Griekse chaos compleet – of compromis binnen handbereik?

Wat een bizar tafereel weer, die eurogroep van vandaag over Griekenland. Sommigen zeggen dat we dit al vaker zagen. Maar er zijn wel twee grote verschillen. In eerdere fases werd er minstens tot diep in de nacht dooronderhandeld om toch in ieder geval íets te bereiken. En er was altijd wel een tekst – hoe vaag ook – waar de partijen het over eens konden worden.

Dit is nu de tweede eurogroep op rij waar op het laatste moment een conceptverklaring door de Grieken wordt afgewezen. Vorige week woensdag leek de steun van de Grieken binnen, totdat er een telefoontje met Athene werd gepleegd. Deze keer stond de concepttekst zo ver af van wat de Grieken willen, dat ze verbolgen met de tekst de perszaal in zijn gerend. Onacceptabel, zo luidde het ferme oordeel.

Het is zorgelijk. De eurolanden willen dat de Grieken het bestaande hulpprogramma, met bijbehorende eisen, verlengen. De Grieken willen niets meer met dat programma te maken hebben en eisen een brugovereenkomst om in de komende maanden iets nieuws uit te onderhandelen.

Het is 18 tegen 1. Alle eurolanden, behalve Griekenland natuurlijk, houden onverkort vast aan het bestaande programma. En toen dat ook zo in de verklaring terecht kwam, was het voor de Grieken klaar. Het lijkt er wel op dat de eurogroep ook weinig moeite meer doet om de teksten wat verzachtender op te schrijven. Eerst moeten de Grieken door de knieën, dan praten we verder, is de harde boodschap van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

En toen kwam de Griekse minister Yanis Varoufakis ineens op de proppen met een compromis dat de Europese Commissie had bedisseld met de Griekse regering. Dat was wel acceptabel geweest, ware het niet dat Dijsselbloem daar een streep doorheen had gezet.

In de eurogroep was men daarover weer hoogst verbaasd. Volgens bronnen bij de eurogroep is deze tekst helemaal niet besproken tijdens de vergadering. Naar verluidt zou Dijsselbloem dat zogenaamde compromis niet eens kennen.

Inmiddels kent de Financial Times de tekst wel, zo blijkt uit de berichtgeving. Eurocommissaris Pierre Moscovici en voorzitter Jean-Claude Juncker zouden dit besproken hebben met Varoufakis en zijn premier Alexis Tsipras.

Kort gezegd komt het erop neer dat Griekenland zijn schuldeisers betaalt, dat er geen hervormingen worden teruggedraaid en dat het programma met vier maanden wordt verlengd. De Grieken hoeven geen maatregelen te treffen die volgens hen schadelijk zouden zijn voor de economie.

De vraag is waarom dit compromis niet uitgebreid is besproken op de eurogroep? Hoe kan het dat Varoufakis er zijn collega-ministers mee overviel door er in zijn persconferentie over te beginnen? Zit Juncker hier voor stoorzender te spelen? Of probeert hij oprecht een compromis te bereiken? En waarom heeft Moscovici het dan niet ingestoken bij de eurogroep? En waarom heeft de Europese Commissie niet geprobeerd de Duitsers hierin mee te krijgen?

Het maakt het drama er alleen maar chaotischer op. En het trieste is dat je de indruk krijgt dat er dus wel degelijk een compromis mogelijk is. Of zitten hier weer addertjes onder het gras die bij het lekken naar de FT onzichtbaar blijven?

Laten we in ieder geval hopen dat dit niet een spelletje kinnesinne tussen Juncker en Dijsselbloem wordt. Er zijn nog wat oude rekeningen. Maar dit lijkt me het slechtst denkbare moment om die te vereffenen.

2 gedachten over “Griekse chaos compleet – of compromis binnen handbereik?

  1. Mene Tekel

    ‘Europa’ (240 miljoen inwoners) is reeds jaren geleden tot de bevinding gekomen dat het probleemloos 10 miljoen parasieten kan onderhouden. Zo zouden bij een Grexit 240 miljard euro moeten afgeschreven worden of 1.000 euro per kop. Ter vergelijking: Vlaanderen (bevolking: 6 miljoen), onderhoudt er op zijn eentje 4 miljoen, wat een JAARLIJKSE steun/aderlating betekent van 2.500 euro per Vlaming.

  2. Pingback: Junckers dubieuze rol bij onderhandeling met Grieken | Vissers voetnoot*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *