Wat willen de Grieken nou eigenlijk?

yanis-varoufakis-7De kersverse premier Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis zitten in een achtbaan. Ze reisden heel Europa af en ontmoetten alle hoofdrolspelers. Bij al die ontmoetingen hoorden persconferenties op bij die gelegenheden werd stukje bij beetje duidelijk wat de Grieken nu eigenlijk willen.

Maar dat blijkt toch geen gemakkelijke puzzel. De wensen en uitlatingen zijn nogal eens tegenstrijdig. Dat maakt het er voor Europese politici, centrale bankiers en beleggers niet helderder op.

Op de avond van zijn verkiezingsoverwinning zei Tsipras meteen dat de trojka verleden tijd is. De Grieken willen niets meer te maken hebben met dit comité van controleurs van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. De trojka wordt gezien als de veroorzaker van alle ellende waar de Grieken de afgelopen vijf jaar door heen zijn gegaan.

De dagen na de verkiezingen leek het er inderdaad op dat de nieuwe Griekse regering niet met de drie gezamenlijke instanties zou willen praten. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zag zijn kans schoon van het IMF af te komen en zelf de touwtjes in handen te nemen.

Inmiddels is deze kwestie alweer verleden tijd. Griekenland heeft immers leningen lopen bij eurolanden, het noodfonds en het IMF. Leuk of niet, maar daarmee zijn de trojka en Griekenland voorlopig nog tot elkaar veroordeeld.

Uit de nog lopende noodlening van circa €240 miljard heeft Griekenland nog recht op een laatste deel van €7 miljard. Áls de Grieken aan de voorwaarden voldoen. Al snel stelde Varoufakis dat hij die lening niet meer wil. Hij beschouwt de schuldenberg van Griekenland als hét probleem. Nieuwe schulden wil hij dan ook niet maken.

Maar plots bleek dat de Griekse regering toch nog wel aanspraak wil maken op €1,9 miljard. Dit zou dan geen lening zijn, maar de winst die de ECB vorig jaar boekte op Griekse staatsobligaties. Dat wordt een lastig verhaal, want het terugsluizen van deze winsten is onderdeel van het reddingspakket.

De harde toon over schuldkwijtschelding leek deze week ineens gematigd. Tsipras en Varoufakis zouden hun eis van het doorstrepen van een deel van de Griekse schuld van €317 miljard hebben laten varen. Maar dat is schijn. Op Twitter noemde de minister de alternatieve voorstellen zelf al ’eufemismen’. Oftewel: hij wil het woord kwijtschelding voorkomen, maar de facto hetzelfde bereiken.

Zo wil hij dat de staatsobligaties die de ECB in bezit heeft eeuwigdurende leningen worden. Het kenmerk van een eeuwigdurende lening is dat je die niet hoeft terug te betalen. Kwijtschelding dus.

De lening van de eurozone wil Varoufakis omzetten in obligaties die aan de economische groei van Griekenland gekoppeld zijn. De vraag is of alleen de rentebetaling over die obligaties meebewegen met het Griekse bbp of ook de aflossing erop. De uitlatingen van de minister zijn niet altijd consistent.

De Griekse regering bezwoor dat alleen de lening van de eurozone betrokken zou worden in een herstructurering. De ECB en het IMF krijgen sowieso hun geld terug. Gezien het plan voor eeuwigdurende obligaties bij de ECB lijkt dat alvast niet te kloppen. Ook stelde Varoufakis later dat hij al in onderhandeling was met het IMF over herstructurering. Dat is inmiddels door het IMF ontkend.

Hoe de Grieken hun staatsschuld houdbaar denken te maken, blijft raadselachtig. Volgens berekeningen van het IMF moet Griekenland de komende jaren een overschot op de begroting (exclusief rentelasten) hebben van 4,5% van het bbp. De Griekse regering zegt nu te streven naar 1 à 1,5%. Dat maakt de schuld eerder onhoudbaarder dan houdbaarder.

Daar komen de uitlatingen van Varoufakis nog eens bovenop. In de krant Die Zeit zei hij: “Ik ben de minister van Financiën van een failliet land.” Hoe nu verder?

9 gedachten over “Wat willen de Grieken nou eigenlijk?

 1. Herman Frank

  Er wordt hevig met bluf, spiegels en rook door de heren gespeeld om er wat uit te slepen. Grote probleem is dat de reputatie van Griekenland als een molensteen aan hun verhaal hangt, Schäuble denkt gewoon “niet mijn probleem!”, Juncker heeft braaf gekust, en nu hangt er een uitnodiging van President Putin in de lucht. Ach ja, President Putin mag zonder meer $300 miljard aanbieden en dokken voor de failliete boedel – maar zal ook weer als blufpoker speler worden neergezet op het moment dat de kassa tingel gaat. De tijd is tegen de Grieken en ze zijn als diletanten hun tijd en reputatie aan het kapot slaan; de ECB zal over 2 weken “stop” zeggen, en dan is het “rien ne vas plus!” Na al dit circus kijkt iedereen elkaar dan met een schouderophalen aan en zegt “eigen schuld, kattenbult, en we gaan wel zien hoe en waar de scherven liggen als het op opruimen aankomt”.

  1. weimar

   Ik ben er niet zo zeker van dat ECB het licht uit doet. Ik blijf erbij dat de Grieken de beste troefkaarten in handen hebben en dat de EU zal bijdraaien. Draghi heeft immers ooit gezegd dat als er 1 land uit de Eurozone treedt, dat dit het einde van de Euro is. En dat klopt.

   Dus om het circus draaiende te houden zal het eindresultaat zijn:
   – netto contante waarde van schuld zal verlaagd worden (ga ermaar van uit dat de NL lening naar Griekenland tenminste 20% verlaagd wordt (op NPV basis)
   – primair overschot op 2%
   – belastinghervormingen en aggressief beleid tegen belastingontduikers
   – privatisering op termijn
   – Troika opgedoekt (ECB en IMF eruit en waarschijnlijk EIB erin)

   Enige waar Syriza op terug zal komen is het aannemen van ambtenaren en pensioenstelsel. Maar uiteindelijk zal het een big win voor Syriza zijn.

   Varoufakis zal zegevieren is mijn inschatting en ECB speelt blufpoker met collateral en ELA. Wat de consequenties zullen zijn, is moeilijk in te schatten maar Spanje en Italie zullen waarschijnlijk de volgende landen zijn die een deal willen hebben. Dus we krijgen dan de transfer unie waar zovelen al over gesproken hebben. Dat krijg je met een monetaire unie zonder budget recht.

 2. Weimar

  En het echte monetaire geweld vindt momenteel plaats in Denemarken. Dat zal de ‘Waterloo’ van de Euro zijn, gek genoeg en niet Griekenland. Als die peg eraan gaat, dan is het seizoen open.

 3. Weimar

  Als de DKK peg eraan gaat, dan is het signaal dat de zogenaamde monetaire unie, geen werkelijke unie is en dat woorden van CB ‘hollow’ zijn. Hunting season will then start en capital flows zullen dan snel zoeken naar de volgende prooi(en).

  CHF was anders, omdat die zich nooit op LT gecommitteerd had aan EUR en ECB.

  Deense CB is nu in battle mode en heeft al vier keer rente verlaagd binnen maand tijd. Not sure how this will end.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *