook mooi te zien dat de echte problemen pas ontstonden in 2007/2008. Veroorzaakt door de Amerikaanse hypothekencrisis. Die door de zogeheten collateralized debt obligations (hypotheken waarvan men wist dat ze binnenkort zouden klappen gemengd met andere obligaties), die als normale beleggingsproducten verkocht werden aan Europese banken, ook een Europees probleem werd. Een megagroot probleem. De schuld van de huidige malaise ligt dus primair in de VS. Zelfs al had met de enorme verschillen in staatsschulden de euro toen nooit gevormd mogen worden, naar mijn mening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *