Bizar

rutteEen vertrek uit de euro van Griekenland noemde premier Mark Rutte zondag bij Buitenhof bizar. Weet je wat ik bizar vind? Een Grieks schuldenprobleem oplossen met nóg meer schulden.

En als je dan – na heel lange tijd – constateert dat de schuld onhoudbaar is, die schuld niet herstructureren, maar gewoon de looptijd verlengen en de rente verlagen. Een cosmetische operatie om maar niet aan je kiezers te hoeven toegeven dat het geld NIET terug komt.

Bizar is ook dat de schuldpositie van Griekenland in het begin van de eurocrisis steeds als wél houdbaar werd beschouwd. Domweg door veel te optimistische groeicijfers in de modelletjes in te voeren. Partijtje struisvogelpolitiek van de bovenste plank.

Afgelopen weekend meldde de Duitse krant Die Welt dat in Brussel nu misschien toch gestudeerd wordt op schuldkwijtschelding. Misschien is die staatsschuld van ongeveer 175% van het bbp dan toch een beetje te hoog voor de Grieken, zo hebben knappe koppen inmiddels berekend.

Die Welt haalt één anonieme bron aan, uit “EU-kringen”. Of daarmee lidstaten als Duitsland en Nederland ook voor deze optie te porren zijn, is zeer de vraag. Die Welt citeerde ook de Duitse topeconoom en adviseur van de regering-Merkel Marcel Fratzscher (van denktank DIW) die zeer voor kwijtschelding is. Het artikel wekte daarmee extra de indruk dat deze optie echt serieus is.

Na een korte mailwisseling met Fratzscher heb ik mijn twijfels. Hij is er in ieder geval nog lang niet zeker van dat Frau Merkel nu echt schoon schip wil maken. Ik vroeg of de Duitse regering al zo ver is:

“I’m afraid it is not. I fear that Europe will try to sweep the problem of Greek debt again under the carpet, by extending the duration and lowering the interest rates, and then claiming that this will be enough. But it won’t be enough, it will simply postpone the problem, and make a solution ever more difficult.”

Met recht: bizar.

Een gedachte over “Bizar

 1. Mark Beekmans

  U heeft volkomen gelijk maar ik sta met verbazing te lezen dat u oprecht verbaasd lijkt. U loopt al jaren mee en in mijn ogen bent u een van de meest intelligente economen van het land en dus had ik verwacht dat u dit al mijlenver had aan ziet komen. Ik namelijk wel. Loop nog maar kort mee en kan niet eens in de schaduw staan van de intelligente mensen maar ik verbaas me hier absoluut niet over.

  Vooruitschuiven, liefst zo lang mogelijk. Rekken, verschuilen achter Europa, of juist niet, ontwijken, vaag blijven en vooral continue LIEGEN. Dat is wat politic al jaren doen. Ten koste van alles en iedereen behalve zichzelf. Triest maar waar.

  Er worden miljarden, wat zeg ik honderen miljarden gegeven in ruil voor wat? Niks uiteindelijk. Schuld wordt nooit meer terugbetaald. Hoe kan dit? Hoe kan een eenvoudige burger die zijn schuld niet terugbetaald zomaar in de bak gegooid worden of op straat en een land komt met het miljardvoudige hiermee weg?

  Gebrek aan verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid en verantwoording van politici. Die kunnen letterlijk alles doen wat ze willen. Miljarden verspillen en nog zijn er geen consequenties. Zolang dat niet verandert zal er nooit iets wezenlijks verbeterd worden.

  Triest maar waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *