Griekenland stapt over van speltheorie naar chaostheorie

Grote woorden van de Griekse regering over democratie. Volgens minister Yanis Varoufakis zal het besluit van de eurogroep om Griekenland niet enkele weken respijt te geven grote schade toebrengen aan het democratische gehalte van de Europese Unie.

Je moet maar durven.

Op zichzelf is het prima als een lidstaat beslist om een Europees besluit aan de bevolking voor te leggen. Dat kan niemand verbieden. Maar de Griekse regering komt met deze optie enkele dagen voordat het steunprogramma verloopt en de afbetaling aan het IMF moet worden gedaan. Wie chanteert hier nu eigenlijk wie?

Het was vooraf duidelijk dat 30 juni als ultieme deadline werd gezien. Natuurlijk kun je het steunprogramma verlengen, maar dan moet er toch een basis voor zijn? En waarom zou het IMF Griekenland langer willen steunen als het land de afbetaling mist?

Het is ook zeer de vraag of het Varoufakis en premier Alexis Tsipras om grote democratische idealen te doen is. Zij voorzagen interne politieke problemen in hun Syriza-partij. Een referendum kon dan uitkomst bieden. Bij een ja had de regering dan alsnog het mandaat om met de Europese afspraken in te stemmen, bij een nee voelde Tsipras zich gelegitimeerd om de deal te laten afketsen.

In de fantasie van beide heren sprongen ze er goed uit bij elke uitkomst van het referendum. Dan hoefden de Europese ministers van Financiën alleen dit spelletje even mee te spelen. Helaas, zo stom waren zij dus niet.

Waar staat de eurozone nu? Het programma loopt op 30 juni af, het referendum gaat toch door. De komende week zal turbulent zijn voor de Grieken vanwege de bankrun en waarschijnlijke kapitaalcontroles die daar op volgen. Dan gaan de Grieken aanstaande zondag naar de stembus.

Als ze nee stemmen, dan kiezen ze de facto voor een Grexit. Als ze ja stemmen, is er alsnog een deal. (Volgens een eerste peiling zou de meerderheid ja stemmen.) Het lijkt erop dat er dan nog wel weer te praten is met de eurogroep (over het IMF ben ik vooralsnog iets minder zeker). Maar het opzetje van Tsipras om in beide gevallen op het pluche te blijven zitten, gaat niet slagen, zo schat ik in.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem gaf zaterdag al aan dat de regering een geloofwaardigheidsprobleem heeft bij een ja. Hoe zeker kunnen de geldschieters er dan van zijn dat de regering bezuinigingen en hervormingen uitvoert waar ze eigenlijk op tegen is? Grote kans dat de eurozone dat niet ziet zitten.

Als dat leidt tot een aftreden van de Griekse regering wordt pas écht schade aan het democratische gehalte van het europroject toegebracht. Dan ontstaat namelijk de schijn dat Europa gaat over nationale regeringen. De Griekse premier George Papandreou en de Italiaanse premier Silvio Berlusconi moesten in 2011 al het veld ruimen onder Europese druk. Zo’n scenario moet je niet nog eens willen.

Maar als de positie van Tsipras onmogelijk wordt na een ja bij het referendum is dat toch echt aan hemzelf te wijten. Hij laat dan een onbestuurd land achter. Van speltheoreticus Varoufakis is de afgelopen maanden weinig briljants vernomen. De regering heeft definitief gekozen voor de chaostheorie als aanpak van deze crisis. Arme Grieken.

7 gedachten over “Griekenland stapt over van speltheorie naar chaostheorie

 1. Patrick

  Mij is nu nog steeds onduidelijk wat de Griekse strategie is om uit de problemen te komen. Welke fundamenten liggen hier nu aan ten grondslag…. Of is de strategie….. geen strategie?

 2. wim

  Ach, er is zeker niets mis met een referendum maar het zou helpen als de uitslag van het referendum dan ook bepalend is en niet zoals in Nederland een NEE stem wordt omgebogen in een ja antwoord. De smiechterigheid waarmee de regeltjes van het spel werden aangepast zijn tot op de dag van vandaag tenenkrommende .
  het geloof in de democratie loopt daarmee onherstelbare schade op en dat heeft zijn uitwerking getuige de huidige situatie. Mensen zijn het zat om speelbal te zijn van logge kosten verslindende bestuursorganen die duistere ego belangen laten prefereren boven visie en democratie. Ik wens de Grieken een wijs besluit toe.

 3. hans

  Als een zo goed als failliet land zich moet herstellen moet iedereen aan het werk zodat de staat inkomsten kan genereren. Het verhogen van de pensioen leeftijd is dan ook alleen zinvol als er werk voor iedereen is. Deze eis heeft dan ook alleen zin in een scenario dat de economie op volle toeren draait en niet een land met 30% werkeloosheid zoals Griekenland nu.

  Het aanpakken van de rijken zodat die belasting gaan betalen is een ander probleem, die hebben namelijk nu allang hun geld in het buitenland en als het moet vertrekken ze zelf ook. De enige oplossing is een grexit omdat de grieken alleen met een sterk gedevalueerde drachme, of Neuro (Nood Euro) dit kunnen verwezelijken, anders nooit.

  Als de grieken weer de drachme hebben, kan heel Europa goedkoop op vakantie naar griekenland, kan griekenland heel goedkoop produceren en kan dus iedereen aan het werk. De griekse regering kan dan orde op zaken stellen en hun belastingsysteem moderniseren zodat ze in 5 tot 10 jaar in staat zijn om weer mee toe doen.

  In de euro blijven is geen optie, niemand zal nu investeren in griekenland en zelfs het tourisme zal spoedig voorbij zijn voor een langere periode. De eurogroep wil graag alles bij elkaar houden maar in hun hart weten ze dat deze situatie niet houdbaar is.

  Laat griekenland dus terug gaan naar hun eigen munt, ondersteun de banken wel zodat het land niet in een chaos terecht komt en laat ze gewoon EU lid blijven in de tussentijd, dat is de enige oplossing.

 4. Giovanni Blue

  Hoewel niemand het durft uit te spreken, kent het bedrijfsleven de grieken als geen ander. Als je daar je oor te luister legt zie ja dat de Grieken gewiekste, gehaaide, tegen het oplichten aan zijnde oplichters zijn. Alles voor de Griek. Zo gaat dat al vele honderden jaren. Uiteraard is dat een generaliserende opmerking maar wel tekenend voor de partij waar Europa mee te maken heeft. Wanneer je daarbij optelt dat de 2 heren onderhandelaars (Tsipras en Veroufakis) uit uiterst linkse hoek en vakbondshoek komen dan begrijp je ineens hoe Europa om de tuin geleid wordt en hoe de onderhandelaars aan Europese zijde tegen elkaar worden uitgespeeld maar ook dat elk uitstel dat door de Grieken bewerkstelligden in feite vooraf georkestreerd is. Zij hebben een eigen draaiboek. Ook iets wat “Not Done” is: we hebben te maken met straatvechters. En straatvechters houden zich niet aan regels. Regels waar de Europese keurige heren zich wel aan houden. Dat de maat vol is moge duidelijk zijn. Maar dat de Europgroep feitelijk met de verkeerde mensen heeft onderhandeld moge ook duidelijk zijn. de Grieken hebben, opportunistisch als ze zijn, gekozen voor een regering die hen nu in de afgrond stort. Alle berichten ten spijt (“De Grieken werken wel hard”) heeft de Griekse bevolking in het verleden zich schuldig gemaakt aan oplichting (met elke vorm van uitkering, blinden die wel konden zien, arbeidsongeschikten die wel konden werken, het kon niet op) maar zij dachten Europa op die manier uit te kunnen lachen. Helaas zij hebben zichzelf opgelicht, en dan moet je boeten en terugbetalen. Anders kan ik er niet van maken.

 5. Willy de Konink

  “Bij een ja had de regering dan alsnog het mandaat om met de Europese afspraken in te stemmen, bij een nee voelde Tsipras zich gelegitimeerd om de deal te laten afketsen.”

  Wat is daar mis mee? Democratischer kan toch niet?

  “In de fantasie van beide heren sprongen ze er goed uit bij elke uitkomst van het referendum.”

  Met alle respect: is dit niet een beetje ’n geval van je eigen interpretatie tot waarheid maken? Of het zgn framen? Ik kan me ook goed voorstellen dat met een ‘ja’ van de bevolking beide heren zich enorm in de steek gelaten voelen. Of dat ‘ja’ (liever) niet willen uitvoeren. Of leeglopen als een stukgeprikte opblaaspop. Dat zouden imo veel logischer/menselijker reacties zijn.

  1. hans

   Dit referendum had hij een paar maanden geleden al uit kunnen schrijven, daar gaat het om. Ze zijn gewoon aan het tijd rekken zodat de EU zal toegeven en dat moeten ze nooit doen. Wat de grieken willen is hun huidige schuld kwijtschelden om ze vervolgens nog een 300 miljard te lenen zeker. Ze hebben echt het paard van troje binnen gehaald lijkt het wel.

 6. Juan

  Martin, het lijkt erop dat je al weet wat de exacte referendumvraag (of vragen) gaat worden.
  Maak ons eens deelgenoot daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *