Mersch? Tegen.

merschDe directie van de Europese Centrale Bank kent volgens Rabo-analisten twee tegenstanders van het opkopen van staatsobligaties (QE), de Duitse Sabine Lautenschläger en de Luxemburger Yves Mersch. De laatste roert zich nu ook (net als Bundesbank-president Jens Weidmann) openlijk in het debat.

Pikant, want ECB-baas Mario Draghi laat nadrukkelijk de mogelijkheid open dat de centrale bank staatsleningen gaat kopen als de inflatie langdurig heel laag blijft. Dat deed hij maandag nog in een bijeenkomst in het Europees Parlement.

Mersch ziet vooral nadelen, zo blijkt uit een toespraak die op de ECB-website staat. De Luxemburger is vooral bang dat de centrale bank in een rampenscenario gezogen wordt, waar ze niet meer uit kan komen:

“Was, wenn die öffentlichen Schulden eines Staates nicht mehr tragfähig sind? Wenn die Notenbank einen Großteil der Anleihen dieses Staates hält, könnte Sie sich gezwungen sehen, ihre Geldpolitik immer weiter zu lockern, um zu vermeiden, dass dieser Staat zahlungsunfähig wird.”

Een zwakke staat zou volledig afhankelijk kunnen worden van de ECB. In dat geval moet de ECB staatsleningen blijven kopen om te voorkomen dat het land failliet gaat.

Ook acht Mersch het denkbaar dat de inflatie uit de hand gaat lopen. Als beleggers geen trek meer hebben in een staatslening van een bepaald land, moet de ECB maar blijven kopen en kopen en jaagt zo steeds verder de inflatie aan.

“Wenn die Kapitalmärkte dies auch nur wittern, würde die Nachfrage nach Staatsanleihen drastisch fallen. Will die unabhängige Notenbank in einem solchen Umfeld mit höheren Zinsen die steigenden Inflationsgefahren eindämmen, könnte dies nicht funktionieren, weil der restriktivere Kurs eine noch höhere Zinslast für den Staat zur Folge hätte. Das wiederum würde zu noch höheren Schulden führen und den Zeitpunkt noch rascher herbeiführen, zu dem die Monetarisierung der Schulden oder der Staatsbankrott unausweichlich wird. Die Inflationserwartungen treiben dann Löhne, Preise und Marktprämien entlang einer sich selbst erfüllenden Prophezeiung nach oben. Die Währungspolitik wäre schlicht und ergreifend machtlos.”

Conclusie van Mersch: de ECB kan geen schulden van landen gaan kopen als er niet tegelijkertijd een rem op de overheidsuitgaven van dat land ligt. Te allen tijde moet immers voorkomen worden dat beleggers afhaken omdat een land mogelijk zijn schuld niet meer kan betalen.

Voor de vorm noemt Mersch ook een aantal mogelijke voordelen van QE op, maar aan alles proef je dat hij er weinig trek in heeft. Hij benadrukt bijvoorbeeld dat de Amerikaanse context een heel andere is dan de Europese.

“Diese theoretischen Überlegungen, wie QE funktionieren könnte, mögen für die damalige Entscheidung der US Notenbank FED relevant gewesen sein. Sie operiert in einem völlig anderen Umfeld als die EZB.”

Dat belooft nog een gezellig debat te worden in Frankfurt. Als de ECB-watchers van de Rabo gelijk hebben, zijn zeker 7 van de 24 bestuurders tegen en twijfelen 3 er nog. Draghi heeft een duidelijke meerderheid, maar erg comfortabel zal hij zich niet voelen bij zoveel verzet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *