Draghi vol op het orgel

draghiDoorgaans zijn het nogal bloedeloze bijeenkomsten, de driemaandelijkse ‘dialoog’ van de president van de Europese Centrale Bank met het Europees Parlement. Mario Draghi neemt zijn bingokaart mee en werkt alle eerder gebruikte oneliners af.

Deze maandag was dat ook weer zo en toch was het anders. Vanochtend prijkte op de website van de Bundesbank een verslag van een bijeenkomst waar de Duitse centrale bankier Jens Weidmann had gesproken. Die uitte nog maar eens zijn weerzin tegen het eventueel opkopen van staatsleningen. Daar moest Draghi nu op reageren. Altijd leuk.

Maar minstens zo opvallend was dat hij zijn extended bingokaart had meegebracht. Deze keer gebruikte hij eerdere succesnummers die alleen voor heul belangrijke toespraken leken voorbehouden.

The euro is irreversible“, is er zo eentje. Verrassend genoeg kwam die vandaag voorbij. Meestal wordt ie ingezet op momenten dat daar juist grote twijfel aan bestaat. Je kunt overigens twisten over de feitelijke juistheid van deze quote. Want kan niet alles kapot?

Zelfs de “whatever it takes” kwam voorbij, de magische formule waarmee Draghi in de zomer van 2012 eigenhandig de munt redde. De Italiaanse ECB-baas gooide hem er nog maar eens in. Nu weten we nóg zekerder dat Draghi alles zal doen om een onomkeerbaar project onomkeerbaar te houden.

Ik kan me vergissen, maar misschien moet je dergelijke grote woorden ook weer niet té vaak gebruiken. Ze zijn namelijk aan inflatie onderhevig. En niet de inflatie die Draghi graag ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *