ECB zegt: sluit die Griekse banken maar

bankrunDankzij berichtgeving van de BBC dacht iedereen (ik ook) dat de Europese Centrale Bank (ECB) vandaag misschien wel zou besluiten geheel te stoppen met de zogenaamde Emergency Liquidity Assistance (ELA). Dat is de liquiditeitssteun die de Griekse centrale bank aan de bancaire sector verleend, maar waarvoor steeds de goedkeuring van de ECB nodig is.

Toen de ECB besloot deze ELA op €88,6 mrd te houden, dachten velen (ik ook) dat de centrale bank soft is voor Griekenland. Maar niets is minder waar, zo begrijp inmiddels. (Lees ook dit blog.) De ECB zegt eigenlijk tegen de Grieken: gooi jullie banken morgen maar dicht. Of dit letterlijk is gezegd vanuit Frankfurt of niet, de implicatie is hetzelfde.

De Griekse banken overleefden tot nu toe op de verstrekte steun. Nu er sinds zaterdag een bankrun gaande is, neemt de vraag naar extra liquiditeit heel hard toe. Die krijgen de banken niet, zo blijkt uit het ECB-besluit vandaag. Zouden de Grieken morgen hun banken wel openen dan leidt de bankrun ertoe dat het cash geld in no time op is. Als de vlam in de pan slaat, kan dat nog wel eens een gevaarlijke situatie opleveren voor de bankmedewerkers.

Naar verluidt heeft niemand in de ECB voorgesteld de ELA in één klap in te trekken. In dat geval zou de ECB namelijk rechtstreekse veroorzaker zijn van het faillissement van de gehele bankensector. Nu geeft Frankfurt deze twijfelachtige eer door aan de Griekse regering. Als die dinsdag de afbetaling aan het Internationaal Monetair Fonds mist, is het land failliet (in default). Op dat moment is het onderpand van de banken in ruil voor de ELA-steun zo goed als waardeloos. Dat betekent: einde steunoperatie, einde bankensector.

Als dit uitpakt zoals de centrale bankiers beogen, hebben ze de Griekse regering twee dagen de tijd gegeven om alsnog te gaan onderhandelen met de eurozone. Zij zijn zelf dan in ieder geval niet degenen die het land in financiële chaos storten. Of dat gebeurt, heeft Griekenland geheel in eigen hand.

Maar ja, dit is Griekenland. Niemand weet of er niet toch een onverwachte wending komt. Wie weet bijvoorbeeld zeker dat de Grieken de €1,6 mrd voor het IMF dinsdag niet kunnen betalen? Het zou niet de eerste totale verrassing zijn in dit 5,5 jaar voortslepende drama.

8 gedachten over “ECB zegt: sluit die Griekse banken maar

 1. Henry J.

  Inderdaad, die onverwachte wending. Dat spookt al dagen door mijn hoofd, wie zegt dat ze niet gewoon betalen? Konijn en hoge hoed enzo… Dan komt er weer een geheel nieuw hoofdstuk. We wachten af hoe dit Griekse toneeldrama zich voortsleept.

 2. Roubos

  Griekenland is niet in staat om de schulden af te lossen, is zelf verantwoordelijk voor de schulden, Europa had het nooit zo ver mogen laten komen en dus mede schuldig.
  Een Grexit is noodzakelijk en onontkoombaar maar komt te laat. Grieken hebben massaal voor deze regering gekozen en zeggen het niet hardop maar hebben daar nu spijt van. Een Grexit is een positief signaal naar landen als Portugal, Spanje, die tenslotte ook de eigen broek moeten ophouden.

  1. hans

   Helemaal gelijk, als Portugal en Spanje er zwaar door heen moeten om te kunnen herstellen dan moeten de grieken dit ook of er uit. De EU kan dan beter deze landen nog verder helpen dan de grieken.

 3. hans

  Misschien een rare gedachte, maar wie weet wat er echt besproken is in Rusland. Kijk het gedachtengoed van deze linkse griekse regering komt “denk ik” op veel fronten overeen met het vroegere communisme, en ook al is dit uitgestorven in de USSR, helemaal uitgebannen zal die structuur en denkwijze niet zijn.

  Ik denk dat er dus een tweede agenda is om met minimale verliezen uit de euro te stappen en dus bewust op een grexit af te sturen, of om Europa nogmaal te plunderen als ze dom zijn om de schulden weg te strepen, en nogmaal aan griekenland te lenen, om dan vervolgens alsnog met Rusland verder te gaan als handelspartner.

  Heb dus geen vetrouwen in de Grieken, dat is wel duidelijk.

 4. Juan

  De zg. “Europese waarden” zijn 10 jaar na de door de bevolking afgewezen Europese grondwet MORSDOOD. De eu leiders, of wat daarvoor doorgaat, is vooral bezig het eigen straatje schoon te vegen en de schuld van het debakel volledig bij de ander te leggen. Wat wij nodig hebben zijn Staatsmannen en Staatsvrouwen, gekozen en gedragen door de bevolking en niet dit stelletje parvenu’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *