Draghi speelt met vuur (3)

mario-draghiHet feuilleton gaat door. En in deze aflevering: hoe banken geen trek hebben in extreem goedkoop geld. En hoe dat koren op de molen is voor Mario Draghi en zijn QE-kornuiten bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Vandaag was de tweede ronde van bankensteun, de zogeheten TLTRO. Eerder hadden we al LTRO, dat was bijna gratis geld waarmee banken lucratieve handel mee mochten drijven. TLTRO is targeted (vandaar de T) en mag alleen gebruikt worden voor kredietverlening. En wat blijkt? Banken pruimen het niet. Ondanks de extreem lage rentevergoeding van 0,15%.

TLTRO

Hoeveel duidelijker wil je het hebben? Deze tweet plus grafiek van Robeco-analist Jeroen Blokland says it all.

En dus komt de geldpers van Draghi piepend en krakend tot stilstand. Maar dat is niet de bedoeling van de vrijgevige Italiaan. Er móet en zál geld in die verdraaide economie gepompt gaan worden.

Draghi is inmiddels zo drammerig dat hij er afgelopen donderdag ruzie over kreeg met maar liefst drie leden van het dagelijks bestuur (dat 6-koppig is, inclusief hemzelf) van de ECB. Ik schreef in de vorige episode al dat Draghi aanvankelijk de “verwachting” had uitgesproken dat de centralebankbalans met € 1000 mrd zal worden opgeblazen. Vorige week was die toename ineens “voorgenomen”.

Het lijkt een spel met woorden, maar is allesbepalend voor de verwachtingen in de markt. Want als dit het doel is, móet dat doel worden gehaald. En als het niet lukt met deze bankensteun, dan maar met QE, het opkopen van staatsobligaties.

In zijn dagelijkse bestuur waren Sabine Läutenschlager en Yves Mersch al niet enthousiast over Draghi’s aanpak. Maar vorige week joeg drammerige Draghi ook nog eens de Fransman Benoît Coeuré tegen zich in het harnas.

Het deert Draghi allemaal niks. We moeten en zullen de QE ingerommeld worden. Alle eurolanden aan het infuus van de centrale bank!

Een gedachte over “Draghi speelt met vuur (3)

  1. Pingback: Draghi speelt met vuur (4) | Vissers voetnoot*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *