800 puike groeiplannen

g20Ze zijn eruit, de leiders van de G20. Met een reeks van maar liefst 800 maatregelen zullen ze de groei van de wereldeconomie met 2%-punt in 2018 optillen.

Sterker nog, we krijgen een extraatje van de wereldleiders. Na wat plussen en minnen bleek dat ze een paar maatregelen te veel hadden bedacht. Als al die 800 puike plannen zijn doorgevoerd, zal de economische groei met zelfs 2,1%-punt hoger liggen.

Een prettig idee. Want zelfs als Frankrijk en Italië kleine politieke tegenvallers te verwerken krijgen, dan nog slaagt dit grandioze G20-plan. Geruststellend, want de plannen van Frankrijk zijn bijvoorbeeld nogal algemeen verwoord.

Verder louter warme woorden. De G20 maakt zich hard voor het klimaat. En ze maken zich enorme zorgen over Ebola. Na keiharde onderhandelingen zijn de politieke leiders tot de volgende stevige toezeggingen gekomen:

“20. We are deeply concerned with the humanitarian and economic impact of the Ebola outbreak in Guinea, Liberia and Sierra Leone. We support the urgent coordinated international response and have committed to do all we can to contain and respond to this crisis. We call on international financial institutions to assist affected countries in dealing with the economic impacts of this and other humanitarian crises, including in the Middle East.”

En zo kabbelen die G20-politici lekker voort. Zoals ze al sinds 2008 doen. Want de G20 leek eventjes een effectief bij het begin van de crisis. Maar al snel verzandden de bijeenkomsten in steeds dezelfde discussies over macro-economische onevenwichtigheden, stimuleren versus bezuinigen, de waardering van valuta en aanpak van belastingparadijzen. Lees deze scherpe evaluatie van denktank Bruegel er maar op na.

UPDATE
Nog even lekker G20 dollen op Twitter:

tweets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *