De trojka heeft het gedaan

BELGIUM-FINANCE-PUBLIC-DEBT-EUROZONE-GREECE-20120221-060340Jean-Claude Juncker wil van de trojka af. Zo melden anonieme bronnen aan de Duitse krant Handelsblatt. Dat klinkt allemaal heel spannend. Maar dat de voorzitter van de Europese Commissie deze samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank wil opzeggen, is amper nieuws te noemen.

Van meet af aan wilden de meeste Europese politici het IMF er niet bij hebben. Het is aan de halsstarrigheid van toenmalig premier Jan-Peter Balkenende en minister Jan-Kees de Jager te danken dat het IMF als onpartijdige en deskundige organisatie betrokken werd bij de eurocrisis. Aanvankelijk wilde niemand dat, zelfs bondskanselier Angela Merkel niet.

Gelukkig kwam het er toch van. Natuurlijk is Europa eigenlijk te rijk om de financiële steun van het IMF in te roepen. Maar de eurozone kon wel wat professionaliteit gebruiken. Én een tamelijk apolitieke club. Ook achter het IMF schuilen politieke belangen, maar tegen de mate van politiek gekonkel van de eurozone kan het echt niet op.

Het IMF is ook de enige partij in deze gebleken die in staat was tot kritische zelfreflectie. Zo heeft het geconcludeerd dat de zaak-Griekenland niet goed is aangepakt. Toen het IMF met dit kritische rapport in 2013 naar buiten kwam, waren de rapen gaat. Toenmalige eurocommissaris Olli Rehn zeikte het IMF af, Duits minister Wolfgang Schäuble kondigde het einde van de trojka aan, alleen Nederland bleef het IMF steunen.

De Europese Commissie had de steunoperaties aan Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje en Cyprus het liefst helemaal alleen gedaan. Of er dan minder hard bezuinigd was, is zeer de vraag. In de afgelopen jaren heb ik meermaals van bronnen gehoord dat het IMF niet per se de tough cookie in de trojka was.

Zeker is wel dat er met de Commissie aan het roer veel meer gekonkelefoesd was. We weten hoe ze de begrotingsafspraken handhaaft. Dat is ook meer hogere politiek dan rechttoe rechtaan regels uitvoeren. Nu al stond het IMF meermaals onder druk om de Griekse schuld houdbaar te verklaren. Zonder IMF aan boord was die schuldpositie vermoedelijk niet eens onderwerp van discussie geweest.

Een heilig geloof in goedbedoelde “Europese” oplossingen had de Commissie absoluut blind gemaakt. Persoonlijk had ik de hele operatie van de afgelopen jaren liefst helemaal aan het IMF overgelaten. Al zou dat wel erg genant zijn geweest, aangezien het IMF normaliter alleen maar onderontwikkelde economieën redt.

De nieuwe Griekse regering wil van de trojka af. Daarmee bedoelt ze dat van die commissie van afgevaardigden van Commissie, IMF en ECB af wil. Niet per se van de drie organisaties zelf. Juncker is echter als de kippen bij om nu zo snel mogelijk het IMF buiten de deur te zetten. Dat is geen geste naar de Griekenland. Dat is naakt eigenbelang.

Een gedachte over “De trojka heeft het gedaan

  1. Herman Frank

    Waarom kunnen ALLE systemen in NL, D, Denemarken, Zwitserland aan elkaar gekoppeld zijn, maar kan een Griek gewoon alle regels en belastingen aan zijn laars lappen? Wat bij lange na niet genoeg over de Bühne is getrokken is het simpele feit dat PM Tsipras “zijn” administratief lands-systeem op de schop moet nemen, als het even kan met een 3-jaren plan van begin tot eind. Kan hij natuurlijk niet doen met zijn huidige ambtenaren, maar zal dit moeten doen met EC, ECB en IMF hulp. Als “de Griek” zo graag zijn land erbovenop wil helpen dan moeten ze zonder meer de handen ineenslaan om er een betere organizatie van te maken. Dat geld is bijzaak, want die “min” kan gewoon via het QE-programma bij de ECB gestald worden. Niemand die dáár meer over praat. Maar waar iedereen ELKE KEER weer mee geconfronteerd wordt is het enorme reputatie verlies van de Grieken. Werken ze daar aan om dát structureel aan te pakken (NL kadaster systeem, rijtuigen-administratie, D computer belastingsysteem, opheffing Europees bank-geheim) dan gloort er opeens hoop voor “bij de Club horen”. Een zwart corrupt gat wenst niemand te financieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *