Effect van Grexit? Geen idee

grexitHet uur U nadert. Volgende week vrijdag zou er in Riga eindelijk een deal met Griekenland moeten worden gesloten. Nu zijn er al vele uren U geweest, er zit altijd meer rek in de timing dan vooraf gedacht. Maar volgens de afspraken uit februari zou er eind april een afspraak moeten liggen over het vrijgeven van de laatste miljarden noodsteun.

Of het goed komt of niet, weet niemand. Maar zorgelijker is dat ook niemand weet wat de gevolgen zijn als het mis gaat. Gisteren lieten zowel IMF-econoom Oliver Blanchard als DNB-president Klaas Knot hun licht schijnen over de consequenties van een Grexit. Op de vraag wat een uittreding van Griekenland uit de euro voor Europa betekent, moeten beide heren antwoorden: geen idee.

De deskundologen zijn het wel over eens dat een Grexit voor Griekenland zelf desastreus zou zijn. Blanchard:

“Now, what happens if no agreement were reached? I think that a number of things are fairly clear. The first one is that, say, an exit from the euro would be extremely costly for Greece. It would be extremely painful.”

Of in Knots woorden:

“Zolang er geen duurzame oplossing is voor Griekenland, blijft de situatie veel aandacht vergen. Wanneer deposito’s blijven wegstromen zal de toch al wankele liquiditeitspositie van Griekse banken verder verslechteren, hetgeen zich kan vertalen in solvabiliteitsproblemen. Ook een onverhoopt bankroet van de overheid zou de Griekse economie hevig ontwrichten.”

Maar hoe zit het met het domino-effect waarin eerder tijdens de crisis zo voor werd gevreesd?

“De effecten van een dergelijke gebeurtenis op andere landen in het eurogebied zijn onzeker. Het is zowel voor de stabiliteit van Griekenland zelf als voor de stabiliteit van de muntunie van belang dat het land economische hervormingen blijft doorvoeren en zich daarbij aan het afgesproken programma houdt.”

Weinig op af te dingen, meneer Knot. Maar u heeft dus geen idee. Blanchard misschien?

“The second point is that, looking at the rest of the Eurozone, the rest of the Eurozone is in a better position to deal with the Greek exit. Some of the firewalls which were not there earlier are there.”

Klinkt hoopgevend, behalve dan het zinnetje dat Blanchard er meteen op liet volgen:

“Still, it will not be smooth sailing, but it could probably be done.”

Probably…. Kortom, geen clou wat de gevolgen zijn. Op zijn best vallen de financieel-economische effecten mee. Maar wat de politieke gevolgen zijn, weet niemand. En hoe de financiële markten reageren op zo’n precedent is ook ongewis. Wellicht dat de directe gevolgen overzichtelijk zijn, maar wat als zich op een later moment een volgende exit-kandidaat aanbiedt?

Maar IMF-econoom Blanchard is een rasoptimist. Als Griekenland onverhoopt uit de euro valt, biedt dat voor de andere landen een uitgelezen kans om de politieke integratie versneld voort te zetten:

“The third is that if that were to happen, I think the way to reassure markets and make progress is actually go further, use the opportunity to make progress in terms of the fiscal union and the political union. This would be clearly the right moment to do it.”

Yeah right, keep on dreaming, mister Blanchard.

7 gedachten over “Effect van Grexit? Geen idee

 1. Juan

  Op de meeste opmerkingen van Knot en Blanchard uit dit stuk kan ik wel het één en ander zeggen. Ik beperk mij tot onderstaande opmerking:
  ‘Als Griekenland onverhoopt uit de euro valt, biedt dat voor de andere landen een uitgelezen kans om de politieke integratie versneld voort te zetten’.

  Ik zou deze Blanchard de vraag willen stellen, hoeveel eu vlaggen, dat blauwe vod met die sterren, hij in Europa bij particulieren aan vlaggestokken in tuinen of aan huizen ziet hangen?
  Behalve aan overheidsgebouwen (logisch) en sommige hotels (kan ik begrijpen) zie ik ze niet hangen. Daarentegen zie ik bij particulieren wel veel nationale en regionale vlaggen hangen …..

 2. Jan-Simon Laarakker

  Beste Juan,
  U schrijft ook mijn bedenken. De politieke
  integratie versneld voortzetten betekend in’t kort, de EU, inclusief TTIP, bij het volk door de strot wurgen.. Het lijkt mij dat dat onherroepelijk op weerstand stuit
  Mvg. J-S

  1. Sarah Toestra

   ‘ Maar de boodschap aan Griekenland was overduidelijk: zonder hervormingslijst en akkoord, geen geld.’
   De EU-leukerds willen dus een LIJST. Toch lelijk van Varoufakis dat hij het hart had te weigeren dat lijstje even op stellen (en even vlug te vergeten). Hiermee heeft hij hen diep vernederd. Verklaart dat hun woede (‘amateur’ enz ?)

 3. Herman Frank

  Na een unieke les van de Griekse regeringsvertegenwoordigers in het eenzijdig spel van “bijt de hand die u voedt” hebben de bewoners van Griekenland alswel de rest van de EU de uitkomst al láng ingecalculeerd. De Euro-tegoeden zijn voorzover mogelijk óf getransfereerd naar rekeningen op buitenlandse rekeningen óf cash opgenomen. Wat overblijft zijn de Euro tegoeden van de overheid, gemeenten, en dagelijkse cash-flow. De speculanten op de financiële markten hebben nog wat posities in Grieks schuldpapier, maar daartegenover hebben ze wat puts gekocht. Het IMF en de ECB hebben het merendeel van ’t schuldpapier, wat ook de bedoeling van de exercitie was. Dat gaat in een mooie “administratieve geld-scheppings operatie” in een afgeschermd hoekje van de balans. Het dossier Griekenland is dus intern alswel extern geisoleerd. De EU moet alleen nog het Schengen verdrag met ze opzeggen en dan mogen ze “trots zeil zetten naar de horizon”. Ondertussen zullen de EU regeringen hun ontwikkelingshulp fondsen moeten gaan opsparen om humanitaire hulp te gaan verlenen – want het Grieks schip moet vanuit de EU haven eerst nog even over het rif en door de branding ….. Dát wordt het beeld wat elke regio die uit de EU wil treden op het netvlies zal gaan branden!

 4. Pingback: Uur T voor Griekenland | Vissers voetnoot*

 5. David

  Dit blijft toch het wrange van economie. Hooggeleerde professoren die eigenlijk geen flauw idee hebben wat er kan gebeuren. Het sterkt mij in de gedachte dat economie grotendeels nattevingerwerk is. Exact is het allemaal zeker niet. Meer dit werk: “Als dit gebeurd, dan zou er wel eens dit en dit kunnen gebeuren”. Tekstboekeconomie staat er eigenlijk vol mee. Je vraagt je af wat je er nou werkelijk van leert. Ik neem al die zogenaamde hooggeleerde economen niet meer serieus. De één zegt inflatie, een ander zegt deflatie. De één zegt dat een Grexit niet erg is, een ander vreest besmettingsgevaar. Men lult maar een end weg…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *