Enter Grexit

grieks dramaIs de Grexit terug van weggeweest? Zijn de voorspellers van een vertrek van Griekenland uit de euro dan toch niet van die rare gekkies geweest?

Je zou het bijna denken nu de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Griekenland op een drama voor de regerende partij van premier Antonis Samaras zijn uitgelopen. In de eerste ronde zijn 200 van de 300 parlementsstemmen nodig. Slechts 160 parlementariërs pruimen kandidaat Stavros Dimas.

Op naar ronde 2 waarin opnieuw 200 voorstemmers nodig zijn. Totdat Athene bij ronde 3 uitkomt en 180 stemmen voldoende zijn. Zelfs daar zit de regering nog 20 stemmen vanaf.

Denktank Eurasia had zijn inschatting vlak na de uitslag van de 1e ronde al klaar:

“For now, our view remains the government will fail to elect a president and that early elections and a Syriza-led government happens next year.”

Dat worden gezellige tijden. Want de uiterste linkse Syriza-partij wil de deal met de geldschieters van de trojka opnieuw uitonderhandelen. Kwijtschelden van schulden is daarbij een eis. Overigens niet eens zo’n rare eis natuurlijk, want iedereen weet dat de schuldenlast van Griekenland onhoudbaar is. Alleen zegt geen enkele Europese politicus dat hardop.

De vraag is of de andere eurolanden deze eisen zullen accepteren. Of zien ze deze relatief rustige tijden in de eurozone als een mooi moment om de Grieken alsnog te lozen? Dat lijkt onlogisch na alle moeite die de afgelopen jaren is gedaan om ze er juist bij te houden. Maar je weet maar nooit.

Mocht het echt helemáál misgaan, dan liggen gelukkig alle noodscenario’s nog keurig in de la op het ministerie van Financiën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *