Brussel dicteert Griekse hervormingen

Alexis Tsipras en Yanis Varoufakis wilden niets met de trojka te maken hebben. Helemaal niets.

Nou ja, misschien toch wel een beetje. De Griekse premier en diens minister van Financiën lopen sinds het akkoord van afgelopen vrijdag toch min of meer aan de leiband van de gehate trojka. Alleen heet die club van ECB, IMF en Europese Commissie geen trojka meer maar ‘the institutions’.

Hoe close The Institutions Formerly Known As The Trojka (TIFKAT) en de nieuwe Griekse regering inmiddels zijn, onthulde Griekenland-expert Yannis Koutsomitis zojuist op Twitter.

Declan

Hij keek even bij de ‘eigenschappen’ van het pdf-document van het Griekse hervormingsplan en ontdekte dat Declan Costello de auteur is. En dat is geen Griekse ambtenaar, zoals zijn naam al doet vermoeden. Costello is topambtenaar van eurocommissaris Pierre Moscovici.

Deze Costello bezocht twee weken geleden met eurogroep-diplomaat Thomas Wieser Athene om te onderzoeken in welke mate Europa en Griekenland tot een deal konden komen. Deze Costello had toen al, tot grote woede van Wieser, een tienpuntenplan in zijn tas zitten dat de basis zou moeten zijn van een compromis.

Deze Costello heeft ook met Moscovici de inmiddels beruchte verklaring voorbereid die minister Varoufakis vorige week maandagavond wél wilde tekenen in plaats van het voorstel van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

En blijkbaar is Costello nu de penvoerder van de Griekse plannen die moesten worden ingediend om vandaag definitief een verlenging van vier maanden te krijgen van het Griekse steunprogramma. En als Costello niet de echte auteur is, verraadt zijn naam in het pdf-document wel de innige samenwerking tussen de Commissie en de Grieken bij de voorbereiding van de plannen.

Niet zo vreemd dus dat de Europese Commissie er vanmorgen als de kippen bij was om het Griekse hervormingsplan lof toe te zwaaien. De trojka is dood, leve TIFKAT!

PS
Volgens een bron van Telegraph-journalist Bruno Waterfield is hier sprake van “conspiracy bullshit”:

conspircary bullshitDat betekent niet dat er geen nauwe betrokkenheid was bij totstandkoming van de tekst, denkt Waterfield:

bruno w

 

2 gedachten over “Brussel dicteert Griekse hervormingen

 1. Juan

  Verkiezingsuitslagen of niet in een euroland, het beleid van het uitzuigen en straffen van de locale bevolking , ook wel austirity genoemd, uitgevoerd door de eu-handlangers ten gunste van banken en grote bedrijven, gaat gewoon door.
  De eu is een regelrechte bedreiging geworden voor zowel mensen in als de buiten de EU.

 2. Danny

  Ojee wat slim van meneer Koutsomitis. Of misschien toch niet?
  Natuurlijk wordt er in dit soort onderhandelingen niet steeds een volledig nieuwe tekst aangemaakt. Er wordt doorgeborduurd op wat tot dusver al was bereikt. Zeer waarschijnlijk heeft Athene het bestand met het eerdere voorstel van Moscovici (geschreven door Costello) als startpunt genomen en dat omgeschreven tot het plan dat afgelopen dinsdag werd ingediend. Wanneer het omgeschreven document onder een nieuwe naam wordt opgeslagen (met ‘opslaan als’), dan blijft daarin de author van het originele document genoemd.
  Alleen wanneer de instelling ‘track edits’ is aangezet, is het mogelijk om te achterhalen wie welke delen van een tekst heeft geschreven.
  Je zou verwachten dat journalisten met dit soort dingen bekend zijn. Maar misschien scharen Koutsomitis en Visser zich graag achter de mainstream pers, waar tendentieuze berichtgeving belangrijker is dan objectiviteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *