C´est le Ton

hansdeboerOp zaterdag 28 juni kwamen er acht (!) interviews uit met Hans de Boer. De oud-voorman van MKB-Nederland stond op het punt de nieuwe VNO-NCW-baas te worden en gaf zo zijn visitekaartje af.

De toon was meteen gezet. Hans de Boer zaaide openlijk twijfel aan zijn steun voor het sociaal akkoord. Weliswaar staat daar een VNO-handtekening onder, maar De Boer zou het akkoord nooit getekend hebben, zo maakte hij duidelijk. Vooral de dwang om arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen zinde hem niet. Chantage van staatssecretaris Jetta Klijnsma vond hij dat.

Ook de FNV joeg hij in de gordijnen door zich nadrukkelijk te verzetten tegen het aanvullen van het derde WW-jaar. Ook hier leek de VNO-handtekening onder het sociaal akkoord door De Boer te worden doorgekrast.

Gevolg: Mark Rutte bezorgd en Ton Heerts over de zeik.

De maandag erna was het grote VNO-congres waar Bernard Wientjes werd uitgezwaaid en Hans de Boer verwelkomd. Kabinet en polder waren uiteraard vertegenwoordigd, maar Heerts was er duidelijk tegen zijn zin, zo maakte hij in ons interview vandaag duidelijk.

Dat hij boos is weggelopen bij dat congres was ons niet ingefluisterd door de FNV zelf. Nee, het was een  prominent lid van het VNO-bestuur dat me dat een tijdje geleden bezorgd vertelde. Hij vond De Boer een goeie kerel, maar om de vakbeweging al voor je eerste werkdag zo tegen je in het harnas jagen, was bij deze werkgever niet in goede aarde gevallen.

Nu we eindelijk Heerts eens wat uitgebreider spraken, kon ik meteen eens checken of het inderdaad klopte dat hij voortijdig het welkomstcongres van VNO had verlaten. Hij zei dat hij keurig het formele programma had uitgezeten, maar geen enkele behoefte voelde om nog een borrel met de werkgevers te drinken. Vier maanden na dato bleek de irritatie nog vlak onder de oppervlakte te liggen.

“Ik rende zo hard weg dat Mark Rutte me nog in de kraag vatte”, vertelt hij. De premier doet als een heuse Job Cohen zijn uiterste best om de boel bij elkaar te houden. Want als er iemand geen belang heeft bij bonje in de polder is hij het wel.

PS Ton Heerts ging in ons interview tekeer tegen cao-ontduikende werkgevers (“roof van miljarden”, “criminelen van de arbeidsmarkt”). Reactie VNO: Heerts is polariserend. Humor van Hans.

Een gedachte over “C´est le Ton

 1. ervaringsdeskundige

  Haha! Ik heb tijdelijk geklust voor de FNV en je columns of optredens op Telegraaf-TV berusten nog meer op de werkelijkheid dan jij zelf vermoedelijk door hebt. Deze club is zo met zich zelf bezig dat ze er niet eens het gevaar van inzien of doorhebben dat dit om het brede oordeel gaat van de financieel- en sociaal economische media.

  In plaats daarvan is men gewoon woedend op critici en mag er op kantoor ook alleen maar op die manier over worden gesproken. Ze komen niet op het idee om toch eindelijk eens werk te maken van een inhoudelijke koers en hebben geen enkel besef van hoe lang men nu al bezig is met vermoeiende symboolpolitiek zonder inhoud.

  In plaats daarvan gaat men nog harder schreeuwen in de media en in Den Haag en komt met steeds idiotere verhalen. Zoals de SP links inhalen als het gaat om een hogere vermogensbelasting, nu dan weer over miljardendiefstal van grote bedrijven (a) waar blijkt dat uit? en b) wat doen ze er dan tegen en met welk resultaat?) en ondertussen organiseren ze optochten in Den Haag, bedoeld als spierballenvertoon.

  Intern is er op geen enkele manier het besef dat hier in toenemende mate om gegiecheld wordt, maar juist een enorme verbetenheid. De medewerkers denken echt dat ‘de politiek’ in Den Haag schrikt, men bang is voor de vakbond, men effectief druk zet en zo is de toon ook onderling. Ondertussen mag er niet gepraat worden over de resultaten voor de leden, of liever: vragen over het gebrek aan resultaat.

  Het is al met al nog veel erger met de FNV gesteld dan de economische pers al vermoedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *