Draghi speelt met vuur (2)

draghi-Mario-2Ik kan er wel een feuilleton van maken. Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, blijft met vuur spelen. Naar aanleiding van een speech van zijn vicepresident schreef ik al zoiets.

Vandaag zette hij zijn missie voor QE, quantitative easing, stevig door. Hij lijkt steeds minder aan te trekken van de zes tot acht ECB-bestuurders die tegen het opkopen van staatsobligaties zijn. IJzerenheinig zet hij in op dit wondermiddel. De markten rekenen er nu eenmaal op en Draghi wil blijkbaar graag leveren.

Vorige maand was er veel reuring na een bericht van persbureau Reuters. Daarin lekten centrale bankiers over de interne discussies. Dat leidde tot de nodige commotie waarop Draghi met zijn 23 collega’s in Frankfurt met een unanieme verklaring kwamen. De ECB wilde daarmee de indruk wekken dat het weer pais en vree was.

Waar gaat het om? De ECB heeft een reeks steunmaatregelen genomen. Ze verleent bankensteun (TLTRO) en koopt verpakte leningen (ABS) en obligaties (covered bonds) op. Draghi zei dat dit zou leiden tot een vergroting van de bankbalans tot het niveau van 2012. Omgerekend: € 1000 miljard.

Aanvankelijk was dit slechts een “verwachting”, dus de ECB was er niet op af te rekenen. En het zou de ECB niet dwingen meer te doen (QE bijvoorbeeld) als de verwachting niet zou worden gehaald. In latere bijeenkomsten sprak Draghi ineens van een “doel”. Daarmee zou de deur naar QE wel degelijk wagenwijd open te staan. Want wordt het doel niet gehaald, dat moet de ECB wel andere munitie inzetten.

Na het tumult vorige maand verklaarden de ECB-bestuurders unaniem dat het toch om een “verwachting” gaat. Een voorzichtige overwinning voor de minderheid die tegen QE is. Overigens maakte het voor de marktverwachtingen helemaal niets uit. Analisten beschouwden Draghi als winnaar na de Reuters-openbaring.

Vandaag bij de persconferentie koos Draghi weer een ander woord:

“Taken together, our measures will have a sizeable impact on our balance sheet, which is intended to move towards the dimensions it had at the beginning of 2012.”

Plotseling is de verwachting een intentie geworden. Stiekem toch een doel dus. Terwijl Draghi het een maand geleden nodig vond om namens het hele ECB-bestuur te spreken, koos hij er nu moedwillig voor de morrende minderheid te negeren.

Het is volle kracht vooruit voor het opkopen van staatsobligaties. Het ziet er nu echt naar uit dat de ECB werkelijk haar aller-allerlaatste wapen gaat inzetten. Met alle juridische en politieke trammelant van dien.

Een gedachte over “Draghi speelt met vuur (2)

  1. Pingback: Draghi speelt met vuur (3) | Vissers voetnoot*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *