Verrassing!

groeten-uit-atheneέκπληξη! Hebben die Grieken ons mooi bij de neus genomen. Wij maar denken dat het daar nog altijd heel erg slecht gaat. Blijken de Grieken zomaar uit de recessie. En niet pas sinds vandaag. Maar al sinds begin dit jaar.

Statistisch bureau Eurostat kwam vanmorgen met de laatste cijfertjes over de economie. Daaruit blijkt dat de economie van de eurozone in het 3e kwartaal met 0,2% is gegroeid ten opzichte van het 2e kwartaal.

En wie doet het het beste? De Grieken! Een trotse 0,7% staat voor dit geteisterde land in de boeken*. Maar het bizarre is dat de Griekse economie in het 2e kwartaal met 0,3% is gegroeid en in het 1e kwartaal met 0,8%. En dat wisten we nog niet. Want de voorgaande kwartalen was het hokje achter Griekenland blanco.

“We hebben het cijfer gepubliceerd dat Griekenland heeft ingediend”, zegt een woordvoerder van Eurostat droogjes. “De vorige keren heeft Griekenland geen cijfer ingediend.”

Lang leve de beroerd functionerende statistiekenfabriek van Athene. Of zouden ze het erom doen? Om ons even flink te verrassen.

*) Het gaat natuurlijk nog altijd knap beroerd in Griekenland. De werkloosheid is torenhoog, de staatsschuld idem, de bezuinigingen hebben er zwaar in gehakt. Daar verandert 0,7% groei niet meteen iets aan. Maar je moet ergens beginnen.

UPDATE
Het statistisch bureau van Griekenland heeft uitgebreid uitleg gegeven in dit persbericht. De publicatie van seizoensgecorrigeerde cijfers is stilgelegd toen bleek dat ze niet betrouwbaar genoeg waren. (Met dank aan @RoelD_)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *