Dijsselbloems supposed candidacy

dijsselbloem doorstepDat was niet zo handig van Jeroen Dijsselbloem. Op een bijeenkomst van De Volkskrant gisteren stelde hij zich min of meer kandidaat voor een tweede termijn voor de eurogroep. (Letterlijk zei hij: “Ik wil ermee doorgaan. Zoals het er nu voor staat, ga ik mij weer kandidaat stellen.” Er is dus nog een muizengaatje open.) En juist vandaag is er eurogroep in Brussel.

Dijsselbloem zag de bui dus al hangen. Al die Brusselse correspondenten dreigden het de hele dag over niks anders te hebben. Het is ook nog een beetje vroeg voor zo’n stellige uitspraak. Zijn termijn loopt immers pas op 21 juli af. Omdat daarna de stille zomermaand augustus volgt, zou het besluit hierover zelfs pas na de zomer genomen kunnen worden.

Op de websites van de (Nederlandse) kranten ging het nieuws al meteen rond. Op Radio 1 was het een terugkerend item in de journaals. Zelf mocht om iets over tienen al mijn licht laten schijnen over Dijsselbloems kansen, zijn missers en zijn verdiensten. Gegarandeerd talk of the day

Maar gelukkig voor Dijsselbloem had hij de Grieken achter de hand. Het leek vandaag een weinig enerverende bijeenkomst te worden. Maar uit Dijsselbloems uitlatingen bij het begin van de eurogroep bleek dat het weer hommeles is met Yanis Varoufakis en Alexis Tsipras. Prima bliksemafleider voor de Dijss.

De strijd bleek de afgelopen dagen over zoiets onbenulligs te gaan als de plaats waar The Institutions Formerly Known As Troika hun werk mogen doen. Níet in Athene, zo had Varoufakis aan Dijsselbloem laten weten. Jazeker, wél in Athene schreef Dijsselbloem terug. Het briefje van Dijsselbloem kwam vanmorgen terecht bij de Financial Times die het gedoe keurig in hun Brusselse blog beschreven.

Nog een paar strenge woorden van Dijsselbloem richting de Grieken (in de trant van: tijd is op, nu actie, er is nog steeds niks gebeurd) en het nieuws kreeg vandaag de gewenste draai. Ging het toch niet de hele dag over Dijsselbloems vermeende kandidatuur. Handige jongen.

Toch konden de Brusselse journalisten het na afloop van de eurogroep niet laten nog even naar die kandidatuur te vragen. Het leverde geinige tweets op:

tweet spiegelDe journalisten maakten zich vooral vrolijk over de wolligheid van Dijsselbloems taalgebruik. Het is ook moeilijk om enerzijds te zeggen dat je je graag wilt kandideren, maar dat je dat nog niet doet. Wat is het dan?  Ben je kandidaat of niet?

Dan is geen sprake van een candicacy maar van een supposed candidacy, The Supposed Candidate In The Future Known As Candidate.

tweet kandidaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *