Dwaallicht Dijsselbloem juicht over ECB

dijsselbloemIn oktober wilde Jeroen Dijsselbloem, eurogroepvoorzitter en minister van Financiën, eigenlijk niks zeggen over de Europese Centrale Bank. Toen we hem tijdens het interview een vraag voorlegden over het plan om staatsobligaties op te kopen (QE), betrok zijn gezicht.

De ECB is “volstrekt onafhankelijk”, zei Dijsselbloem keurig. “Laten we vooral niet de politici ook nog het monetaire stuur in handen geven.”

Bij een vervolgvraag liet hij zich toch verleiden. Impliciet liet hij merken weinig voor de bediscussieerde QE te voelen:

“De ECB begrijpt als geen ander dat je op een gegeven moment aan het einde van de mogelijkheden komt. Het monetaire instrumentarium is bijna uitgeput. Je moet eigenlijk zorgen dat het niet helemaal uitgeput raakt. Met andere woorden: politici zorg nou dat je zelf ook meer doet.”

Zijn reactie kwam ongeveer overeen met die van zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble: we gaan er niet over, maar van enthousiasme lopen we niet bepaald over.

Vanmorgen in het FD slaat Dijsselbloem ineens een andere toon aan. Nog altijd gaat hij er als politicus niet over, maar hij benoemt nu wel nadrukkelijk de zonnige zijde van een QE-programma:

“Hoewel de rente met het opkopen van staatspapier nauwelijks verder omlaag kan, worden de balansen van banken zo wel door de ECB opgeschoond. Dan hebben ze meer ruimte om te investeren en bedrijven te financieren. Dat kan de economie in de eurozone zeker een boost geven. Ook voor de Nederlandse economie is dat behulpzaam.”

Ik viel niet van mijn stoel, want ik lag er nog naast na de wonderlijke berichten gisteravond over een op handen zijnd QE-compromis. Maar de uitspraken van Dijsselbloem roepen toch wel wat vragen op.

* waar komt dat plotselinge enthousiasme ineens vandaan?
* beschouwt Dijsselbloem staatsleningen op de bankbalansen als bad loans?
* waren de bankbalansen eind vorig jaar niet al opgeschoond met het balansonderzoek van de ECB en de stresstest?
* sinds wanneer is het de taak van de ECB om risico’s van de bankbalansen te halen?
* waarom is Dijsselbloem bereid om garant te staan voor die opgekochte bankrisico’s? (de eurolanden staan immers garant voor eventuele verliezen van de ECB.)
* hebben banken via het vorig jaar gelanceerde programma van de ECB (TLTRO) niet allang de mogelijkheid om steun te krijgen voor hun kredietverlening?
* hoe ziet deze redenering eruit als nationale centrale banken alleen ‘eigen’ staatsleningen gaat kopen? zou de Italiaanse centrale bank bereid zijn om Noord-Europese banken van hun Italiaanse staatsleningen af te helpen?
* waarom kunnen banken niet nu al van die staatsobligaties af? is daar echt de hulp van de ECB voor nodig?
* en hadden Nederlandse banken hun posities in zwakke eurolanden niet allang fors afgebouwd?

QE is bedoeld om de huidige deflatie tegen te gaan, aldus de ECB. Maar die deflatie vindt Dijsselbloem nou juist geen probleem:

“De inflatie is deels zo laag door lage energieprijzen en deels als gevolg van hervormingen in de eurozone. In Spanje zijn de kosten van productie bijvoorbeeld terecht omlaag gegaan. Dat is, zoals sommige economen het noemen, goede deflatie.”

Oftewel, ik snap geen biet van deze redenering van dwaallicht Dijsselbloem. Het heeft er alle schijn van dat de minister controverse over de aanstaande stap van de ECB wil voorkomen. Hij weet dat QE er zeker komt. Laten we dan maar net doen alsof Nederland er ook nog iets aan heeft. Met de kop ‘Steunbeleid ECB ook goed voor Nederland’ zal hij dan ook blij zijn. Mensen een beetje zand in de ogen strooien om de lieve vrede wil.

2 gedachten over “Dwaallicht Dijsselbloem juicht over ECB

  1. Marie

    Dijsselflower volgt nu de rode (socialistische) doctrine, baten naar voren halen en kosten uitstellen.

    Deze lineaire benadering heeft natuurlijk polariserende uitkomsten en staat haaks op het vinden van een gezonde balans. Met het vooruitzicht van verkiezingen in het vizier heeft Dijsselflower de lange termijn ingeruild voor de korte termijn.

    Enfin, het getuigd m.i. niet echt van een goed huisvader.

  2. Weimar

    Ja, zijn opmerkingen waren zeer opmerkelijk. Het lijkt erop dat Dijsselbloem al weet wat de uitkomst is van de ECB vergadering van as donderdag. En het ziet er niet rooskleurig uit voor Nederland. Het verbaaste me ook dat de buitenlandse pers zijn citaten niet overgenomen hebben. Anyway, Dijsselbloem is kennelijk naderhand teruggefloten om zijn mond te houden want in Buitenhof hield hij zich keurig aan het script dat de ECB ‘onafhankelijk’ is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *