Arme Eijff, Tilburg doekt het mediageillijstje op

Een keiharde boodschap klinkt in Tilburg:

“We presenteren over 2014 geen mediatop. Na 24 jaar gaat het roer om.
De wijze waarop gemeten werd is aan revisie toe. Dat is jammer voor Sylvester Eijffinger die graag zijn tiende uitverkiezing tot mediatopper had willen vieren.”

Na 15 jaar is de koek op. De Universiteit van Tilburg turfde elke keer dat een van haar academici in het nieuws was. Volgens een verfijnd puntensysteem stelde de universiteit jaarlijks een Mediatop vast.

Vorig jaar had economieprof Eijffinger 1218 punten, tegen 923 voor de nummer twee. Daarmee was Eijff voor de negende keer de aanvoerder van het medialijstje. Hij zal er ongetwijfeld heel tevreden mee zijn geweest, gezien de moeite die hij steeds doet om onder de aandacht van redacties te blijven.

Waarom stopt de universiteit nu ineens met deze fijne ranglijst? “We hadden de indruk dat de mediatop over zijn hoogtepunt heen was”, zegt woordvoerder Tineke Bennema van de universiteit desgevraagd. “Het heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen, want onze wetenschappers zijn zich veel meer bewust van hun optredens in de media.”

Dat kun je wel zeggen.

Eiffijnger met hond (links)Maar nu gaat het roer dus om in Tilburg. Kei-jammer natuurlijk voor Eijff. Want er komt een nieuwe ranglijst, aldus de zegsvrouw. “We blijven meten. Maar met meer focus op inhoud van het onderzoek in plaats van op snelle quotes en kleine opinies.” Au.

Dat meten van wetenschappelijke publicaties is begonnen, maar Tilburg maakt die resultaten nog niet openbaar. Misschien komt het volgend jaar wel. “We willen niet zo groots uitpakken.”

Is de Mediatop aan zijn eigen succes ten onder gegaan? Zijn sommige academici zich misschien een beetje té bewust van hun présence in de media? Woordvoerder Bennema blijft diplomatiek.

Hoogleraar Jan van Ours (die u kunt kennen van zijn onderzoek op het gebied van arbeidseconomie óf van dit verhaal) is minder diplomatiek:

“Er is een gezegde: if a measure becomes a target it ceases to be a measure (komt uit de financiële economie). Oorspronkelijk was de mediatop bedoeld om te meten of mensen actief zijn in de media maar op een gegeven moment werd het een doel op zich. Dus, niet in de media vanwege goed of interessant onderzoek maar in de media vanwege de media. Ik vind het prima dat de mediatop is gestopt. De universiteit moet aan valorisatie doen, d.w.z. onderzoek beschikbaar maken voor de samenleving. Sommige mensen verwarden dit met het doen van uitspraken in de media zonder dat deze op onderzoek waren gebaseerd. Dat misverstand is nu voorbij. De universiteit zou mensen moeten “belonen” die er in slagen goed onderzoek voor het voetlicht te brengen en niet mensen moeten belonen die van alles en nog wat in de media roepen. Het gaat dus de goede kant op.”

6 gedachten over “Arme Eijff, Tilburg doekt het mediageillijstje op

 1. David

  Meer dan terecht dat hiermee gestopt wordt. Temeer daar ‘IJdele Eijff’ consequent de plank misslaat, met name na de crisis in 2008. Ik heb Eijffinger op tv en kranten meerdere malen horen waarschuwen voor stevige inflatie, mogelijk zelfs hyperinflatie. Hier is werkelijk helemaal NIETS terechtgekomen. Sterker nog, we hebben te maken met deflatie op dit moment.

  Voor een volledig overzicht van alle bloopers van Eijff zie: http://www.ftm.nl/exclusive/geinflateerde-reputaties/

  Ik neem de beste man hierdoor al jaren niet meer serieus. Hij roeptoetert maar wat in de rondte, en dat kán gewoon niet als professor zijnde. Eigenlijk zouden professoren/hoogleraren die er blijk van geven weinig van de materie begrepen te hebben hun titels moeten inleveren.

  In mijn ogen is Eijffinger gewoon een soort Diederik Stapel, maar dan van de economie…

 2. David

  Ik wil hier na wat eigen onderzoek nog wat aan toevoegen: Eijffinger heeft op zijn blog een aantal jaren geleden wat artikelen geschreven over de (hyper) inflatie. Een van de artikelen had als titel: nachtmerriescenario-van-torenhoge-inflatie-ontvouwt-zich.

  Een ander artikel had als titel (deze is zo mogelijk nog bonter): stijgende-inflatie-is-geen-denkbeeldig-gevaar-maar-een-feit/

  In dit artikel van follow the money: http://www.ftm.nl/exclusive/geinflateerde-reputaties/ staan de links naar desbetreffende blogposts van Eijffinger.

  Wat blijkt nu? Hoewel de website van Eijffinger nog werkt heeft hij deze artikelen verwijderd. Het kwam hem blijkbaar allemaal niet zo goed meer uit. Wel heel populistisch alarm slaan, maar als het allemaal op lucht gebaseerd is dan deleten we het toch net zo makkelijk weer? Zo rollen de economie-professoren vandaag de dag (Eijffinger is echt niet de enige die tot de orde geroepen dient te worden, zo kan van Wijnbergen er ook wat van) Maar het internet vergeet (gelukkig) niets.

  Wie ontmaskerd deze door de belastingbetaler gefinancierde charlatans?

 3. David

  Een correctie: De artikelen zijn na wat speurwerk nog wel te vinden op de site van Eijffinger. Hij heeft echter zijn site zo ingericht en aangepast dat er geen linkjes naar zijn artikelen zijn te genereren. Immers, in de browse-balk krijg je alleen ‘sylvestereijffinger.com’ te zien, je kan dus onmogelijk nog links maken naar zijn lachwekkende blogposts.

  Dit is een slimmigheidje Eijffinger. Hij kan zo niet van tamelijk dubieus gedrag beticht worden, terwijl hij zijn gekke artikeltjes nagenoeg onvindbaar maakt.

  Toch is er genoeg aanleiding om Sylvester Eijffinger en al zijn voorspellingen nader onder de loep te nemen.

 4. David

  Prima dat ze er nog op staan. Het gaat mij er alleen om dat professoren/hoogleraren blijkbaar met dit soort zaken weg kunnen komen. Door wie worden zij gecorrigeerd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *