Kleine Janelle is veel te groot voor Paradiso

Je kent ze wel, die opschepperige verhalen van concertgangers. Ach, ik heb U2 nog gezien op de klaverjasavond in Zierikzee. Nou, ik heb de Rolling Stones al eens zien optreden op de braderie van Orvelte.

Niets mooiers dan een wereld-act al te hebben gezien ver voordat die de faam had die die nu heeft. Ik ben tot nu toe niet verder gekomen dan Elbow. Inmiddels een grote band, maar die zag ik dus een keer in het Haagse Paard van Troje. En ik stond op een meter van het podium. Later zag ik de band in Vorst Nationaal in Brussel, een soort Ahoy’, en dat voelde toch anders.

Vermoedelijk kan ik nu een concertervaring toevoegen aan dit schamele rijtje van één: Janelle Monáe. Deze kleine zangeres gaf gisteravond een spetterend concert in Paradiso. En ik kan me niet voorstellen dat ze hier de volgende keer weer staat. Nu al was haar show geschikt voor Ziggo Dome. (Niet dat dat als concertganger nou een vooruitgang is, maar deze kleine dame is allang veel te groot voor zo’n bescheiden zaal als Paradiso.)

EIgenlijk ken ik Janelle Monáe pas sinds haar nieuwste plaat Dirty computer, terwijl ze toch al een paar platen met bijbehorende hits op haar naam heeft staan. Generatiedingetje misschien? Op die platen gaat ze samenwerkingen al aan met een keur aan grote namen: Big Boi (van Outkast), Erykah Badu en Pharrell Williams, om er een paar te noemen. Support van die grote sterren heeft ze meer dan genoeg.

Nodig heeft ze het eigenlijk niet. Want Janelle Monáe is eigenzinnig genoeg, lijkt goed te weten wat ze kan en wat ze wil, heeft duidelijk haar eigen stijl. Maar het fijne is dat die stijl wel diep ingebed is in de muziekgeschiedenis. Prince is nooit ver weg, maar soms hoor je vleugjes Stevie Wonder, kijk naar Tightrope en je moet onvermijdelijk aan Michael Jackson denken (qua dansen dan). Allemaal mannelijke artiesten, maar daarmee doe ik haar zeer tekort, want haar muziek en haar teksten zijn zeer vrouwelijk. Ronduit feministisch.

“Pink like the lips around your, maybe
Pink like the skin that’s under, baby
Pink where it’s deepest inside, crazy
Pink beyond forest and thighs
Pink like the secrets you hide, maybe
Pink like the lid of your eye, baby
Pink is where all of it starts, crazy
Pink like the halls of your heart”
(Uit: Pynk)

Op een heel eigen manier komt ze op voor vrouwenrechten. Ze presenteert zich als een zelfverzekerde vrouw van nu. Die haar *ahum* mannetje staat. Een prachtig rolmodel voor jonge meisjes. In haar show en haar liedjes is sex een terugkerend element, maar ze is absoluut geen doorsnee sexbom zoals we al zo velen zijn in de muziek. Haar liedjes gaan om het opkomen voor jezelf, je eigenheid, je eigen positie en je eigen eigenaardigheden.

Janelle maakte er gisteren een feestje van de diversiteit van. Met haar insteek voor eigenheid, liefde en respect laat ze de meerwaarde van die diversiteit zien. Ze komt daar ook voortdurend op terug en maakt het zelfs aanschouwelijk door tijdens het dampende I got the juice mensen uit het publiek het podium op te vragen. Dat was een uitgekiende selectie van bijzondere mensen die elk op hun eigen manier hun mooiheid op het podium mochten vieren. Het publiek ging uit zijn dak toen die vier geluksvogels een voor een voor Janelle en voor ons mochten dansen.

En dan heb ik het nog amper over de muziek gehad. Het is een stevige live-act dat echt de pan uitswingt. Prachtig ook die trompettist en trombonist die de soul en funk van een extra swingende rand voorzagen. Het podium was behoorlijk vol met muzikanten, dansers en een heuse showtrap, waarmee de act ook letterlijk aan de grote kant was voor dit podium.

Ik was wel toe aan een avondje positiviteit en liefde. En dat gold voor meer mensen. Het stoomde vanaf de eerste minuut. En later als ze in die grote hallen en stadions staat, kan ik zeggen: ik was er bij toen die kleine Janelle nog in Paradiso stond!

(Kijk hier mooie foto’s van het optreden.)

Recensies:
Janelle Monáe geeft sensationele stadionshow in Paradiso – NRC Handelsblad
Amerikaanse soulzangeres Janelle Monáe balt de vuist met een glimlach – Trouw
Janelle Monáe is veel meer dan alleen een succesvolle popartiest – NPO Radio 1 (interview met Dan Hassler-Forest)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *