Demonstreer mee met de SP – ’t is gratis

gratisVanmiddag komen de sympathisanten van de Griekse Syriza-partij bijeen op De Dam. De SP organiseert een demonstratie voor premier Alexis Tsipras en tegen de trojka.

Syriza is een zusterpartij van de SP. En Emile Roemer bezong onlangs bij Jinek dan ook de lof op deze linkse partij die sinds enkele weken aan de macht is in Griekenland. En o, o, o, wat is die Roemer solidair.

Hij is het met álles eens wat zijn Griekse collega Tsipras wil en vindt. Álles. Behalve een dingetje – detail hoor: de schuldkwijtschelding. “Dat is niet aan de orde”, aldus Roemer.

De SP zit hier in een lastig parket. Van meet af aan pleitte de SP tegen de noodleningen aan Griekenland. De partij vond dat eerst de schulden moesten gesaneerd, ten koste van de banken. Daarin is de partij al die tijd consistent gebleven.

Alleen is die keus destijds niet gemaakt en is er toch voor € 240 miljard aan noodgeld geleend aan Griekenland. Dat is de situatie nu. Tsipras wil dan ook schuldverlichting, of er in 2010 nu de juiste keus gemaakt is of niet.

Volgens de SP zijn we nu in een “nieuwe realiteit” terechtgekomen. Dat zei Kamerlid Arnold Merkies deze week tegen Carola Schouten van de ChristenUnie die voor een Grexit én schuldkwijtschelding pleit:

“In eerste instantie was de ChristenUnie namelijk niet voor kwijtschelding van de schulden. De fractie heeft zelfs een aantal keren tegen gestemd, maar na een tijdje is zij wel over de brug gekomen. Wij hebben samen gestreden voor wat er nog op de private schulden kon worden afgeschreven. Nu komen we in de situatie dat alles in publieke handen is en daarmee hebben we een nieuwe realiteit. In het voorstel waar mevrouw Schouten voor gaat, krijgen we helemaal niets meer terug. Bovendien is dat ook nog eens heel erg slecht voor Griekenland. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat de ChristenUnie met zo’n voorstel komt.”

Voor de SP is het belangrijker wie voor die schuldkwijtschelding opdraait (niet de burger, wel de banken) dan of de Grieken van hun schuldenlast worden verlost. Dat maakt de solidariteit met de Griekse regering wel erg betrekkelijk. Gratis zelfs.

Roemer zei het bij Jinek treffend:

“Als er nu gesproken wordt over schuldsanering komt het ineens bij de verpleegster en stratenmaker terecht. Terwijl de Griekse stratenmaker het veroorzaakt heeft, kan de Nederlandse stratenmaker ervoor betalen. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zeggen: dat gaan we niet doen.”

Voor het geval u erover heen leest, nog even de korte samenvatting van solidariteit op de SP-manier:

“Terwijl de Griekse stratenmaker het veroorzaakt heeft, kan de Nederlandse stratenmaker ervoor betalen.”

Electoraal is deze uitspraak begrijpelijk, want Roemer moet het van die Nederlandse stratenmakers hebben, niet van de Griekse. Maar is het solidair? Het is vooral een beetje…euh…goedkoop.

NASCHRIFT

Een lezer wees mij erop dat het citaat van Roemer niet klopt. Dat hoor ik nu ook. Roemer zegt: “Terwijl de Griekse stratenmaker het NIET veroorzaakt heeft, kan de Nederlandse stratenmaker ervoor betalen.” Dat maakt nogal uit. (Video Jinek is hier, kijk vanaf 10.01.) Overigens vind ik het nog steeds merkwaardig dat de solidariteit van de SP ophoudt bij een Griekse schuldsanering. Laat onverlet dat Roemer niet zo’n botte uitspraak heeft gedaan als ik hem in dit blog in de mond heb gelegd.

4 gedachten over “Demonstreer mee met de SP – ’t is gratis

 1. Herman Frank

  Dus dan zien we opeens op Het Journaal een groep luchtfietsers en bralkonten op “onze Dam” op een zeepkist beweren dat ONS geld toch vooral NIET hoeft te worden terugbetaald?!
  Wat moet ik daarbij denken? “Het is carnaval”? – en iedereen moet zichzelf dus bij hoog en bij laag belachelijk maken?! Voor mij is zo’n “buutredner” toch héél wat kiener dan deze SP! Die buutredner krijgt me onder tafel van het lachen als ‘ie verteld hoe “een Griek en een SP-er” naar Amsterdam komen om de problemen van de wereld (vooral van hún wereld) op te lossen.
  Of is dit soms “Amsterdamse humor”? “We zijn het helemaal met je eens, grote pret joh(!), we zijn SOLIDAIR, broeders voor altijd ….. maar even goede vrienden, voor het naar huis gaan mag je bij de uitgang betalen!”

 2. Thomai Diamanti

  U vergist zich en verdraait wat Roemer heeft gezegd:

  ““Als er nu gesproken wordt over schuldsanering komt het ineens bij de verpleegster en stratenmaker terecht. Terwijl de Griekse stratenmaker het NIET veroorzaakt heeft, kan de Nederlandse stratenmaker ervoor betalen. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen zeggen: dat gaan we niet doen.

  Dus dat ene woordje NIET dat u vergeet de schrijven, veranderd de hele zaak. Ik heb meerdere keren naar dat stukje geluisteerd. Roemer wil dat de banken en private inversteerders, die de leningen aan Griekenland hadden verleend , zelf een gedeelte van de schuld kwijt schelden en dat niet aan de belastingbetalers waar dan ook afgewenteld wordt.

  1. Martin Visser Bericht auteur

   Ik heb het fragment nog eens teruggeluisterd en ik denk dat u gelijk heeft. Hij slikt het woordje ‘niet’ een beetje in. Maar hij zegt het inderdaad wel. Dat maakt nogal uit, dat ben ik met u eens. Ik viel dan ook van mijn stoel toen ik dit hoorde, maar blijkbaar heb ik het verkeerd verstaan. De zaak verandert daarmee overigens niet helemaal. Ik blijf het merkwaardig vinden dat de SP zegt solidair te zijn, maar Griekenland geen schuldverlichting gunt. Natuurlijk had de SP die kwijtschelding liever in 2010 gehad, zodat alleen banken ervoor hadden opgedraaid. Maar nog altijd lijkt het mij een goede zaak nog eens kritisch naar die schuldpositie te kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *